Fullvaksinerte og beskyttede får grønt i det nye koronasertifikatet, mens uvaksinerte får rødt. Folk med grønt koronapass må fortsatt i innreisekarantene etter reiser til utlandet.

Foto
Heiko Junge / NTB
 
 

 

Grønt koronapass gir ikke fritak fra innreisekarantene

Publisert: 9. juni 2021 kl 10.51
Oppdatert: 9. juni 2021 kl 10.51

– Ja, de må i karantene, men kan teste seg ut av innreisekarantene ved negativ PCR-test tidligst etter tre døgn, sier statssekretær Erlend Svardal Bøe (H) til NTB.

PCR-test er den vanlige koronatesten der prøver fra nese og svelg bli analysert.

Forventer fritak

I det nye koronasertifikatet, som etter planen skal gjelde fra fredag, får fullvaksinerte og beskyttede, det vil si folk som har hatt korona eller fått første vaksinedose for tre uker eller mer siden, grønt, mens uvaksinerte får rødt.

Førsteamanuensis Anne Kjersti Befring ved Universitetet i Oslo, som er en av Norges fremste eksperter på smittevernloven, sa til NTB tirsdag at hun forventer at karantenekravet forsvinner for dem med grønt pass.

– Nødvendighetsvilkåret i smittevernloven betyr at man ikke kan ha smittevernreguleringer som er unødvendige og ikke kan begrunnes, mener hun og viser til at det nå er godt dokumentert at koronavaksinen beskytter mot smittespredning.

Ny vurdering

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen mener imidlertid å ha sitt på det tørre når det gjelder forholdsmessigheten i karantenekravet.

– Helsedirektoratet og FHI vurderer at vilkårene i smittevernloven for å ha innreisekarantene for beskyttede fortsatt er oppfylt, slår Bøe fast.

For fullvaksinerte kan imidlertid situasjonen endre seg.

– Regjeringen har bedt Helsedirektoratet og FHI gjøre en ny vurdering av når fullvaksinerte kan få unntak fra innreisekarantene fullt ut, sier statssekretæren.

Onsdag holder helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg en ny pressekonferanse om koronasituasjonen. Den skal imidlertid først og fremst handle om Janssen-vaksinen.

Grønt og rødt lys i koronasertifikatet:
søn 20.02.2022 23:47

Vaksinesertifikatet viser vaksinestatus, om man har fått påvist koronavirus og det viser testresultater. Dette avgjør om man får rødt eller grønt lys.

Dette gir grønt lys i koronasertifikatet

For vaksinasjon:

* Tre uker etter at du har fått én av to doser av en koronavaksine som krever to vaksinedoser (Pfizer/Moderna/AstraZeneca). Det grønne lyset vil vare i 14 uker etter den første dose.

* Én uke etter at du har fått to av to vaksinedoser (Pfizer/Moderna/AstraZeneca). Kombinasjoner av vaksinedoser fra ulike produsenter blir også godkjent med tilstrekkelig tid.

* Én uke vaksinasjon dersom du har fått én vaksinedose fordi du har hatt koronasykdom mer enn tre uker før vaksinasjon.

* Tre uker etter vaksinasjon dersom du har fått én vaksinedose med en vaksine som bare krever én dose (Janssen).

For negativt prøvesvar:

* Negativ test gir grønt lys i 24 timer fra prøven er tatt. Dette gjelder bare dersom man ikke har noen positive tester de siste sju dagene.

* Dersom du får en falsk positiv antigen hurtigtest og tar en ny PCR-test innen 48 timer som er negativ, får du også grønt lys i 24 timer.

Immunitet etter koronasykdom:

* Dersom du har hatt korona og dette er dokumentert, gir det grønt lys i seks måneder fra første positive test. Det må gå minst 10 dager fra første positive test til man kan få grønt lys, dersom man ikke er vaksinert.

* Tester man positivt på nytt de første tre månedene etter den første positive testen, vil man likevel ha grønt lys på grunn av at laboratorietestene er så følsomme at de kan påvise deler av viruset selv om man ikke er smittsom.

Dette gir rødt lys i koronasertifikatet:
  • Hvis man ikke har fått påvist korona de siste seks månedene, er vaksinert eller har tatt en negativ koronatest de siste 24 timene.

  • Hvis man har fått påvist koronavirus de siste ti dagene.

  • Dersom opplysningene som er registrert om vaksinasjonen din er feil, slik at du blir vist som uvaksinert.

For vaksinerte:

  • Hvis det er mindre enn én eller tre uker siden du fikk en dose med koronavaksine (se over for ulike scenarioer).

  • Hvis du tester positivt for koronavirus etter vaksinasjon, får du et forbigående rødt lys i ti dager.

  • Hvis du får påvist koronavirus mellom vaksinedose nummer én og to, vil du få et forbigående rødt lys. Deretter vil du bli regnet som fullvaksinert.

Dersom man har tatt en koronatest:

  • De ti første dagene etter en positiv koronatest.

  • Dersom man ikke har en negativ test de siste 24 timer. Dette gjelder i all hovedsak for personer som ikke er vaksinert.

Kilde: Folkehelseinstituttet