Det blir stadig mindre vanlig å bruke kontanter her til lands. Nå er det umulig å sette inn kontanter på bankkontoen sin i 20 norske kommuner. 

Foto
Gorm Kallestad / NTB
 
 

 

20 kommuner mangler kontanttjenester

Publisert: 18. oktober 2021 kl 09.45
Oppdatert: 18. oktober 2021 kl 09.45

Samtlige av kommunene hadde disse tilbudene på plass i 2018, men de er nå borte, viser en oversikt fra Finanstilsynet, ifølge P4.

I disse kommunene er det nå kun mulig å ta ut kontanter over disken når man handler i dagligvarebutikkene. Der er maksgrensen på 1.500-2.000 kroner, og man kan ikke få satt inn penger på bankkontoen sin.

Dette kan være i strid med loven, mener avdelingsdirektør Per Mathis Kongsrud i Finanstilsynet. I finansforetaksloven heter det nemlig at skal bankene skal kunne motta kundenes kontanter, påpeker Kongsrud.

– Ettersom nå stadig færre bruker kontanttjenester, opplever vi at flere banker mener de ikke har en plikt til å tilby dette. Det inntrykket vil vi endre på, sier han.

Blant kommunene som nå mangler dette tilbudet, er Bardu i Troms og Finnmark. Dette har skapt trøbbel, særlig for mange av kommunens eldre innbyggere, ifølge ordfører Toralf Heimdal.

– Vi merker det særlig rundt høytider, som for eksempel konfirmasjoner, at mange savner dette tilbudet. Flere eldre er heller ikke godt kjent med digitale løsninger som Vipps, noe som gjør situasjonen ekstra vanskelig, sier Heimdal.

Saken fortsetter under annonsen