Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum. 

Foto
Berit Roald / NTB
 
 

 

Sju saker som splitter Sp

Publisert: 3. juni 2021 kl 09.10
Oppdatert: 3. juni 2021 kl 09.12

Senterpartiets landsmøte går av stabelen fredag og lørdag. Flere saker er ventet å skape debatt. Dette er noen av dem:

Statsministerkandidat

Flere fylkeslag har bedt partiet om å erklære Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat. Sentralstyret i Senterpartiet har derimot anbefalt landsmøtet ikke å omtale spørsmålet om hvem som skal være partiets foretrukne statsminister. Vedum selv står fast på at han vil holde fokus på politikk heller enn posisjoner.

OL-søknad

Senterungdommen vil at partiet skal gå inn for at Norge skal søke om å få arrangere vinter-OL i 2034. Fokus skal ligge på å gjenbruke arenaer og etablere nye eller restaurere eksisterende anlegg i områder hvor det er behov for dette. Sentralstyret anbefaler landsmøtet å avvise forslaget, men har vært splittet i saken.

Foreldrepermisjon

Senterpartiets programkomité har foreslått å øremerke de første seks ukene etter fødsel til barselpermisjon for mor. Disse seks ukene skal tas av den felles tredelen av foreldrepermisjonen, slik at denne reduseres fra 16 til 10 uker. Punktet har skapt debatt i partiet, og flere konkurrerende forslag kommer opp til votering på landsmøtet.

Saken fortsetter under annonsen

Skolemat

Programkomiteen foreslår å innføre et sunt skolemåltid for elever i grunnskolen og videregående skole, og at det skal kunne kreves egenandel. To fylker vil stryke hele punktet fra programmet, mens to andre fylker er uenige i at det skal kunne kreves egenandel.

Elbilpolitikk

Flertallet i Senterpartiets programkomité har gått inn for å innføre full moms for elbiler som koster mer enn 600.000 kroner, samtidig som bruksfordelene gradvis skal reduseres. Et mindretall ønsker å videreføre dagens kjøpsfordeler for elbiler til de er konkurransedyktige på pris og rekkevidde i alle segmenter.

Karbonavgift til fordeling

Mindretallet i programkomiteen vil utrede ulike ordninger for å kompensere CO2-avgift til privatpersoner, for eksempel gjennom det som kalles «karbonavgift til fordeling». Sentralstyret er delt i saken, men et knapt flertall anbefaler landsmøtet å avvise forslaget.

Abort

Saken fortsetter under annonsen

Et mindretall i Senterpartiets programkomité vil skrote dagens abortnemnder og utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, mens flertallet går inn for å opprettholde dagens abortlov. Sentralstyret har på sin side spilt inn et tredje alternativ om å gjennomgå nemndenes «arbeidsmåte, rolle og navn», men beholde dagens grense på 12 uker.

Senterpartiet:
søn 20.02.2022 23:47
  • Norsk sentrumsparti med distrikt, landbruk, nasjonalt eierskap og EU-motstand som viktige saker

  • Stiftet 19. juni 1920 som Bondepartiet, nåværende navn fra 1959

  • Partileder: Trygve Slagsvold Vedum

  • Oppslutning siste kommunevalg (2019): 14,5 prosent

  • Oppslutning siste stortingsvalg (2017): 10,3 prosent

  • Største oppslutning ved stortingsvalg (1993): 16,7 prosent

  • Laveste oppslutning ved stortingsvalg (2013): 5,5 prosent