Nyskaping

Daglig leder Eirik ­Løvaas har vært opptatt av å gjøre Løvaas ­Maskin til en miljø­ansvarlig maskin­entreprenør.

Gullende ren i en «skitten» bransje

En mellomstor maskinentreprenør bruker mye kjemikalier og forurensende maskiner. Men det var før.

Publisert Sist oppdatert

For noen år siden ble hele virksomheten snudd rundt som følge av en stor miljøsatsing.

På få år er antall kjemikalier i Løvaas Maskin redusert fra 300 til 85. Samtidig kildesorterer den bergenske maskinentreprenøren 80 prosent av alt avfallet og håndterer alt spillvann på en miljøvennlig måte.

Og så er maskinparken skiftet ut med nye og mer miljøvennlige maskiner.

For sin miljøsatsing ble Løvaas Maskin belønnet med prisen Årets Miljøfyrtårn 2017.

– Vi er selvsagt veldig stolt av å bli kåret til Årets Miljøfyrtårn under et år etter at vi ble sertifisert, sier Eirik Løvaas, daglig leder for familiebedriften med 53 ansatte. Dagen før Ukeavisen Ledelse besøker bedriften holdt han innlegg på Miljøfyrtårn-konferansen.

Griper om seg

Det var for seks-sju år siden at Løvaas bestemte seg for å satse på å legge om til en mer miljøvennlig drift. Det skyldtes blant annet forespørsler fra oppdragsgivere, men også fordi han selv hadde lyst til å gripe fatt i miljøproblemene og gjøre noe med dem.

– Den gang var vi veldig tidlig ute, og det var litt for tøft å gape over utfordringene med å legge om. Det var først da vi flyttet inn i nye lokaler i 2015 at det ble fart på sakene. Nå tenker vi miljø i alt vi gjør, og jeg ser at det fortsatt er flere enkle grep vi kan gjøre.

Løvaas opplever at miljøkravene mer og mer kommer inn i kontraktene som inngås. Selskapet han leder, har bare vært tidligere ute enn de fleste andre i bransjen. I dag er ikke lenger miljøbevissthet alene et argument. Det ligger også god økonomi i en god miljøstrategi.

– Vi ser allerede nå at grepene vi har gjort, gir god økonomisk gevinst både med sortering av avfall, HMS og innkjøp, sier Eirik Løvaas som understreker at det ikke var økonomien som var utgangspunktet.

– Jeg tenker nå enda lenger fremover. Vi har en yngre generasjon som kommer. Vi merker allerede at barn på grunnskolen har lyst til å jobbe med noe som assosierer dem med natur og miljø. Det kommer mer og mer.

Lønnsomt

Eirik Løvaas er personlig engasjert i miljøproblematikken og synes at både samfunnet og enkeltaktører er nødt til å gjøre noe. Han opplever at mange tenker at det hver enkelt bidrar med, ikke monner. Men drar vi i lag vil det gjøre en forskjell.

– Vi må alle gjøre noe. Det som er fint med å bli kåret til Årets Miljøfyrtårn er at det tvinger våre leverandører til å tenke miljøkrav.

Et eksempel fra Løvaas Maskin som viser at bevissthet omkring miljøutfordringene gir uttelling, både miljømessig og økonomisk: Maskinentreprenøren skifter 300 slanger hvert år. Etter at bedriften fikk eget slangeverksted spares 6500 kilometer med kjøring til byen hvert år.

Eller ta noe så banalt som spylervæske til bilparken. Hvert år bruker Løvaas Maskin enorme mengder med spylervæske. Mye av det som leveres i markedet er ren gift. Ved å ha eget lager med 800 liter konsentrert spylevæske (som utblandet gir 3000 liter), kan Løvaas Maskin kjøpe inn produkter som er 100 prosent nedbrytbare. Med automatisk blanding reduseres dessuten forbruket med 30 prosent.

– Dette viser at det er lønnsomt å tenke miljø, selv om det ikke er det vi tenkte på da vi tok skrittet, sier Eirik Løvaas.

Han peker på at det var en stor jobb å ta tak i kjemikalielageret. I tillegg til å få redusert antall kjemikalier, er det opprettet strenge retningslinjer for ansatte. Ved å anlegge et stort kjemikalielager sparer bedriften tid og penger på at ansatte ikke lenger må dra til byen for å hente noe.

– Dette blir det økonomi av, men det har også gitt økt trivsel for medarbeiderne. Nå er det ryddig, og folkene våre trenger ikke lete når de trenger noe. Dette er en trivselsfaktor, og det merkes på de ansatte.

Andre generasjon

Et annet eksempel: Med ny, fullautomatisk vaskehall har bedriften fått ned bruken av såpeprodukter med 75 prosent. Før blandet ansatte selv, nå sørger vaskehallen for at blandingen blir optimalisert. Neste skritt for maskinentreprenøren er å gå over til biologisk nedbrytbar hydraulikkolje. Den er dyrere, men varer til gjengjeld lengre.

Løvaas Maskin er en del av Løvaas-gruppen som har sitt utspring fra anleggsgartner Magne Løvaas og hans selskap som ble etablert i 1974. Virksomheten utviklet seg over tid til at Magne Løvaas ble en større aktør på anlegging av utemiljøer. Det krevde etter hvert en stadig større maskinpark. I 1999 ble det naturlig å skille ut et eget selskap som tok hånd om maskinene. Dermed så Løvaas Maskin dagens lys.

Eirik Løvaas tok over som daglig leder i 2014. Han er sønn av Magne Løvaas som fortsatt er med i familiebedriften. I dag er det offentlige store kunder til Løvaas Maskin. Bedriften har blant annet en kontrakt med Bergen kommune om å vedlikeholde deler av det kommunale veinettet, totalt 360 kilometer med vei.

I vinter har bergenserne blant annet kunne se plog og strøbiler fra maskinentreprenøren på veiene når snøen har lagt sitt teppe over byen. Selskapet klarer som en av de første i landet å gjenbruke grusen som strøs på veiene. Etter at vintersesongen er over, kostes strøsingelen opp og kildesorteres.

Foto Daglig leder Eirik Løvaas (tv) i samtale med maskinkjører Stian Solberg ved flisverket til Løvaas Maskin. (Otto Von Muenchow)

Ansatte står bak

– Tidligere ble all strøsingelen levert som spesialavfall. I dag er det bare fem prosent vi ikke klarer å gjenbruke, sier Eirik Løvaas, ikke så lite stolt.

Også alt krattavfall som ryddes langs veiene, blir gjenbrukt som brensel i et flisfyr ved anlegget til Løvaas Maskin. Det gir varme til både bedriftens egne bygg og nærmeste naboer.

Listen over miljøbesparende tiltak hos Løvaas Maskin er lang. Samtlige ansatte har vært gjennom en rekke kurs, for eksempel HMS, førstehjelp, kjemikaliehåndtering og nye rapporteringssystemer.

Det var i mars i fjor at bedriften satt i gang prosessen med å bli sertifisert av Stiftelsen Miljøtårn, Norges største sertifiseringsordning for virksomheter som tar miljøansvar. Løvaas Maskin ble sertifisert i juni, bare tre måneder senere.

– Vi synes det er veldig kjekt at vi klarte å bli Årets Miljøfyrtårn allerede første året. Det gjør at vi kan stå på med rak rygg, sier Eirik Løvaas.

Han understreker at det ikke bare dreier seg om et personlig engasjement hos ham. Han trekker frem at det er medarbeiderne som gjennomfører miljøtiltakene og som har vært positive til omleggingen.

– Vår miljøstrategi krever at vi oppdaterer og tilfører kompetansen til våre medarbeidere.

Det nytter

Løvaas innrømmer at han var spent på hvordan ansatte ville takle overgangen. Han møtte litt motstand til å begynne med. Men da de ansatte så at det både forenkler hverdagen og øker trivselen, forsvant all motstand.

– Nå opplever jeg at de fleste synes dette er positivt. Det at vi gjør noe som nytter, håper jeg også får folkene våre til å være stolte av å jobbe i Løvaas Maskin.

For andre som vurderer å lage en miljøplan, anbefaler Eirik Løvaas å gjøre det riktig fra begynnelsen av. Som han sier, om selskapet han leder, hadde gjort det halvveis, hadde det ikke blitt noen suksess. Istedenfor ble miljøsatsingen en kjapp snuoperasjon for hele firmaet.

– At det ligger økonomi i dette, kan kanskje gjøre at flere velger å ta et miljøansvar, sier han.

Selv er Løvaas konstant på utkikk etter nye ideer. For å holde på miljøfyrtårn-statusen, må selskapet utvikle seg hele tiden. Og det synes han bare er positivt.

Løvaas Maskin omsetter for rundt 100 millioner i året.

Powered by Labrador CMS