Se opp for beslutningsfellene - Opptrappingsfellen

Publisert: 27. august 2007 kl 23.05
Oppdatert: 8. september 2009 kl 13.44

Vi liker å tro at vi tenker rasjonelt og analytisk når vi fatter beslutninger. Dette er imidlertid sjelden tilfelle.

I en artikkel i Harvard Business Review med tittelen «The hidden traps in decision making» har professorene John S. Hammond, Ralph L. Keeney og Howard Raafia beskrevet de vanligste beslutningsfellene ledere har en tendens til å falle hodestups i.

Vi presenterer en beslutningsfelle hver dag denne uken, i går var det forankringsfellen, i dag er det:

Opptrappingsfellen

Vi ønsker å rettferdiggjøre tidligere valg vi har tatt. Investorer kan nøle med å selge aksjer for å frigjøre midler til andre investeringer som er mer attraktive. Ledere kan forsvare feilansettelser. Banker kan fortsette å gi lån til prosjekter som går dårlig. Det er vanskelig å fri seg fra tidligere beslutninger fordi vi har vanskelig for å innrømme feil, men også fordi vi har vanskelig for å ta et gitt tap. Vi satser på at det finnes en sannsynlighet for å unngå tapet og prøver heller å redde oss inn enn å ta et tap. Selv om dette til slutt kan ende opp med at vi taper enda mer.

Mottrekk:

  • Lytt til råd fra folk som ikke har vært involvert i saken tidligere.
  • Tenk over hvorfor du ikke ønsker å innrømme tidligere feil. Husk at selv gode beslutninger kan ha noen dårligere konsekvenser, samt at alle tar feil fra tid til annen.
  • Vurder om underordnede er bundet av tidligere beslutninger de har fattet når de gir sine anbefalinger. Sett eventuelt noen andre på saken.
  • Unngå en kultur der folk frykter for å gjøre feil.
  • Se deg tilbake: Hva var den opprinnelige forutsetningen for å gå inn i dette? Hvor mye skulle du investere? Når skulle du trekke deg ut? Hvorfor bryter du eventuelt nå med de opprinnelige forutsetningene?
  • Vær klar over at du kan tape enda mer hvis du fortsetter med noe som går dårlig.
Saken fortsetter under annonsen