Annonse
Stengte grenser mot Sverige under pandemien har ført til store inntekter både for norsk dagligvarebransje og Vinmonopolet. Også staten har håvet inn milliarder på ekstra avgifter fra alkohol- og tobakkssalg under pandemien.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB      

Pandemien har gitt staten 12 milliarder kroner ekstra i avgiftsinntekter

Med svært lite grense- og taxfreehandel har inntektene fra alkoholavgifter økt med 6,5 milliarder kroner, tilsvarende 18,3 prosent, fra 2. kvartal i fjor til og med 1. kvartal i år. For tobakk er økningen på 5,4 milliarder, som tilsvarer 32,9 prosents økning.

Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Skatteetaten.

– Det bekrefter at det å redusere avgiftene på grensehandelsutsatte varer er helt riktig for å få mer omsetning i Norge og flere arbeidsplasser, sier finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi.

Han mener avgiftsnivået på disse varene i Norge må justeres gradvis ned til svensk nivå.

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, mener at Norge må gjøre som Danmark som undersøkte effektene av grensehandelen mot Tyskland. Danskene valgte å sette ned avgiftene, og Hansen sier det fikk en viss effekt med mindre handelslekkasje fra Danmark.

Han tror imidlertid at lavere avgifter alene ikke vil jevne ut forskjellen.

Annonse
Annonse