Annonse
Norge scorer høyt på at det er et vakker land med dramatisk kystlandskap, dype fjorder og høye fjell Foto: NTB-scanpix. 

Norge får full pott på bærekraftig velferd

Norge er det eneste europeiske landet som scorer 100 prosent i en 2016-måling gjennomført av konsulentselskapet The Boston Consulting Group.

World Economic Forum skriver at bruttonasjonalprodukt (BNP) alene ikke lenger er en god indikator på hvor godt et land presterer på velferd.

De viser til eksempel der landets domstoler kan være svært komplekse og kreve dyre advokater, noe som teller mot et høyrere BNP, selv om dette åpenbart ikke er en god ting for landet og innbyggerne.

Gode jobbmuligheter

Nordmenn er fornøyde med sine jobbmuligheter, tilgangen på boligmarkedet og de føler seg trygge i et land med lav kriminalitet.

Det hjelper også at Nore er et vakker land med dramatisk kystlandskap, dype fjorder, høye fjell, uberørte skoger og rene, velordnede byer.

Matematikeren og kunstneren Jakub Marian har laget et kart som sammenlikner hvor høyt europeiske land scorer på bærekraftig velferd. (Foto: Skjermdump/Jakub Marian)
Nordmenn vurderer miljøet som en av de mest betydningsfulle faktorene som driver deres følelse av velvære.

Tyskland scorer 93,6 prosent og er et av landende som har kapret den høyeste rangeringen over de beste europeiske landende å leve i.

Befolkningen i nabolandene Østerrike, Sveits, Luxembourg, Belgia og Nederland følger like etter Tyskland i målingen over bærekraftig vellstand.

Miljø og infrastruktur

Kunstneren Jakub Marian har derfor tatt utgangspunktet i The Boston Consulting Group (BCG) sin «bærekraftig velferds»-måling som er basert på 44 ulike indikatorer. BNP er bare en av dem.

Arbeidsledighet, inflasjon, utbredelse av sykdommer og levealder er bare noen av indikatorene som BCG har brukt i sin måling.

– Som lingvist, synes jeg det er interessant at listen er dominert av land der en snakker et germansk språk, skriver Marian på sin hjemmeside.

Kvalitet og tilgjengelighet av utdanning, infrastruktur, miljøtilstand, kontroll av korrupsjon og pressefrihet er andre indikatorer som spiller inn på resultatet. 

Annonse
Annonse