Samfunn

Partilederne for de ni største partiene i Norge samlet til TV 2s partilederdebatt tirsdag. I en ny meningsmåling kommer alle partiene over sperregrensen.

Alle partiene over sperregrensen på ny Aftenposten-måling

Alle de ni største partiene i Norge kommer over sperregrensen på en ny meningsmåling Norstat har gjort for Aftenposten. Det kan gi en historisk situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Skjer det samme på valgdagen, vil det være historisk mange partier som kan forsyne seg av utjevningsmandatene, viser den nye meningsmålingen til Aftenposten. Alle ni partiene vil få minst åtte mandater dersom målingen speiler resultatet på valgdagen.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti får 82 mandater til sammen på målingen. De trenger 85 for å få flertall på Stortinget. Inkludert Rødt og Miljøpartiet De Grønne, får venstresiden 98 mandater.

Arbeiderpartiet mister 3,7 prosentpoeng i denne målingen sammenlignet med Aftenpostens forrige og ender på 23,1 prosent oppslutning. Senterpartiet mister 0,6 prosentpoeng og går ned til 12,2 prosent, mens SV øker med 1,1 prosentpoeng til 10,6. Rødt øker også, med 0,3 prosentpoeng, til 5 prosent, mens MDG mister 0,5 prosentpoeng og går ned til 4,8 prosent.

Samtidig kommer både Kristelig Folkeparti og Venstre seg over sperregrensen og øker oppslutningen med henholdsvis 1,1 og 0,7 prosentpoeng til 4,7 og 4,5 prosent. Statsminister Erna Solbergs Høyre øker med 0,7 prosentpoeng til 19,6, og Fremskrittspartiet øker med 0,8 prosentpoeng til 11,3 prosent.

Feilmarginen i målingen kommer ikke tydelig fram av Aftenpostens grafikk.

Powered by Labrador CMS