Samfunnsansvar

Fredrik Vaaheim, generalsekretær i Kandu, forklarer hvordan de frivillige på datafestivalen The Gathering samarbeider med IT-bransjen.

Sikrer seg unik IT-kompetanse av å jobbe som frivillig

Norske teknologigiganter strømmer til Hamar hver påske når en av verdens største datafestivaler arrangeres i Vikingskipet.

Publisert Sist oppdatert

Dette gjør de for å teste ut den nyeste teknologien og for å drive kompetansebygging blant de frivillige.

Hver påske kastes skøyteløperne ut av Vikingskipet og erstattes med 6.000 datainteresserte mennesker.

I over 20 år har organisasjonen Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom (Kandu) arrangert datafestivalen The Gathering i Vikingskipet.

– De over 400 frivillige som stiller opp på dugnad får ekstremt god erfaring i å gjøre tekniske ting i et stort miljø med mange brukere, sier Fredrik Vaaheim, generalsekretær i Kandu.

Han fortalte om hvordan næringslivet og frivillige organisasjoner kan samarbeide om å bygge kompetanse og teste ut ny teknologi under Topplederkonferansen som ble arrangert av Frivillighet Norge forrige uke.

– Vi har to type deltakere på The Gathering – de som elsker datakulturen og det å være en del av dette felleskapet og de som elsker å arrangere festival, sier han.

The Gathering er i hovedsak for ungdommer som har en felles interesse for data.

Verdens største datanettverk

De frivillige samarbeider med IT-bransjen om å sette opp et av verdens største datanettverk.

– Dette er en unik læring for mange teknologiselskaper i Norge, forklarer Vaaheim.

Under datafestivalen er det konserter, konkurranser og faglig innhold. Bedrifter, høyskoler og universiteter har stand og presentasjoner. De driver med rekruttering og informasjon om sine egne arrangementene.

– Alle har med sin datamaskinen sin og vi har et av verdens største midlertidige datanettverk, sier han.

I omtrent fire dager rigger de frivillige opp et midlertidig nettverk som betjener like mange mennesker som det bor i Volda.

– Dette er et nettverk som har omtrent samme kompleksitet som et større norsk sykehus og hvor alle får en linjekapasitet tilsvarende det beste bredbåndet en får tak i på privatmarkedet, forklarer Vaaheim.

Sårbare

Samarbeidspartnerne til The Gathering tar med flunkende ny og moderne teknologi for å teste det ut i løpet av festivalen.

– For å betjene de maskinene som styrer det hele, trenger en toppkompetanse innen IT. Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten et tett samarbeid med noen av de aller beste IT-selskapene, sier Vaaheim.

Han forklarer at frivillige organisasjoner er sårbare for å miste den opparbeidede kompetansen internt.

– Plutselig flytter noen til den andre siden av landet, får barn eller begynner å studere. Da forsvinner folk ut. Når det er snakk om så presis teknologi, er det en stor sårbarhet for organisasjonen vår. Det er der samarbeidet med næringslivet er så bra, sier Vaaheim.

På denne måten kan man som organisasjon i stor grad beholde den kompetansen ute i det selskapet som jobber med det, fremfor at en må ha det internt i organisasjonen.

– Hvis noen forsvinner, garanterer våre partnere at de kommer til å skolere de nye menneskene vi tar inn og passer på at de kan betjene systemene vi bruker, sier han.

God erfaring

I tillegg til at organisasjonen får den kompetansen de trenger for å gjennomføre arrangementet, lønner det seg også for de frivillige som hjelper til på The Gathering.

De lærer nemlig å betjene kompliserte IT-systemer av samarbeidspartnerne.

– Det gjør også at vi får veldig flinke mennesker som ønsker å jobbe som frivillig. En får ekstremt god erfaring i å gjøre tekniske ting i et stort miljø med mange brukere, sier Vaaheim.

Hvis du som arbeidsgiver vet at en kandidat klarer å mestre det midlertidige nettverket på The Gather, så vet en at samme person klarer å mestre de fleste arbeidsoppgaver en kommer til å få.

– På denne måten får IT-selskapene noe tilbake.

Bygger fagmiljøer

I fjor testet Telenor det å få kortere responstid på streaming og nettspill under The Gathering. Den teknologien brukes i dag i bredbåndsnettet.

– Det er både gøy for selskapene å få testet ut nye ting i et miljø der fallhøyden kanskje ikke er like høy, samtidig som en får lært det og testet det ut, sier Vaaheim.

I video-produksjonen under festivalen bruker de det samme utstyret som bransjen har.

De har de samme produksjonsbusser som NRK bruker.

– Våre frivillige får den kompetansen som de kan bruke senere i arbeidslivet. Vi bygger fagmiljøer og har våre egne leger, vi programmerer våre egne IT-løsninger og vi har vårt eget sikkerhetsmannskap. Folk tiltrekkes av de sterke fagmiljøer fordi de syns det er gøy og utfordrende å jobbe i. Frivillige får virkelig utfordre seg og gjøre noe de syns er interessant, sier han.

Powered by Labrador CMS