Nyskaping

IT-professor og filosof Bo Dahlbom.

– Det er ingen vits i å prøve å stoppe dem

«Slipp de fremadstormende teknologiselskapene fri fra arbeidslivets tradisjonelle tøyler» var budskapet fra IT-professor Bo Dahlbom under Spekterkonferansen tirsdag. På første rad satt LOs påtroppende leder.

Publisert Sist oppdatert

Dagen etter at LO leverte sin høringsuttalelse med flengende kritikk av delingsøkonomiutvalgets slutninger, sto den svenske IT-filosofen og teknologioptimisten Bo Dahlbom på Nasjonaltheatrets hovedscene og messet for arbeidslivseliten og folkevalgte at fremtiden blir «absolutely fantastic». Kampen mot Über er en fillesak, og bør ikke vies politisk oppmerksomhet, mener han.

I Norge får delingsøkonomiutvalget flengende kritikk fra store deler av fagbevegelsen. LOs Trude Tinnlund mener utvalget, som hun selv satt i, ikke våger å ta tak i utfordringene delingsøkonomien kan få for det norske arbeidsmarkedet.

– Hvorfor er det slik at teknologiutvikling og innovasjon må være ensbetydende med sosial dumping og dårligere arbeidsvilkår? spurte hun denne uken.

På lag med «fienden»

Omtrent samtidig talte 2. nestleder i samme organisasjon, Hans Christian Gabrielsen, som etter alle solemerker tar over ledervervet i landets mektigste sammenslutning for arbeidstakere i mai, under arbeidsgiverorganisasjonen Spekters årlige konferanse på Nasjonaltheatrets. Der var teknologioptimismen på plass.

– Jeg er overbevist om at Norge kan være en pionernasjon når det gjelder ny teknologi, sa han, og spilte videre på lag med Spekter-leder Anne-Kari Bratten, som i sitt innlegg gjentok budskapet om at «det må bli slutt på å ta et friår for å ‘reise litt’. Unge må ut i jobb tidligere.»

– Det er viktig å følge drømmene sine, sier Gabrielsen. – Men vi må også satse der vi har fortrinn.

Persondata

Så godt som samtlige talere trakk frem Norges posisjon som «e-helse-nasjon» som et område med enormt vekst- og profittpotensial. Samtidig påpekte Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest RHF og styreleder i Spekter at uten endring i dagens system vil helsesektoren ha behov for at hver tredje unge velger denne retningen når de skal utdanne seg.

– Det er selvsagt ikke bærekraftig. Derfor må pasienter i fremtiden ta mer ansvar for egen helseinformasjon, sier han.

For data blir viktig. Data er fremtidens gullbarrer. Ja, kanskje til og med den nye oljen, tror debattantene. Blant dem var også Åsne Havnelid, administrerende direktør i Norsk Tipping.

– Kundedata blir fremtidens gullbarrer, slår hun fast. Evnen til å personifisere kommer til å bidra til langt bedre tjenester til forbrukerne i fremtiden, mener hun. Men det forutsetter at «vi tar vare på den, og ikke lar den forsvinne ut av landet.»

Retning

Samtlige debattanter ble utfordret på hvor deres respektive bedrifter vil være om 10 år. Mens DNB-sjef Rune Bjerke ikke tør å spå hvor DNB er, annet enn å si at «bank ikke vil være bank som i dag, men noen kommer til å levere banktjenester» og at «stabile rammer er for mye å håpe på», sier Norsk Tipping-direktør Havnelid at «mål og retning» er viktig, selv om man ikke vet nøyaktig hvor man vil befinne seg som bedrift om 10 år.

Det er IT-professor ved Göteborgs universitet, Bo Dahlbom enig i. Men han mener en bør gå mye lenger.

– Fremtiden blir «aboslutely fantastic». Det må vi tro! messet han, før han henter seg inn og understreker at alt ikke kommer til å bli bra. Men spennende blir det, i det minste.

Han er ikke i tvil om at vi befinner oss midt i en revolusjon, og mener bestemt at også denne, den digitale, både vil ta og skape arbeidsplasser, som den industrielle gjorde.

– Det kommer et helt nytt marked innenfor helse og utdanning, og det kommer en overflod av tjenester. Digitalisering gir muligheter for fundamental effektivisering. Den gir oss mulighet til å bruke samfunnets ressurser på en langt bedre måte enn i dag, sa Dahlbom.

Han viser blant annet til utleietjenesten Aribnb, og drosjetjenesten Über.

– Dette er tjenester som gir forbrukeren langt bedre og billigere tilbud. Og det prøver man å motvirke, og gjøre ulovlig? Det er uforståelig, mener Dahlbom.

– Vi står foran en revolusjon. Det gir nye muligheter og nye aktører driver revolusjonen framover. Aktørene satser på innovasjoner. Digital innovasjon kommer som roboter og sensorer som skaper etterspørsel etter nye tjenester. De digitale assistentene kommer til å bli bedre og bedre. Det kommer til å forandre vår måte å bruke teknologien på.

– Vær litt mer som Jesus

Å ikke omfavne hver bit av den digitale transformasjonen vil være en dyr lærepenge, tror han. Overdreven regulering på tidlige stadier av teknologi- og tjenesteutvikling kan bety krybbedøden for idéer med stort potensiale, mener han.

– De store digitale er tross alt mer verdt enn oljen var i starten, påpeker han, og viser til klubben som gjennom sine digitale tjenester «eier verden»: Steve Jobs (Apple, død 2011), Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook), med Elon Musk (Tesla, Space X) som aspirerende medlem.

– Det er ingen vits i å prøve å stoppe dem. Alle har til felles at de har visjoner som guttunger. Det burde flere ha. (...) Ledere må være mer som Jesus og si «følg meg, dette er veien!»

– Skit i hva som skjer når hjulet begynner å rulle – nå bygger vi fremtiden, sier hyperoptimisten avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS