Nyskaping

Datasenter bedre i Oslo enn på avsidesliggende steder

Publisert Sist oppdatert

Datasenterdrift i Oslo-området kan være sikrere enn i fjellhaller på avsidesliggende steder og innebærer i tillegg en rekke andre fortrinn, mener Basefarm. Nylig åpnet selskapet nytt datasenter til over 300 millioner kroner i Rasta på Lørenskog, et steinkast fra hovedstaden.

Datasenterdrift er blitt eksportvare og nasjonal profilering. Det gjelder Norge, men også våre naboland Sverige og Danmark. Sikkerhet og grønn drift frister mange til datasentre langt fra hovedstaden. I henhold til Basefarm er dette å ta for hardt i for de aller fleste kundene.

Foto Basefarm

– Vi henvender oss til et marked som har fokus på sikkerhet i kombinasjon med fortrinn som bare en hovedstad kan gi. Interessen for denne type datasentre er så høy at vi bygger uten å ha forhåndsolgt mer enn en fjerdedel av kapasiteten, sier Anders Korshavn, SVP Data Center i Basefarm.

Datasenterdrift innebærer å levere et komplett skall av lokaler, kjøling, strøm, datalinjer, nødstrømsaggregater, brannslokking og mer til virksomheter som selv flytter inn og drifter eget IT-utstyr. Det engelske begrepet for datasentertjenester er «colocation». Colocation oversettes til samlokalisering. Ved at flere bedrifter samlokaliserer datautstyret sitt hos en leverandør drar de fordeler av betydelige stordriftsfordeler. IT-drift er et annet markedsområde hvor Basefarm på sitt eget IT-utstyr drifter kundenes applikasjoner/programvare.

Senteret i Lørenskog er på netto 6000 kvadratmeter server–areal. Det gir datasenterkundene handlingsrom til å forme sine egne arealer på innsiden, med dører, vegger, nøkkelkort og mange dataservere.

– En stor fordel ved hovedstaden er at den av nasjonale beredskapsårsaker er rigget med hel spesiell sikkerhet med tanke på parallelle muligheter for strømforsyning og nettverkslinjer. Dette får også vi nyte godt av. Store og små IT-leverandører er dessuten bare en kort kjøretur unna med utstyr og service. Landets hovedflyplass ligger dessuten like ved, sier Fredrik Ohlsén, CEO i Basefarm.

Han legger til at dette er viktig for selskapet, siden medarbeiderne til datasenterkundene tilbringer mange dager på jobb der og vil sette pris på avkoblingen et urbant miljø byr på.

Powered by Labrador CMS