Samfunn

Sykehusdirektører lei detaljstyring

Syv av ti sykehusdirektører mener helseforetakene mottar så mange styringssignaler at det hindrer effektiv sykehusdrift.

Publisert Sist oppdatert

Åtte av ti sykehusdirektører mener dessuten at finansieringssystemet må endres. Det viser en spørreundersøkelse nyhetsbrevet Mandag Morgen har gjennomført blant landets sykehusdirektører.

Sykehusdirektørenes frustrasjon gjelder blant annet bestillingsoppdragene som kommer fra helsedepartementet; en liste som blir lengre og lengre, all den tid det hele tiden kommer nye krav til, uten at tjenester avbestilles eller nedprioriteres.

Et flertall av sykehusdirektørene mener at detaljstyringen ovenfra hindrer effektiv sykehusdrift. Tian Sørhaug, forsker og professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, vet ikke om det stemmer eller ikke, men sier at mangelen på delegering gjør det vanskelig å være leder.

- Du blir bedt om én ting, men blir straffet for det samme etterpå. Du blir bedt om å tenke strategisk, styre langsiktig og utarbeide planer, men hvis dette går på tvers av politiske prosesser, blir du bedt om å ikke gjøre det. Dermed begynner lederne å bedrive politiske spill hvor de truer med å legge ned barneavdelinger og så videre.

Professoren mener det er et stort problem at mange ledere i offentlig sektor ikke får et skikkelig mandat. I et stort, privat aksjeselskap vil styreleder kunne kreve et bestemt avkastningskrav og drift innenfor norsk lov, men for øvrig delegere myndighet til administrerende direktør, som igjen delegerer til sine mellomledere. I offentlig sektor får ikke ledere det samme handlingsrommet og handlingsfriheten.

- På politisk nivå sies det at man skal drive rammestyring, men så skjer ikke.

- Hvorfor ikke?

- Politikerne sitter med et konstitusjonelt ansvar for offentlige virksomheter, og når en sak blir et politisk problem, kan de ikke overlate til styret og ledelsen å finne en løsning hvis denne er politisk uakseptabel. Da ryker politikerne ved neste valg.

Tian Sørhaug tror på færre reformer, og mer kontinuerlig utvikling. Han mener videre at man bør se på de spesifiserte mandatene, og se hva som kan gjøres enklere. Han vil også ha færre kontroller.

- Hensikten er god, og man må ha kontroller, men vi trenger en type spilleregler som gjør at disse veldig spesifiserte kravene og kontrollene bare er unntak. Alle systemer rakner av og til, og noen må ha rett til å sette dem under administrasjon. Problemet nå er at unntaket er blitt normaltilstand, og at noen tror at bøttevis av reformer skal kunne gjøre noe med det. Men det vi trenger mer av, er dialoger om noen felles verdier.

Powered by Labrador CMS