Annonse
Partilederne og finansministeren holdt pressekonferanse i forkant av den siste budsjettkonferansen, som finner sted onsdag og torsdag. F.v.: finansminister Jan Tore Sanner (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V), statsminister Erna Solberg (H) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto:  Lise Åserud / NTB      

Nå skrur regjeringen igjen kranen – slutt på krisebudsjettene

– Ja, det blir mye nei, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

– Det er alltid mye nei fra finansministeren, skyter statsminister Erna Solberg (H) inn.

Begge to konstaterte at norsk økonomi er på vei inn i en høykonjunktur, da de onsdag gikk inn til de siste forhandlingene om neste års statsbudsjett. Tall SSB la fram forrige uke, viser at økonomien allerede er tilbake på samme nivå som før pandemien.

Dermed er tiden inne for å få oljepengebruken ned under prosentgrensen i handlingsregelen, som sier at det maksimalt skal brukes tre prosent av avkastningen til oljefondet.

– Handlingsregelen tilsier jo at man kan bruke mer i kriser, og så må man bruke mindre i gode tider. Og hvis man ser på de åtte årene vi har regjert, så har vi samlet sett ligget under rettesnoren på tre prosent. Til neste år er mitt mål at vi skal under tre prosent, sier Sanner.

Han mener det er viktig å ligge under grensen.

– Det handler om å ta vare på pengene til fremtidige generasjoner, men det handler også om norsk økonomi, som nå går inn i en høykonjunktur, og da er det viktig at vi holder tilbake på oljepengebruken.

Annonse
Annonse