KrF-leder Dagfinn Høybråten mener den politiske våren har bevist at regjeringen gir blaffen i Stortinget og er seg selv nok.

Tror regjeringen snubler i egen arroganse

Publisert: 22. juni 2010 kl 09.29
Oppdatert: 22. juni 2010 kl 08.52

– De rødgrønne er i sin fulle rett til å bruke sitt flertall og være seg selv nok, men jeg bestrider klokskapen i å overkjøre Stortinget gang på gang. Regjeringen kan komme til å snuble i egen arroganse, sa Høybråten da han oppsummerte den politiske våren for KrF på en pressekonferanse på nesoddbåten Tidedronningen mandag formiddag.

KrF-lederen har skrevet et sommerkort til statsministeren der han inviterer til bredt samarbeid om fattigdomsbekjempelse, jernbanesatsing og styrking av barnevern og rusomsorg.

– Vi vil gjerne samarbeide. Det er en fare for at en regjering som ikke lytter til opposisjonen, heller ikke lytter til folket. Å ha flertall betyr ikke at man alltid har rett, sier Høybråten.

Få seire

KrF-lederen mener de rødgrønne har skapt et politisk klima som er fritt for samarbeid og samspill etter stortingsvalget i høst.

– Det så vi klart demonstrert da Stortinget fredag diskuterte Mongstad og behandlet mistillitsforslaget mot olje- og energiministeren. Regjeringen viste manglende respekt for Stortinget, hevder han.

Mens det i forrige stortingsperiode ble inngått brede forlik om for eksempel klima og pensjon, må Høybråten erkjenne at KrF har fått svært lite politisk uttelling den siste tiden.

Saken fortsetter under annonsen

– I revidert nasjonalbudsjett fikk vi gjennomslag for én merknad, ikke mer. Det har blitt med politiske markeringer fra vår side denne våren, sier han.

Blant det Høybråten mener KrF har klart å kjøre fram, er ønsket om mer satsing på frivillige organisasjoner, kravet om en nasjonal dugnad mot fattigdom og et forlik om jernbanen. – Dessuten har vi frontet viktige miljøsaker som Mongstad-rensing og motstand mot Statoils oljesandprosjekt i Canada. Vi tok også initiativ til en debatt om religionens og troens rolle i det offentlige rom, og det var en seier for KrF da regjeringen gikk med på å innføre en verdighetsgaranti for eldreomsorgen, sier han.

Boklöv-stil

Ifølge Høybråten har regjeringspartiene innført en ny politisk stil som minner om paradigmeskiftet i hoppsporten etter at svenske Jan Boklöv først hoppet i V.

– Regjeringen spriker i flere retninger. Kleppa og Storberget holder for eksempel hvert sitt seminar om datalagringsdirektivet.

– Men Boklöv-stilen må jo sies å ha vært ganske vellykket?

– Ja, og det er poenget. Det rødgrønne spriket har blitt regelen, en del av dagens orden. Noe slikt hadde ikke gått da vi satt i regjering, sier Høybråten.

Saken fortsetter under annonsen

Beskyldningene mot regjeringen om arroganse og manglende respekt for Stortinget er blitt framført av opposisjonen mange ganger. Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen avviste søndag overfor NTB at de rødgrønne dyrker alenegang.

– Det er ikke arroganse å gjennomføre en politikk et flertall av velgerne har sagt at de vil ha. Vi har fått et mandat fra velgerne som vi må ta vare på, sa Ap-toppen. (©NTB)