Annonse

Samfunn

10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien

– Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Unge dansere mister dyrebar tid

I et halvt år har Katherina Solvang (18) måttet ha dansetimer over nett. Pedagoger frykter at unge danseres selvtillit brytes ned.

Synspunkt

Hvorfor er det dumt å si pent?

Arkitektopprøret er berettiget, men kan vi håpe på endring etter generasjoner med fantasiløse, triste og direkte stygge nybygg, spør Nina Kraft.

Nordisk bibelmuseum håper snart å kunne åpne dørene

Hovedstadens mange museer har holdt stengt siden november i fjor. Etter den lange perioden med lukkede dører, håper Nordisk bibelmuseum å være blant de første som åpner igjen når byrådet tillater det.

Synspunkt

Hvorfor er det dumt å si pent?

Arkitektopprøret er berettiget, men kan vi håpe på endring etter generasjoner med fantasiløse, triste og direkte stygge nybygg, spør Nina Kraft.

Synspunkt

Kulturpolitikken må argumenteres for og diskuteres

Den nye medieoffentligheten utfordrer alle politikkområder, og kultursektoren er ikke noe unntak, skriver generalsekretær i NOKU, Hege Knarvik Sande.

Synspunkt

Kulturpolitikken må argumenteres for og diskuteres

Den nye medieoffentligheten utfordrer alle politikkområder, og kultursektoren er ikke noe unntak, skriver generalsekretær i NOKU, Hege Knarvik Sande.

Mike Patton fra Faith No More bidrar på Stian Carstensens nye singel

Lydbildet på «Hippocampus Serenade» er originalt, og skaper assosiasjoner til 1970-tallet, Orienten og filmmusikk.

– Grådigheten er den største synd

Grådighet var kardinalsynd nummer én for rundt hundre år siden, viser Operaens forestilling «Led oss inn i fristelse». Slik er det fortsatt, mener teologiprofessor Anne Hege Grung.

Fikk kreft i hjernen, kommer med debutalbum

Magnus Wærness var bundet opp av kontrakter i England som satte begrensinger for hans egen karriere. Etter at han ble syk, vil han nå gi ut musikk før det er for sent.

Norske festivaler er redd for å skuffe publikum

Derfor dikt

Vil nå ut til andre som sliter med dødsangst med psykedeliske dikt

Forfatter Andreas Syrstad Collins har skrevet en diktsamling om dødsangst og ruspolitikk. Han håper Jonas Gahr Støre lesere diktene hans og kanskje gjør en ny vurdering angående rusreformen.

Nå kommer filmen om morfaren som reiste til al-Hol-leiren – og hentet hjem den avdøde datterens barn

Før helgen hadde kinodokumentaren «Children of The Enemy» svensk premiere, om den mørke reisen som Patricio Galvez foretok til Syria for å hente hjem den avdøde datterens sju barn.

– Kontantstøtten til bedriftene må forlenges

Kompensasjonsordningen til bedrifter, som har tapt mye på koronatiltak, går ut på dato i juni. Nå må den forlenges, ber en av de største landsforeningene i NHO, NHO Service og Handel.

LO gir 23 millioner kroner til rødgrønn valgkamp

LO slår på stortromma og bevilger 23 millioner kroner til de tre rødgrønne partienes valgkamp. Det er ti millioner mer enn for fire år siden.

De rødgrønne åpner for å styrke Stortingets kontroll med oljeinvesteringer

Arbeiderpartiet åpner for å vurdere å styrke Stortingets kontroll med investeringene på norsk sokkel, slik SV har ivret for lenge.

Uken som gikk

Uken som gikkSutrestopp

«Tenk positivt», er et overforbrukt munnhell. Men kanskje er tiden inne for å gjøre nettopp det. Snart er det jo neste sommer.

Søreide om patentunntak– Feil at Norge har snudd

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er feil å si at Norge har snudd i spørsmålet om patentunntak for koronavaksiner, noe Norge før har stemt imot.

Flertallet sier ja koronasertifikat med fordeler

Seks av ti nordmenn mener at vaksinerte bør få et koronasertifikat eller vaksinepass som gir dem større frihet enn folk som ikke er vaksinert.

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Senterpartiet frykter vi kan gå like tomme for mat i neste krise, som med smittevernutstyr i pandemien. Men regjeringen sier fortsatt nei til kornlagre.

RapportOslo kan få for få sykehusplasser

Pasientveksten i Oslo blir stor de neste tiårene, ifølge fremskrivninger. Men antall sengeplasser skal ikke økes like mye, noe som kan føre til fulle sykehus.

KoronasertifikatÅpner for deltakelse på offentlige arrangementer, cruise og pakkereiser

Regjeringen åpner for flere bruksområder for koronasertifikat, men har foreløpig ikke fullstendig oversikt. Nordmenn kan trolig reise til Europa i juni.

Lønnsveksten truet av inflasjonsspøkelse

Mens lønnsforhandlingene i Norge går sin vante gang, pågår et høyt spill i finansmarkedene som kan få store konsekvenser for reallønnen.

Erna Solberg lover fire krisesvar i revidert budsjett

Statsminister Erna Solberg (H) varsler et revidert nasjonalbudsjett med sterkt koronapreg.

Rødt og MDG kan få LO-støtte

LO skal bevilge millioner til valgkampen. Det ligger imidlertid an til strid om partiene Rødt og MDG skal få støtte, ifølge Klassekampen.

Siv Jensen– Det koster å ta ansvar

Er det én ting Siv Jensen angrer på etter 15 år som Frp-leder, er det denne replikken: «Morn'a, Jens!».

Stor oversiktNesten 2 milliarder i kompensasjon til hotellbransjen

Thon, Stordalen, Adolfsen-brødrene og Wenaas. Virksomhetene til en rekke kjente milliardærer er blant de største mottakerne av kompensasjon til hotellene som til nå har fått 1,78 milliarder kroner totalt. – Det er ikke på langt nær nok, sier konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels AS.

– Uakseptabel lang saksbehandlingstid i Nav og Trygderetten

Behandlingstiden på klagesaker har økt i Nav og Trygderetten. Lang saksbehandlingstid er en stor belastning for dem som er avhengige av velferdsytelser, fastslår riksrevisor Per-Kristian Foss.

Frp vil ikke ha kontrollsak om Koronakommisjonens rapport

Fremskrittspartiet vil ikke følge opp kritikken av regjeringens pandemihåndtering i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

En av tre i EU ønsker ikke å la seg vaksinere i år

Hver tredje EU-borger svarer «aldri» eller «senere enn 2021» på spørsmål om når de ønsker å ta en vaksine mot covid-19, viser en omfattende undersøkelse.

Sintef ser gigantmarked for hydrogen

En ny studie spår at etterspørselen etter hydrogen kan vokse til 100 millioner tonn innen 2050.

Kun amerikanerne er mer optimistiske til egen økonomisk framtid enn nordmenn

– Nordmenn, og da i særlig grad de unge, er spesielt optimistiske i forhold til egen personlig økonomi i nær fremtid, sier forbrukerekspert.

Folketinget vil gjøre AstraZeneca- og Janssen-vaksinene frivillige i Danmark

Et flertall i Folketinget går inn for å gjøre de to vaksinene som droppes i Danmark, tilgjengelige for dem som vil ha dem.

Nav bryter retningslinjer for bruk av tolk

Nav bruker tolker uten tolkefaglig kompetanse, og bruker i noen tilfeller barn og andre familiemedlemmer som tolk. – Direkte forkastelig, mener fagforbundet for tolker.

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

KrF og Kjell Ingolf Ropstad har vært med på å kutte skattene med 34 milliarder siden 2013, men nå er det stopp.

Obos-ansatte dominerer generalforsamlingen

Medlemmene i Obos skal på neste generalforsamling i juni stemmer over en rekke kontroversielle forslag. Men ledelsen har trolig sikret seg flertall.

Høye søkertall fra utlandet overrasker universitetene

Åtte av ti universiteter opplever vekst i søkertallene fra utenlandske studenter. Ved Oslo Met er økningen til de internasjonale programmene hele 161 prosent.

Uken som gikk

Uken som gikkKaranteneliv

Veggen kom litt nærmere da vår lille kohort ble satt i karantene. Til og med bikkja virker lei av meg nå.

Ropstad avviser plan B med Ap og Sp

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener de gode løsningene ligger i sentrum. Men han nekter å være støttehjul for en Ap-Sp-regjering hvis dagens regjering faller.

Analyse

Politisk analyseHøyresidens Frp-blindhet

Regjeringspartiene snakker om Frp som om partiet fortsatt skulle være en del av regjeringskonstellasjonen. Det kan Venstre og KrF måtte betale dyrt for.

Analyse

Politisk analyseHøyresidens Frp-blindhet

Regjeringspartiene snakker om Frp som om partiet fortsatt skulle være en del av regjeringskonstellasjonen. Det kan Venstre og KrF måtte betale dyrt for.

Derfor bok

Hvordan blir arven etter Erna?

Leder for samfunnskontakt og strategi i LO, Wegard Harsvik, har skrevet bok om hvordan åtte år med høyreregjeringer har påvirket landet vårt.

En av fire vil til utlandet i sommer

27 prosent av befolkningen regner med å ta en utenlandstur i sommer, viser en ny undersøkelse fra Innovasjon Norge.

Tysk domstol mener regjeringens klimamål er utilstrekkelige

Tysklands forfatningsdomstol avgjorde torsdag at klimaplanen til landets regjering ikke er tilstrekkelig fordi den ikke inneholder kuttmål for tiden etter 2030.

Norske universiteter fikk mest penger til forskning fra Brussel

Universitets- og høyskolesektoren i Norge henter hjem den høyeste andelen av EU-midlene til norske forsknings- og innovasjonsprosjekter.

Størst belastning for de unge under pandemien

Nordmenn mener at de unge har hatt de vanskeligst under koronapandemien. Én av to tror unge har det vanskelig for tiden.

Fullvaksinerte får lettelser

Fullvaksinerte får nå lettelser i privat sammenheng, men må inntil videre følge samme råd og regler som alle andre i det offentlige rom.

Pandemien har pustet nytt liv i vaksinemotstand

Vaksinemotstanderne var tidligere en marginal gruppe, men under koronapandemien har de fått en ny vår. Det kan få alvorlige følger.

Mæland– Vi har aldri vært bedre forberedt

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) mener Norge aldri har hatt bedre beredskap enn i dag.

Bøndene krever over 2 milliarder i jordbruksoppgjøret

Bondeorganisasjonene krever over 2 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. De leverte inn sitt krav til staten tirsdag formiddag.

Signerer avtale om nordisk innovasjonssamarbeidSlik skal Norden ta verdensmarkedet for grønt skifte

Norge, Sverige og Finland inngår formelt samarbeid om utvikling av batteriproduksjon og helseteknologi. Håpet er økt markedstilgang i et globalt grønt skifte.

Tre ungdomspartier mister pengestøtte i Oslo

Kulturetaten i Oslo vil ikke utbetale støtte til AUF, Unge Høyre og Unge Venstre etter å ha gjennomgått medlemstall.

Kina lover å begrense kullbruken

Myndighetene i Kina forsikrer at kull vil bli en mindre viktig energikilde i framtida.

NakstadIkke sikkert høyere smittetall betyr reell smitteøkning

Det siste døgnet er det registrert flere smittede enn ukesnittet, men det trenger ikke bety reell smitteøkning, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Derfor bok

Anti-jantebok– Janteloven lever i beste velgående, den har bare tatt en annen form

Journalist og forfatter Miriam Ekelund mener Janteloven kan være grunnen til at mange i Norge sliter med angst og depresjoner. Nå har hun skrevet boka «Du skal lide for fellesskapet» om Janteloven.

Solberg tok selvkritikk etter importsmitte

Statsministeren kom med noen erkjennelser da hun redegjorde for koronakommisjonens rapport for Stortinget, men opposisjonen er ikke fornøyd.

UndersøkelseFlere sier ja takk til vaksine

April er første måned under pandemien hvor flere tror at smitten i Norge vil reduseres, fremfor å øke fremover.

En million må ha nytt pass – turen til utlandet kan ryke

Politiet fraråder folk fra å bestille utenlandsreisen før passet er sjekket. Køene kan bli lange når over en million nordmenn søker om å få fornyet passet.

Digitalisering– Vi er ikke ­fornøyde før man kan klippe kabelen til nettselskapet

Edgar Vårdal Aksnes digitaliserer det ­europeiske strøm­markedet fra hjemme­kontoret i Førde.

Melby om SVs pengebruk– Sløseri

Venstre-leder Guri Melby raser mot pengebruken som SVs landsmøte går inn for. – Problemet hennes er at hun ikke er opptatt av fordeling, svarer Audun Lysbakken.

Annonse
Annonse
Annonse