Nyskaping

Elbil mest populært på bygda

Store kommuner som Oslo og Bergen har flest elbiler. Men det er i grisgrendte strøk det er størst sannsynlighet for at naboen har kjøpt en Tesla eller Leaf.

Publisert Sist oppdatert

Tallet på elektriske personbiler øker i raskt tempo.

I fjor ble det 41 prosent flere el-biler, og i februar i år passerte antallet 100.000, ifølge tall fra SSB.

Men til tross for den hurtige økningen er ikke mer enn 3,7 prosent av personbilbestanden elektrisk, viser statistikken for registrerte kjøretøy.

Norsk elbilforening anslår at antallet elbiler på norske veier på firedobles på få år for å nå utslippsmålene i trafikken.

Bygd nær by

Om man kun ser på antallet elbiler, er det ikke overaskende flest i Oslo med 16 773 kjøretøy, fulgt av Bergen med 9 400 og Bærum med 6 733.

Videre viser SSB-statistikken at det er mange elbiler i folkerike kommuner som Trondheim, Asker, Kristiansand og Stavanger.

Hvis en derimot ser på tettheten av elbiler, målt i antall per 1.000 innbyggere, er det ikke de mest folkerike kommunene som dominerer.

På bygda, spesielt på Vestlandet, er sannsynligheten langt større for at naboen har skaffet seg elbil.

På en suveren førsteplass på listen finner SSB Finnøy kommune i Rogaland med 86,9 elbiler per 1.000 innbyggere. Dernest kommer Askøy i Hordaland med 67,9 og Averøy i Møre og Romsdal med 63,2.

Byer spiller likevel en rolle. Mange av kommunene på elbil-toppen ligger nær byer med bomringer der elbiler får passere gratis.

De påfølgende plassene fylles av Bærum (54,3), Malvik (50,9), Asker (49,7), Skaun (47,9) og Klæbu (47,4).

Oslo ligger helt nede på 39. plass med 25,2 el-biler per 1.000 innbyggere, ifølge SSB.

Powered by Labrador CMS