nyheter

Denne mannens etterfølgere vil få store økonomiske problemer.

USA vil gå konkurs

USAs ypperste regnskapsfører advarer mot en gigantisk økonomisk krise i USA.

Publisert Sist oppdatert
- Dette er ikke bare snakk om økonomisk sløvhet. Vi lesser et gigantisk problem over på barna våre, og det er direkte umoralsk, sier han.

- Jeg vil påstå at den største trusselen til USA ikke er en fyr som ligger og skjuler seg i en hule i Afghanistan eller Pakistan, men vår økonomiske uansvarlighet, sier David Walker til CBS 60 Minutes.

Walker har stillingen "general controller" i USA, og har ansvaret for å gå igjennom alt av statlige budsjetter. Han har over 3.000 ansatte, og er en høyt respektert økonom i landet.

Nå advarer han mot at USA kan gå på en så voldsom økonomisk knekk at det ikke vil være noe igjen å forsvare mot terrorister og den slags. Og det er ikke lenge til.

Det begynner å bli en stund siden Bill Clinton kunne fortelle landet sitt at statens underskudd var på null dollar.

- Those days are gone, vi har gått fra overskudd til gigantiske underskudd siden den gang, sier Walker.

Kreft

Han kaller problemet USA er inne i nå for økonomisk kreft. Det er langsiktig, og sakte, men sikkert, sender det landet inn i den økonomiske avgrunnen.

Det store problemet er det samme vi har snakket om her hjemme i Norge. Eldrebølgen. I 2008 begynner de første av "babyboomerne" å ta ut pensjonen sin. I løpet av de neste 20 årene vil 78 millioner mennesker bli pensjonister i USA, og avhengige av skattebetalernes ytelser. Og det kommer de ikke til å klare, ifølge Walker.

- I 2040 kommer ikke staten til å klare annet enn å betale renter på sin gigantiske gjeld. Det kommer ikke til å være noe igjen til forsvaret, utdanning eller noe annet, sier han.

Dyr helse

Og som om ikke pensjonen var skremmende nok. Helseprogrammet i USA, MediCare, er et fem ganger så stort problem som pensjonen, det er rett og slett for dyrt. Medisinkostnadene stiger dobbelt så fort som inflasjonen i USA.

- Vi lover mer enn vi kan holde. Åtte billioner dollar kommer dette til å koste oss, på toppen av et underskudd på 15-20 billioner, sier Walker.

Han sier at USA hadde måttet investere åtte billioner dollar i banker i dag, hvis de skulle hatt sjanse til å holde løftet. Problemet er, de har ikke en dollar å investere en gang.

Revisoren sier at amerikanerne nå må heve skattene eller legge om trygde- og helseordningene sine, hvis ikke er det nødt til å gå galt. Han har nå gitt opp politikerne, og reiser rundt i USA for å fortelle velgerne om problemet, og prøver å oppfordre dem til å stemme på politikere som kommer til å tørre å ta grep.

Powered by Labrador CMS