Nyskaping

Indiske demonstranter deltar i en protest og oppfordrer til umiddelbar handling for å dempe luftforurensning i New Delhi i 2016.

Skal bare selge elbiler om 13 år

Alle biler som selges i India fra 2030 vil være elektriske.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen i India håper å redusere den enorme dødeligheten på 1,2 millioner mennesker som kommer fra forurensing ved å kvitte seg ned petroleum og diesel på veiene.

På grunn av Indias voksende økonomi, har landet blitt verdens tredje største på å importere olje. Det har blitt kalkulert med at landet vil spare 60 milliarder dollar ved å kutte ned på bensin- og dieseldrevne biler innen 2030. Innstramningene vil også redusere kostnadene til bileiere med flere millioner kroner, skriver World Economic Forum.

Indias energiminister Piyush Goyal sier til nettstedet at regjeringen vil gi økonomisk støtte til prosjektet i løpet av de første to til tre årene, men at produksjonen av elbiler vil bli drevet at etterspørsel og ikke subsidier.

Stor forurensing

Over en million mennesker dør i India hvert år som følge av at de har pustet inn dødelige gasser, viser en undersøkelse gjennomført av Greenpeace. Det viser seg at bare en brøkdel mindre dør som følge av forurensing sammenlignet med røyking.

Undersøkelsen viste også at 3 prosent av bruttonasjonalproduktet gikk tapt på grunn av den giftige tåken.

I 2014 anslå Verdens helseorganisasjon (WHO) at ut i fra 20 globale byer med luftforurensing, lå 13 av disse byene i India.

Regjeringen har allerede innført tiltak som skal redusere luftforurensingen i India. I 2016 bestemte New Delhi-regjeringen at menn bare kunne kjøre bil på bestemte dager ut i fra skiltnummeret på bilen. Single kvinner kunne derimot kjøre hver dag.

Slike tiltak har hjulpet litt på luftforurensingen, men om hele India bytter ut den vanlige bilen med elbil innen 2030, vil det redusere karbonutslipp med hele 37 prosent.

Usikkert for oljegigantene

Oljeselskapene hevder at det er for tidlig å fastslå konsekvensene av at flere land nå beveger seg bort fra bensin- og dieseldrevne biler. Asia har lenge vært det kontinentet som har drevet oljeetterspørselen, derfor vil utviklingen i India og Asia nå bli fulgt nøye med på.

I en rapport om hvordan elbilbøgen vil påvirke oljeetterspørselen, anslår olje- og gassgigant BP at etterspørselen etter bensin-og dieselbiler vil doble fra 900 millioner til 1,7 millioner innen 2035.

Nærmere 90 prosent av veksten er estimert til å komme fra land utenfor OECD, som for eksempel India og Kina.

Forrige måned annonserte derimot Kina at de ønsket å gjennomføre planer om at hver femte bil som blir solgt skal ha alternative former for drivstoff. Årlig blir det solgt 35 millioner biler i Kina.

Powered by Labrador CMS