Nyskaping

Her på Torp flyplass har gründerbedriften MSG Production fått en intensjonsavtale for sin kombinert vaske- og avisingshall for fly.

EU har stor tro på norsk gründerbedrift

Skiens-bedrift får 2,5 millioner euro fra Horisont 2020.

Publisert Sist oppdatert

MSG Production skal bygge en kobinert vaske- og avisingshall for fly – for å demonstrere et nytt konsept. Bedriftens nyvinning skal spare både kostnader, miljø og klima, skriver Norsk Forskningsråd.

Pengestøtten kan bli springbrettet for firmaet MSG Production til et kommersielt produkt som kan selges på de fleste flyplasser i verden – enten for å fjerne isen fra fly eller for å vaske flyene. I prinsippet er dette en stor vaskehall for fly med automatisk vasking av flyet tilpasset hver enkelt flytype.

– Vi har møtt stor interesse når vi har presentert løsningen på konferanser og utstillinger, og vi har sikret oss en intensjonserklæring med Sandefjord Lufthavn Torp flyplass når vi har dokumentert funksjonaliteten i full skala, sier Svein Gunnar Mæland i MSG Production, som har utviklet konseptet de siste fem årene og har en modell av flyvaskesystemet på kontoret.

MSGs prosjekt fikk nesten full score, og 2,5 millioner euro i støtte, fra det som kalles SMB-instrumentet fase 2. Dette er støtte til innovasjonsprosjekter, med demonstrasjonsaktiviteter som testing.

EU-rådgiver Stefan Gundersen så straks potensialet i prosjektet. Han anbefaler ingen å hoppe over fase 1 i SMB-instrumentet, men prosjektet til MSG var helt spesielt:

– Vanligvis anbefaler jeg ingen å hoppe over fase 1 i SMB-instrumentet, men i dette tilfellet anbefalte jeg å gå rett på fase 2 – siden konseptet var såpass modent, sier Gundersen som i dag jobber i Forskningsrådet som nasjonal kontaktperson (NCP) for næringsliv.

Innovasjon Norge og Forskningsrådet samarbeider om å mobilisere norske bedrifter til å delta i Horisont 2020.

Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, med 80 milliarder euro fordelt på sju år.

Powered by Labrador CMS