Nyskaping

Lindholmen Science Park i Göteborg blir hovedsete for en stor svensk satsing på kunstig intelligens.

Sverige lanserer stort AI-senter

Publisert Sist oppdatert

I Sverige tror man at landene som takler innføringen av AI best, vil ha en stor fordel i den internasjonale konkurransen.

Det var et av argumentene Digitaliseringsminster Peter Eriksson brukte da han denne uken lanserte planene om et stort samarbeidsmiljø for kunstig intelligens i Göteborg.

Alle regjeringer med ambisjoner på IT-området har presentert en aller annen form for overordnet strategi for kunstig intelligens eller AI de siste årene.

Dette gjelder Kina, Storbritannia, Frankrike, Canada og flere andre. Men ikke Norge.

Mange av strategiene er basert på arbeid som USA nedla mens Barack Obama var president.

Da Trump tok over uttrykte staben hans at de ikke ønsket å fortsette dette arbeidet, men for en uke siden gikk også de tilbake på dette ved å lansere en egen arbeidsgruppe for AI.

Behovet for en strategi blir som regel begrunnet med at AI er en form for teknologi som gjør annen teknologi mer effektiv, slik det er med for eksempel strøm.

Mange mener også at teknologien kommer til å kreve en del tøffe etiske beslutninger som det vil være viktig for samfunnet å møte forberedt slik at det ikke blir de store internasjonale IT-gigantene som dikterer utviklingen.

Og selv om nye jobber kommer til å komme, vil teknologien helt klart fjerne svært mange jobber i løpet av kort tid. Den omstillingen må håndteres på en klok måte.

Sverige lanserer samarbeidsmiljø

Den svenske strategien kulminerte 16 mai i lanseringen av det svenskene håper skal bli et ledende samarbeidsmiljø for kunstig intelligens. Data Factory & Arena skal etableres i Göteborg på Lindholmen Science Park.

– Det er en spennende dag for både Sverige og Göteborg. Vi presenterer nå en stor svensk kraftsamling innen AI, sier digitaliseringsminster Eriksson.

Bredt spekter virksomheter

Ved første øyekast kan satsingen ligne på AI-laben ved NTNU som Telenor er med å utvikler.

Men i den svenske arenaen er planen at privat næringsliv og offentlige virksomheter innen forvaltningen, sykehusene og universitetene skal møtes for å utveksle ideer og løsninger.

Det kan betyr at samarbeidet blir mye større på tvers av store grupper. Det kan igjen gi store verdifulle datasett. Ved senteret skal det samtidig opprettes det svenskene kaller en datafabrikk for deling av stordata og etableres samarbeid med store internasjonale aktører. Forskere som studerer etiske problemstillinger er også velkomne ved senteret.

Innvielse skal etter planen skje i tredje kvartal 2018.

Powered by Labrador CMS