Nyskaping

Forskningsrådet støtter prosjekter med industrialiseringsfokus

Publisert Sist oppdatert

Det gis støtte til tre prosjekter med fokus på produksjon av legemidler og medisinsk utstyr, skriver Forskningsrådet i en pressemelding. Dette er prosjekter som bygger videre på godt etablerte fagmiljøer og aktører, og sammen kan de trekke norsk helsenæring i ønsket retning, mot industrialisering.

– Helsenæringen har betydelig potensiale som verdiskaper og for sysselsetting, samtidig som næringen adresserer store utfordringer for pasienter og samfunn, sier næringsminister Monica Mæland.

Hun påpeker at prosjektene kobler unge, spenstige helseselskaper og utviklingsmiljøer, som gjennom denne satsingen kan gå tyngre inn i helsenæringen.

– Vi er gode innen radiofarmasi, kreftbehandling og sensorteknologi i Norge, men vi er helt i starten på å konvertere denne styrken til industri – derfor er disse prosjektmidlene fra Forskningsrådet meget viktige, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Godt etablert infrastruktur

Forskningsrådet påpeker at prosjektene viser at Norge evner å bygge videre på gode miljøer og erfarne aktører, også når vi skal bygge nye næringer.

– Det er interessant at Institutt for energiteknikk på Kjeller, IFE, trekker på erfaringene fra blant annet Algeta/Bayer-produksjonen, og ved disse nye prosjektene posisjonerer seg enda sterkere innenfor legemiddelproduksjon, forklarer Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør for innovasjon i Forskningsrådet. Hun sier IFE er kjent for å levere solid til andre bransjer, og at instituttet nå viser at de vil ta sine erfaringer og infrastruktur inn i en ny og lovende legemiddelnæring.

Fahlvik forteller at hun også synes det er spennende at fagmiljøene innenfor sensorfeltet i Vestfold går sammen med solide selskaper som norske Medistim og GE Vingmed for å dele erfaringer og bygge sterkere medisinsk-teknisk produksjon.

– Det er også fint at solide industrifagmiljøer som SINTEF Raufoss Manufacturing er inne i prosessen, legger hun til.

Prosjektene får totalt 41 millioner. De tre prosjektene, som får henholdsvis 16, 14,4 og 10,6 millioner kroner i støtte, er:

Development of new production technologies for biopharmaceuticals:

  • Omhandler produksjon av biologiske legemidler og radiofarmaka i Norge. Er et konsortium med Diatec Monoclonals i spissen, og Catapult Life Science, IFE, Norsk Medisinsk Syklotronsenter, Nordic Nanovector, Prediktor Instruments og Mektron, samt forsknings- og utviklingspartnerne SINTEF Materialer og kjemi, SINTEF Raufoss Manufacturing og Universitetet i Oslo

Advanced manufacturing technologies for high impact medical devices:

  • Skal utvikle fleksible og semi-automatiserte prosesser for produksjon av sensorer. Er et konsortium av Sensocure, GE Vingmed Ultrasound og Medistim, samt forsknings- og utviklingspartnerne SINTEF Raufoss Manufacturing, Norner Research AS og Høgskolen i Sørøst Norge

Novel technology for production of alpha-emitters for radionuclide therapy:

Skal utvikle ny produksjonsteknologi for radionuklider som er nyere, billigere og mer miljøvennlig enn dagens. Er et konsortium med Thor Medical, Oncoinvent og Reetec, samt IFE som forsknings- og utviklingspartner

Powered by Labrador CMS