Samfunnsansvar

Brasiliansk lovendring får ikke følger for norsk regnskogstøtte

Publisert Sist oppdatert

En kontroversiell lovendring i Brasil, som ifølge miljøvernere vil bidra til økt avskoging, får ikke følger for Norges regnskogsatsing.

Høyesterett i Brasil opprettholdt denne uka den kontroversielle lovendringen, som blant annet gir amnesti for tidligere ulovlig hogst i Amazonas.

Lovendringen åpner også for mindre nyplanting av skog enn tidligere, og dette kan redusere skogarealet i Brasil med 290.000 kvadratkilometer, et område på størrelse med Italia.

Det i seg selv vil ikke få følger for Norges regnskogstøtte til landet, opplyser klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Basert på resultater

– Vi følger utviklingen i Brasil tett og er i løpende dialog med brasilianske myndigheter, men utbetalingene skjer basert på resultater, ikke på norske vurderinger av brasilianske lover og regler, sier han til NTB.

Norge har siden 2008 bidratt med rundt 7,5 milliarder kroner til det såkalte Amazonasfondet, basert på konkrete og dokumenterte tiltak for å redusere hogst av regnskog.

I årene 2015 og 2016 økte imidlertid hogsten i Amazonas, noe som resulterte i kutt i den norske støtten. Amazonasfondet forvaltes av den brasilianske utviklingsbanken (BNDES).

Advarte Temer

Da Brasils president Michel Temer besøkte Norge i juni i fjor, ble han truet med ytterligere kutt dersom avskogingen fortsatte i samme takt.

Foreløpige tall for 2017 tyder på at hogsten avtar, men Norge avventer de endelige tallene før neste utbetaling.

– I fjor ble utbetalingene drastisk redusert som følge av mindre gode resultater i årene før. Tentative tall for skogåret 2017 tyder på at utbetalingene vil kunne gå opp igjen i 2018, men det må vurderes politisk når de endelige tallene foreligger, sier Elvestuen.

– Det er viktig å understreke at det er redusert avskoging som teller, ikke enkelte politiske vedtak, understreker han.

Powered by Labrador CMS