Nyskaping

De 10 mest strategiske teknologiene for de neste årene

Slik Gartner ser det.

Publisert Sist oppdatert

IT-analyseselskapet Gartner har rangert de ti mest strategiske teknologiene og trendene.

1) Kunstig intelligens

Gartner venter seg at 14 milliarder dingser vil være koblet til nettet i 2019.

– AI kommer til anvendelse på en rekke av dagens teknologier, inkludert video, bilde, tale, nettverkstrafikk og sensordata, sier research vice president i Gartner Nick Jones.

Gartner ser for seg at man allerede i dag vil kunne høste god avkastning på en AI-strategi ved å sikre seg den nødvendige kunnskapen og bygge opp effektive AI-team.

2) Sosial, legal og etisk IoT

Med spredning av sensorer i alle ting, såkalt IoT, følger sosiale, lovlige og etiske problemstillinger. Den europeiske personvernforordningen, GDPR, har satt fart på spørsmål rundt hvem som faktisk eier dataene som skapes av sensorene.

Gartner anbefaler opprettelse av egne etiske utvalg i organisasjonene. SAP ble i september første europeiske tech-selskap til å opprette et slikt råd for kunstig intelligens.

3) Infonomics og Datamegling

Gartner har tall som viser at mange (35 % av de spurte) teknologiselskaper enten selger data eller planlegger å gjøre det. Infonomics er et fag hvor man setter en verdi på dataene og forsøker å flette det inn i regnskapene og andre forretningsområder.

Innen 2023 vil kjøp og salg av data bli en essensiell del av mange IoT-systemer.

4) Skifte fra skyen til maskenettet

Mens stadig flere IT-tjenester har emigrert til skyen, jobber IT-direktører rundt om med å sette opp en ny form for nettverk - eller masker, som kan takle den enorme mengden dingser som skal snakke sammen.

5) IoT-styring

Gartner peker på at dingsene krever en form for styring - det kan være enkle oppgaver som oppdatering og vedlikehold til bruken av informasjonen som genereres.

6) Sensor-innovasjon

Nye sensorer vil bidra til at stadig flere ting kan måles. Samtidig vil prisen på dagens sensorer falle dramatisk i pris. Nye algoritmer vil hente ut enda mer informasjon.

7) Sikkerhet

Sikkerhet er fremdeles blant det som opptar ledende IT-direktører aller mest, ifølge Gartner. – Innen 2023 forventer vi kombinasjoner av software og hardware som bidrar til større grad av sikkerhet, sier Jones.

8) Nye IoT-opplevelser

Siden stadig flere dingser kommer til å fungere uten skjer og tastatur, stilles det nye krav til brukergrensesnitt og brukervennlighet.

9) Databrikke-innovasjon

I dag bruker de fleste IoT-applikasjoner konvensjonelle databrikker med lite datakraft. Dette vil også endres, tror Gartner som følge av innføringen av kunstig intelligens. Innen 2023 venter Gartner at det vil komme nye databrikker som lavere strømforbruk og som kan bidra til å analysere sine egne data.

10) Ny nettverksteknologi

5g kommer og vil løse mange av problemene man har med IoT i dag. Det er for eksempel vanskelig å balansere kraftbehov med strømforbruk og latency, men dette kan bli bedre med 5G.

Powered by Labrador CMS