Annonse
vindm__ller_til.jpg

– For dyrt med vindmøller til havs

– Det er ikke noen vits for meg å bruke mange skattemilliarder til å bygge en vindfarm til havs bare for at den skal ligge til havs, sier Borten Moe til Stavanger Aftenblad.

Dermed bryter han med standpunktet til sin forgjenger og partifelle, Terje Riis-Johansen, som har løftet fram havvind som framtidens industrieventyr.

– Det er ikke utlysning av arealer som er problemet, hav er det nok av. Det er lønnsomheten. Vi trenger virkemidler for å få ned prisen på vindmøller til havs, og der tenker jeg at vår rolle blir å bidra til teknologiutvikling, sier Borten Moe.

Spørsmålet om å legge elver og fossefall i rør for å produsere vannkraft har alltid vært politisk omstridt. Men Borten Moe vil gjerne ha mer av det.

– Jeg er svært positiv til vannkraftutbygging, sier Borten Moe.

– Det er en stor, viktig ressurs som vi må forvalte rett. Noen ganger innebærer det at vannet må få gå slik det alltid har gjort alltid. Andre ganger innebærer det at vannet må legges i rør.

Han understreker likevel at verneplanene ligger fast.

– Det er ikke diskusjon rundt verneplanene Men hvis vassdraget ikke er fredet, er det fritt fram for å sende inn konsesjonssøknad om utbygging. Da vil vi ta stilling til den når den kommer.

Vel 60 prosent av vannpotensialet i Norge er allerede utbygd, mens 23 prosent er vernet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). (©NTB)

Annonse
Annonse