Nyskaping

Tekna-leder Lise Lyngsnes Randeberg mener at det trengs flere teknologer inn i både ledergruppa og styret.

– Ja takk begge deler

Tekna-leder Lise Lyngsnes Randeberg mener alle fagfelt bør bli mer åpne for samarbeid. Vi må få teknologi inn i andre fagområder, og andre fagområder inn i teknologien. Spesielt hvis vi skal redde verden.

Publisert Sist oppdatert

Tekna er opptatt av samspillet mellom teknologi og samfunn, og en av deres retningslinjer er ansvarlig og etisk bruk av teknologi. Da kan ikke teknologene stå alene. De trenger innspill.

Les også: – For mange teknologer i teknologibransjen

– Det er viktig at vi snakker sammen, og har kompetanse på tvers, sier Randeberg.

– Teknologer inn i ledelsen

Randeberg er opptatt av å finne balansegangen mellom teknologer og ikke-teknologer, og mener at denne balansegangen går begge veier. Det handler ikke bare om å få ikke-teknologer inn i teknologivirksomheter, men også om å få teknologi inn i andre fagfelt.

– Vi får rapporter om at teknologer blir for lite involvert i strategiske prosesser. Her er det behov for å få flere teknologer inn for å heve kvaliteten på beslutningene. Uten teknologer i ledelsen kan man risikere å gjøre dumme valg, faglig sett. Vi vet ikke hvordan den teknologiske utviklingen vil endre samfunnet om fem til ti år. Teknologer må derfor samarbeide med andre faggrupper for å kunne svare på disse utfordringene når de kommer. Da trenger vi samfunnsvitere og humanister og andre faggrupper som sammen med teknologene best mulig kan svare på de sammensatte samfunnsspørsmålene, sier Randeberg.

Den resultatorienterte teknologen

En teknolog kan ikke være både teknolog og psykolog og humanist og samfunnsviter samtidig. Kunnskap om samfunnsutvikling, om trender, om hvilke faktorer som er avgjørende for å skape et marked, om hvorfor et produkt blir tatt i bruk eller ikke – dette krever flere fagområder, og dette krever samhandling, sier Randeberg.

– Du skal ha en del bakgrunnskunnskap for å kunne avgjøre om en idé er god eller ikke. Da trenger man innspill fra flere fagområder. Man må derfor se på hvilket problem man skal løse, og deretter sette sammen et best mulig prosjektteam. Det kan skje mye spennende når mange personer med forskjellig bakgrunn snakker med hverandre, forteller hun.

Hun er likevel varsom med å likestille alle i alt – man trenger fortsatt teknologer til ren teknologiutvikling, mens andre fagfelt kan bidra på produktutvikling og interaksjon. Hun kommer imidlertid med en klar oppfordring til samfunnsvitere og andre ikke-teknologer som har lyst inn i teknologiens verden.

– Teknologer er ganske resultatorienterte. Samfunnsvitere må vise hvilke resultater de kan bidra med. De må selge inn sin kompetanse på en annen måte enn vanlig.

La oss redde verden

– Hva skjer hvis vi ikke finner balansen mellom fagområdene?

– En konsekvens kan være at vi glemmer å tenke over konsekvensene for samfunnet og miljøet. At vi blir for fokusert på at dette er en kul teknologi. Den klassiske er jo atombomben. Det var spennende fysikk, og et ingeniøreventyr. Men så skjedde jo det som skjedde. Jeg tror teknologien, og bruken av teknologi, blir bedre dersom man greier å ta med seg innspill fra andre kompetansegrupper, sier Randeberg.

Hun tror at der teknologien før i tiden kunne bli sett på som en trussel i dag blir sett på som noe som kan gjøre verden til et bedre sted.

– Jeg synes det er mer spennende å snakke om hvordan vi skal snakke sammen og løse problemer sammen for å finne de gode løsningene. Det vi skal være redde for er hvis vi ikke greier å snakke om samspillet mellom poltikk og teknologi, og strategi og teknologi.

Se videoer og utdypende artikler om ledelse finner du i vårt nye lederbibliotek.

Powered by Labrador CMS