Samfunnsansvar

Kjersti Kanestrøm Lie, Internasjonal rådgiver LNU under Ungt lederskapskonferanse arrangert av Fredskorpset.

– Ungdommer er dagens ledere, ikke fremtidens

Det er unge mennesker mellom 15 og 24 år som vil merke de sterkeste konsekvensene hvis det ikke blir gjort endringer for å nå bærekraftsmålene innen 2030.

Publisert Sist oppdatert

«Det er fattige mennesker og ulikheter i Norge også.»

«Ungdommer blir tvunget til å arbeide i Malawi for å forsørge familiene sine.»

«Abort er en kriminell handling i hjemlandet mitt Nord-Irland.»

«Det er mangel på helseutstyr i Kenya.»

«I Madagaskar er arbeidsledigheten blant ungdommer er høy.»

Arbeidsledighet blant unge var den utfordringen de fleste av deltakerne var bekymret for. I dag er 74 millioner ungdommer arbeidsledige på verdensbasis. Det er tre ganger så stor sannsynlighet for å være arbeidsledig dersom du er ungdom.

Under Ungt lederskapskonferansen ble alle de internasjonale og norske deltakerne spurt om å skrive ned en problemstilling i deres lokalsamfunn som var knyttet til bærekraftsmålene.

Mer fra konferansen:

Endringsagenter

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) deltok på konferansen for å understreke viktigheten av å inkludere ungdommer i gjennomføringen av bærekraftsmålene.

– Vi må gjøre ungdommer til «endringsagenter», ellers kan de bli en trussel, sa Kjersti Kanestrøm Lie, Internasjonal rådgiver LNU.

Hun forklarer at myndighetene må sørge for å lytte til dem og gi dem rom for å ta gode avgjørelser.

– Konsekvensen av å ikke lytte til dem vil føre til at de ikke vil stole på de politiske systemene vi har og vi ender da opp i en situasjon som vi ikke ønsker, sier Lie.

1,8 milliarder suksessfaktorer

Bærekraftsmålene er juridisk bindende, derfor vil suksessfaktoren være avhengig av de ulike landenes innsats.

Det er nasjonale rammer i hvert av landene for hvordan de vil følge opp bærekraftsmålene. Indikatorer skal måle fremgangen og FN vil presentere en framdriftsrapport hvert år.

– Vi har 1,8 milliarder suksessfaktorer for bærekraftsmålene. Det er antallet mennesker på den kloden mellom 15 og 24 år, forklarer Lie.

Ungdommer utgjør en fjerdedel av verdens befolkning. 90 prosent av disse ungdommene bor i utviklingsland og de er en sårbar gruppe.

Vi må gjøre ungdommer til «endringsagenter», ellers kan de bli en trussel

– Dersom man ikke inkluderer denne delen, vil vi ha null sjans for å nå målene. Ungdommer har rett til å være med på å påvirke utviklingspolitikken i verden, sier Lie.

I 2 av 3 land har ikke ungdommer denne muligheten.

– Dette er nok mye enklere i Norge enn det er i de fleste andre land. Utvikling uten ungdommer er ubrukelig utvikling, sier hun.

Bryr seg om andre

Alle FN-landene var med på å utvikle de 17 nye bærekraftsmålene. De er universelle og angår mennesker i alle land. I tillegg er alle målene koblet opp mot hverandre.

– Dersom ungdommer blir inkludert, skaper det mer demokrati. Ungdommer er en spesiell gruppe i samfunnet som bryr seg om andre enn seg selv. De bryr seg om utfordringer som påvirker hele samfunnet, sier Lie.

I Norge har det blitt gjennomført en spørreundersøkelse blant ungdommer for å kartlegge deres prioriteringer. Velferd for eldre er rangert som en av deres topp tre prioriteringer.

Dersom ungdommer blir inkludert, skaper det mer demokrati

– Det er ganske imponerende, påpeker Lie.

På et globalt nivå er det ærlige og ansvarlige myndigheter som ligger blant de fire høyest rangerte prioriteringene.

Ikke perfekte mål

LNU-rådgiveren understreker at bærekraftsmålene ikke er perfekte, men at de samtidig er den beste agendaen verden har.

– Er det for mange? For brede? For vage? Ingen prioritert rekkefølge? Tar de hensyn til kulturelle forskjeller? spør Lie.

Hun mener ungdommer har et enormt ansvar for å gjøre bærekraftsmålene enda bedre.

– Vi må gjøre det for å leve i en verden som er bærekraftig.

En ting ungdommer kan gjøre er å få lokalmyndighetene til å lytte til deg. Man kan kreve sin. rett til å påvirke myndighetene i landet, byen eller kommunen du bor i.

– Ungdommer er dagens ledere, ikke lederne i en nær fremtid. Det er de som sterkest vil merke konsekvensene dersom det ikke blir gjort endringer i dag. Det er den viktigste grunnen til at ungdommer må inkluderes i dag for å oppnå bærekraftsmålene, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS