Samfunnsansvar

USAs president Donald Trump har tonet ned retorikken om et mulig Syria-angrep.

Fortsatt ingen avgjørelse fra Trump

Donald Trump har tonet ned retorikken om et mulig Syria-angrep og gjør det klart at ingenting er avgjort.

Publisert Sist oppdatert

Natt til fredag slo den amerikanske presidenten på tråden til Storbritannias statsminister Theresa May for å diskutere situasjonen.

I pressemeldingen som ble sendt ut av Mays kontor etter samtalen, gjøres det klart at det påståtte kjemiske angrepet i Syria ikke må gå ubemerket hen og at det må få en «internasjonal respons».

Nøyaktig hva som skal skje – og når det skal skje – er fortsatt i det blå.

– Har aldri sagt når et angrep på Syria vil finne sted. Kan skje veldig snart, eller ikke så snart i det hele tatt! skrev Trump i en Twitter-melding tidligere på torsdagen.

Never said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the United States, under my Administration, has done a great job of ridding the region of ISIS. Where is our “Thank you America?”

Beskjeden kom etter at den amerikanske presidenten flere ganger, over flere dager, hadde sagt at en Syria-avgjørelse ville komme veldig snart.

Vurderer fortsatt etterretning

Heller ikke etter et møte i Det hvite hus torsdag kveld, så man ut til å være noe nærmere en avgjørelse.

– Vi fortsetter å vurdere etterretningsinformasjon og deltar i samtaler med våre partnere og allierte, sa pressetalskvinne Sarah Sanders etter møtet, hvor presidenten og hans sikkerhetsteam deltok.

Dermed er retorikken fra Trump-administrasjonen noe mindre tydelig enn det som kom tidligere i uken.

– Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skrev Trump på Twitter onsdag.

Advarte om krigsfare

Det mulige taktskiftet kommer etter at Russland har advart om at det er fare for krig mellom Russland og USA.

– Det vi umiddelbart prioriterer, er å avverge krigsfaren, sa FN-ambassadør Vassilij Nebenzia etter et lukket møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

På spørsmål om han refererer til krig mellom Russland og USA, svarte han:

– Vi kan ikke utelukke noen alternativer, dessverre.

– Utilgivelig

Under en budsjetthøring i Kongressen torsdag ble også USAs forsvarsminister Jim Mattis nødt til å svare på spørsmål om Trumps Syria-politikk.

Ifølge Mattis er situasjonen i Syria så kompleks at man noen ganger «vil få motsatte impulser». Han insisterte også på at Trump ennå ikke har tatt noen beslutning når det gjelder Syria.

Forsvarsministeren kom også med en kraftig fordømmelse av bruk av kjemiske våpen.

– Noen ting er rett og slett utilgivelige, utenfor all anstendighet og ikke bare skadelig for Kjemivåpenkonvensjonen, men også for selve sivilisasjonen, sa Mattis til medlemmene av forsvarskomiteen i Representantenes hus.

Minst 40 døde

Minst 40 mennesker ble drept i det antatte kjemiske angrepet i den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus lørdag.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er 500 syriske pasienter blitt behandlet etter angrepet. Pasientene har vist tegn til symptomer som følge av et kjemisk angrep, har WHO opplyst, og vist til rapporter fra helsepersonell i landet.

Organisasjonen for forbud mot kjemisk våpen (OPCW) skal sende eksperter til området, men sier det kan ta en måned før et granskingsresultat er klart.

Tidligere har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevdet at russiske eksperter ikke har funnet tegn til noe kjemisk angrep i Douma.

Donald Trump hevdet onsdag at forholdet mellom USA og Russland nå er dårligere enn under den kalde krigen.

Powered by Labrador CMS