nyheter

Vanry

Det virker som om Kristin Halvorsen er mer interessert i å ta lønn fra banksjefer enn å redde landet.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Vil hun virkelig gi blaffen i at bedriftene ikke får nok lån hvis banksjefene ikke går med på at SV skal styre lønnsnivået i bransjen?

Halvorsen spiller høyt, og kan falle med et mageplask. Men hun er en mester i innholdsløs symbolpolitikk. Og kanskje er det det hun driver med nå også. Tomme ord, og et håp om at ordene vil skremme vannet av Terje Vareberg og andre banksjefer.

Vanry


Finansministeren rykket i går ut i Dagsrevyen med påstand om at SR-Bank-sjef og styreleder i Sparebankforeningen, Terje Vareberg, setter hele banknæringen i vanry med sin motstand mot lønnsfrys og bonuskutt for banktopper.
Man kan si det samme om finansministeren, som gi inntrykk av at bankkundene får seile sin egen sjø hvis ikke banksjefene går med på SV-styrte lønninger.

Varebergs holdning setter slett ikke bankene i vanry blant dem som forstår hva saken dreier seg om. Næringslivsledere forstår sakens kjerne. Vareberg har derimot svekket omdømmet sitt blant dem som ikke har forutsetninger til å forstå, eller som ikke er interessert i å forstå, hvis de biter på insinueringen om at banksjefer bar er opptatt av egen lønn og gir blaffen i samfunnet.

Kjernen


Folk flest, også bedriftsledere flest, er negative til at enkelte konsernsjefer skal ha drømmelønner, men det er ikke det saken dreier seg om.

Bankene lever godt med det utlånsnivået de har. De trenger ikke å øke dem. Og hvis de øker utlånene, har Kristin Halvorsen og hennes politikerkolleger laget regler som gjør at grandtanta til Kristin Halvorsen og andre små og store sparere kan risikere at pengene de sparer i bankaksjer (og grunnfondsbevis) går tapet eller blir mindre verdt hvis bankene låner ut mer. Og hvilket bankstyre vil sette eiernes penger over styr fordi en finansminister ber dem ta mer samfunnsansvar?

Egenkapitalproblemet


Reglene er slik at for hver hundrelapp en bank øker utlånene med, må egenkapitalen økes med ganske mange kroner. Hvis bankene skal øke utlånene kraftig, må de derfor ha inn mer egenkapital. Det gir to nye problemer:
1. Det er vanskelig å få inn mer egenkapital i disse dager.
2. Hvis banker likevel skulle lykkes med å få inn mer aksjekapital, vil det være til så lav aksjekurs at dagens eiere vannes ut.
Følgelig vil bankene forbli i dagens posisjon. Finansministeren kaller dette å ikke ta samfunnsansvar. Man kan like godt si det motsatte, at det å ikke sette aksjonærene kapital på spill er å ta samfunnsansvar.
Reglene er til og med så uheldige at kravet til egenkapital går opp selv om bankene ikke låner ut mer. Og banker som ikke tilfredsstiller kravene til egenkapitaldekning går i realiteten konkurs. Hvordan det kan gå til, kan du lese her.
Les "Det verste som kan skje."

Powered by Labrador CMS