Nyskaping

Det er ikke sjeldent at snøfall skaper kaos på Oslo lufthavn. Avinor håper at selvkjørende brøytebiler kan effektivisere vinterdriften.

Selvkjørende kjøretøy inntar Oslo lufthavn i år

Avinor skal teste selvkjørende brøytebiler på landets hovedflyplass.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av vinteren 2017/2018 var det en snømegde på over tre meter på Oslo lufthavn, og banesystemene ble preparert til sammen 814 ganger.

Når vinteren igjen kommer til landets hovedflyplass, kommer selvkjørende brøytebiler til å ta seg av deler av jobben.

I mars ble autonom snørydding demonstrert på Fagernes lufthavn, og i vinter tar Avinor steget videre med testing av to selvkjørende brøytekjøretøy på Oslo lufthavn, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Mange oppgaver i luftfart vil i fremtiden løses på andre måter enn i dag. Avinor ønsker å teste ut autonomi, og ser helt klart effektiviseringsgevinster en gang i fremtiden med nye løsninger innenfor vinterdrift og andre områder, sier konserndirektør for sikkerhet, miljø og strategi i Avinor, Margrethe Snekkerbakken.

Prosjektet er ifølge Avinor et av de første i verden der store maskiner skal kjøre autonomt, og sørge for å holde flyplassområder snøfrie.

Testkjøringen skal foregå under normal vinteroperasjon med oppstart rundt årsskiftet og frem til april 2019. Målet er minst 40 gjennomførte operasjoner. De selvkjørende bilene skal både testes i brøytetog og som frittstående brøytebiler, slik at Avinor senere kan overføre dette til flyplasser uten brøytetog.

Avinor forsikrer at kjøretøyene overvåkes nøye underveis, og en fører vil være med og overta operasjonen ved behov.

– Man kan sammenligne dette med å være pilot på et fly. Teknologien gjør en del av jobben, men vi må fremdeles være med og observere og kunne gripe inn, sier fagsjef for flysidedrift på Oslo lufthavn, Vidar Snerten.

Direktør for flysidedrift på Oslo lufthavn, Henning Bråtebæk, ser frem til å starte prosjektet.

– Teknologien utvikler seg raskt i dag og slike prosjekter gjør at Avinor også i fremtiden vil være helt i verdenstoppen når det gjelder utførelse av vinterdrift, sier han.

Powered by Labrador CMS