Samfunn

– Martin Kolberg har vært sentral i Arbeiderpartiet og norsk politikk gjennom fem tiår. han har vært tett på alle viktige hendelser i Arbeiderpartiets moderne historie, fra striden om EF til Giske-skandalen, sier forfatter av boka «Tillitsmannen Martin Kolberg», Hege Ulstein.

Kommer med flere nye opplysninger fra innsiden av Arbeiderpartiet

– Det er privilegium å kunne skrive hans historie, slik han forteller den, åpent og ærlig, sier forfatter Hege Ulstein.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Martin Kolberg har vært sentral i Arbeiderpartiet og norsk politikk gjennom fem tiår. han har vært tett på alle viktige hendelser i Arbeiderpartiets moderne historie, fra striden om EF til Giske-skandalen.

– Det er privilegium å kunne skrive hans historie, slik han forteller den, åpent og ærlig.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Boka inneholder et vell av nye og interessante opplysninger fra innsiden av Arbeiderpartiet. Her får vi ny innsikt om Gros vei til makt, det vonde bruddet mellom Thorbjørn Jagland og Martin Kolberg, lederstriden mellom Jagland og Stoltenberg, Valla-saken, Jonas Gahr Støres vei til toppen av Arbeiderpartiet, det bitre nederlaget i 2017 og Trond Giskes fall.

– Kolberg har også spilt en avgjørenderolle i å bevare og styrke Stortingets posisjon som kontrollorgan i det demokratiske styringssystemet. For å nevne noe.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Martin Kolberg har et bunnsolid og verdiforankret sosialdemokratisk grunnsyn. Hans samfunnsanalyse og menneskesyn gjennomsyrer hele boka. Allerede tidlig på 70-tallet sa Trygve Bratteli til Martin Kolberg, da Kolberg spurte ham om hva som var det viktigste i politikken: «Du skal alltid slåss mot høyresida».

– Boka ble avsluttet først etter årets valg, og avsluttes med Martin Kolbergs samfunnsanalyse og synspunkter på hvilken rolle Arbeiderpartiet må spille i norsk politikk framover.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Bokprosjektet vokste ettersom arbeidet skred fram. Det ble etter hvert noe mer enn en biografi basert på samtaler med Kolberg, og endte opp som en bredt anlagt fortelling om Arbeiderpartiets nyere historie, sett med hans øyne.

– Flere titallas kilder er intervjuet, og et stort skriftlig materiale er gjennomgått. Det innebar en stor arbeidsmengde, mye mer enn først antatt, men har samtidig gjort prosjektet til noe mer og bedre.

Hva vil du oppnå med boken?

– Målet med boka er tredelt: Fortelle Martin Kolbergs historie, skape ny innsikt i Arbeiderpartiets nære historie, og spore til politisk debatt og ettertanke om det moderne sosialdemokratiet: Hvor det kommer fra, hvor det er, og hvor det skal.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper leseren sitter igjen med en følelse av å virkelig kjenne Martin Kolberg, med å ha lest en godt fortalt og spennende fortelling, men ny og overraskende kunnskap om viktige begivenheter i norsk politikk, og med en dypere forståelse av den sosialdemokratiske grunnfilosofien.

Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

– Grunnstammen i boka er samtaler med Martin Kolberg. Underveis har jeg gått inn i arkiver og laget notater knyttet til hver periode/hvert tema, som er brukt til å reaktivere Kolbergs hukommelse og sjekke hans minner opp mot skriftlige kilder. Etter hvert er også muntlige kilder intervjuet inngående for å korrigere og supplere fortellingen. Med to unntak har alle som er blitt spurt, sagt ja til å la seg intervjue.

Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Dette var en helt unik mulighet til å fortelle en viktig historie. Kolberg ville ikke ha noen annen forfatter til sin biografi enn meg. Dermed var det helt uaktuelt å engang vurdere å takke nei. Det er jeg veldig glad for at jeg ikke gjorde, for dette har vært en usedvanlig lærerik og givende opplevelse.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper selvfølgelig at statsminister Jonas Gahr Støre leser boken. Han vil sikkert like noen deler bedre enn andre, men samlet sett tror jeg han vil ha stor glede - og kanskje også nytte - av den.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– Akkurat nå leser jeg en bok i en helt annen sjanger - Anne Holts «Det ellevte manus». Det er en drivende godt skrevet krim, og som alltid med Holt handler den om noe mer enn drap og spenning. Den kombinerer samfunnskritikk og kriminalgåte på elegant vis, er umulig å legge fra seg og rett og slett en fryd å lese.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Jeg har alltid vært fascinert av Jan Kjærstads evne til å gi virkeligheten det lille twistet den trenger for å bli enda mer spennende og samtidig både enklere og vanskeligere å forstå. Og så var det en åpenbaring da Vigdis Hjorth klarte å skrive en underholdende og tankevekkende pageturner om EUs tredje postdirektiv.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At jeg er et utrolig heldig og privilegert menneske, som bor i dette landet og som har dette yrket - og dermed har sluppet unna problemer, vanskeligheter og sorger som svært mange har hatt nær innpå livet i så mange måneder.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Hege Ulstein (50)

  • Yrke: Politisk kommentator og forfatter
  • Utdannelse: Bachelor i statsvitenskap
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med: «Tillitsmannen Martin Kolberg»
  • Forlag: Aschehoug
  • Antall sider: 400
Powered by Labrador CMS