Samfunnsansvar

AP VIL VERNE: Utsikt over Svolvær i Lofoten.

Vil verne deler av Lofoten

Arbeiderpartiets programkomité vil konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Publisert Sist oppdatert

Partiets programkomité la mandag fram det de kaller en tredelt løsning i spørsmålet om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dette er et særlig sårbart område der det er behov for å vise stor varsomhet, særlig hva gjelder de viktige fiskeriinteressene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Den tredelte løsningen er en del av forslaget til partiprogram for perioden 2017-2021. En samlet programkomité, med unntak av AUFs representant, stiller seg bak løsningen.

Dette er et særlig sårbart område der det er behov for å vise stor varsomhet

Strenge krav

– Arbeiderpartiet er spesielt opptatt av at aktivitet skal gi sterkere ringvirkninger lokalt i Nord-Norge og vil stille strengere krav til oljeselskapene om dette, understreker Støre.

Forslaget innebærer at havområdet utenfor Lofoten i et belte på 50 kilometer fra land, gjøres til petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden defineres også som petroleumsfritt område. I tillegg skal det gis støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark.

– Slik ønsker vi å sørge for at selve Lofoten blir oljefritt. Her legger vi stor vekt på hensynet til fiskenæringen, reiselivet og vernet av de unike naturområdene på og rundt Moskeneshalvøya, sier Støre.

Møter motstand i SV og AUF

AUF-leder Mani Hussaini støtter ikke løsningen om å åpne opp områdene sør for Lofoten for konsekvensutredning.

I Arbeiderpartiets programkomité var det bare AUF, representert ved Hussaini, som ikke støttet den tredelte løsningen, ifølge Dagsavisen.

– Det er ikke et kompromiss så lenge det innebærer en konsekvensutredning av områdene sørvest for Lofoten, sier AUF-lederen.

– Vi kommer til å mobilisere fram mot landsmøtet for at hele området skal være oljefritt, og jeg har troen på at vi vil vinne, sier Hussaini.

– Første steg til åpning

SV reagerer sterkt på at Arbeiderpartiets programkomité åpner for konsekvensutredning av et område sør for Lofoten.

– Dette forslaget er ikke noe kompromiss, det er første steg til åpning av disse områdene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– For klimaet gjør det like stor skade uansett hvor i området oljen utvinnes først. At Ap flytter seg, viser at motstanden mot oljeboring i sårbare områder er på offensiven, legger han til.

SV mener det bare finnes ett svar på å få slutt på striden, nemlig å droppe konsekvensutredning i disse områdene fullstendig.

Nordland 6

I området lengst unna Lofoten, kalt Nordland 6, åpner Arbeiderpartiet for konsekvensutredning.

– Det ligger nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag og hvor vi har infrastruktur på plass for petroleumsvirksomhet, sier Ap-lederen.

For områdene Nordland 7 og Troms 2 vil Ap vente på oppdatert kunnskap.

Denne kunnskapen skal komme i den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet, som skal revideres i kommende stortingsperiode.

– Først etter at denne kunnskapen er oppdatert, vil vi vurdere om det er forsvarlig å åpne for konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene.

Saken skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte som starter i Oslo 20. april.

Høyre: Ap vender oljenæringen ryggen

Høyre mener Arbeiderpartiet opptrer svært uheldig ved forslaget om å verne store deler av Lofoten og Vesterålen for konsekvensutredning.

– Høyre og Arbeiderpartiet har stått sammen i oljepolitikken i 40 år. Nå vender Arbeiderpartiet oljenæringen ryggen i en tid der titusener mister jobben, sier Høyres Nikolai Astrup til NTB.

Han mener partiet sier nei til kunnskap ved å gå inn for at de mest kystnære delene av Lofoten ikke skal konsekvensutredes, samt å utsette beslutningen for Nordland 7 og Troms 2 til neste stortingsperiode.

– Det å utsette beslutningen er et helt galt signal å sende i den situasjonen næringen nå står i, mener stortingsrepresentanten.

Beslutningen i Arbeiderpartiets programkomité kom overraskende på Astrup.

– Ja, den gjorde det fordi fagbevegelsen har vært så tydelig på at de ønsker at det skal konsekvensutredes. Det vi ser er en snuoperasjon, et skritt tilbake fra den politikken som de har stått for, sier han.
Powered by Labrador CMS