Annonse

Samfunnsstyring

Evaluering viser svikt i flere interne prosedyrer

Sp vil ha med Frp på opprør mot politireformen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varsler opprør når politimeldingen behandles i Stortinget. Han vil få med seg Frp, men det kan vise seg å bli vanskelig.

Har gransket trygdeskandalen– Få som har grunn til å være stolte

I årevis håndhevet både Nav, departementet og rettsvesenet EUs trygderegler feil. Men hvordan kunne det skje? De som har gransket skandalen, er ikke nådige.

Synspunkt

Lik rett til utdanning krever politisk vilje

Mens media fokuserer på de som lykkes, de som har jaktet seksere for å komme inn på drømmestudiet, er det dessverre alt for mange som faller utenfor. Nesten 30.000 kvalifiserte søkere får ikke sitt ønske om en studieplass oppfylt.

Rekordmange uten studieplass

Antall studenter har skutt i været de siste årene. Men antall søkere som ikke kommer inn på høyere utdanning i Norge øker enda mer. 27.743 står uten studieplass etter sist ukes opptak. Det er ny rekord.

Regjeringen vil etablere egne registre for statsansattes økonomiske interesser

Formålet med en slik registreringsordning er å bidra til større åpenhet om forhold som kan skape uheldige lojalitets- eller interessekonflikter.

FHIFortsatt håndvask og avstand i to-tre år

En ny undersøkelse viser at flere tar lettere på smittevernregler samtidig som mange forventer en ny smittetopp til høsten. FHI sier reglene må brukes lenge.

Det brygger opp til listestrid i Venstre

Sveinung Rotevatn mot Terje Breivik kan bli høstens kamp om førsteplassen på Venstres stortingsliste for Hordaland.

Synspunkt

Internasjonal politikkDialogens død

På 1970-tallet erkjente supermaktene at våpenkappløpet kostet for mye og skapte en altfor ustabil verden. Nå må vi erkjenne at rivalisering, fiendtlighet og kappløp koster oss for mye. Vi må finne tilbake til dialogen.

Skattedirektør varsler utsatt teknoskatt

Skattedirektør Hans Christian Holte frykter det vil ta lenger tid før det blir internasjonal enighet om en skattlegging av de store teknologselskapene.

AUF vil skatte bolig hardere

AUF ønsker å få Ap med på ny og radikal boligpolitikk – som betyr høyere skatter for boligeiere. Målet er at flere skal komme inn på boligmarkedet.

Hovedopptaket70.731 har takket ja til studieplass

Forrige uke fikk 107.999 søkere tilbud om studieplass. Av disse har 65,5 prosent takket ja til studieplass.

IT-gigantene klare til å forsvare seg mot monopol-anklager

Facebooks Mark Zuckerberg og Amazons Jeff Bezos vil si de har bygget opp amerikanske suksesshistorier i en høring om hvordan IT-gigantene kan reguleres.

Shopping-bonanza i korona-land

Nordmenn går mann av huse – men ikke lenger enn til butikken. Full stans i svenskehandelen er en av årsakene til en oppsiktsvekkende høy vekst i detaljhandelen her hjemme i juni.

Nordmenn bytter ikke passord– Svindlerne ler av nordmenns passordvaner

60 prosent av oss bruker samme passord flere steder. - Her er nordmenn naive. Kjøp og salg av passord er big business på det mørke nettet, sier Kristian Kastet som er IT-sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring.

Overbooking på IT-utdanningene– Frykter svekket kvalitet og at flere dropper ut

Nær dobbelt så mange har fått plass på IT-studier som det er dimensjonert for. NITO Studentene varsler om at overbooking er et stort problem som må tas tak i.

Diskrimineringsnemnda skal beskytte varslere

Arbeidstakere som blir utsatt for gjengjeldelse etter å ha varslet, skal i framtida kunne bringe saken sin inn for Diskrimineringsnemnda, foreslår regjeringen.

Etter korona

Omstilling til et nytt «post-korona Norge»

Det er viktig at støttepakkene til olje- og gassektoren ikke blir for langsiktige slik at vi risikerer å låse kapital og arbeidskraft i prosjekter og selskaper som ikke blir lønnsomme, mener Thina Saltvedt.

Alle vil bli sjef – og gjerne i offentlig sektor

Nå vil de unge bli ledere. Ved UiO har over 2000 søkt om 55 plasser på studiet i offentlig administrasjon og ledelse.

Løgnene vi forteller oss selv

Kjærlige følelser du ikke vil kjenne på. Å være sikker på at du ikke blir utnyttet, selv om du blir det. Å lyve for seg selv er en måte å unngå vanskelige følelser på. Et psykologisk forsvar.

To av tre nye jusstudenter i Oslo er kvinner

Kun 36 prosent av dem som fikk tilbud om studieplass på jusstudiet ved Universitetet i Oslo nå i høst, er menn.

Koronautbruddet1 av fem opplever hverdagen som psykisk belastende

I juli oppgir 22 prosent at de opplever nåværende livssituasjon og hverdag som psykisk belastende som følge av endringer i hverdagsrutiner knyttet til konsekvenser av koronautbruddet.

StudenteneFrykter for kvaliteten på studiehverdagen

Koronasituasjonen medførte at all undervisning har foregått digitalt. – Dette var en nødløsning og må ikke bli en hvilepute, sier lederen i studentorganisasjonen.

108.000 søkere har fått tilbud om studieplassAldri før har så mange fått studieplass

Totalt har 8 av 10 kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass, og av disse har mer enn halvparten kommet inn på sitt førstevalg.

Etter korona

– Jantelovens positive side

– Den sterke likhetsideologien og den høye tilliten vi har til institusjoner og andre mennesker i Norge, har gitt oss et fortrinn under koronakrisen. Det kan betraktes som «Jantelovens positive side».

DelingsøkonomiUtgiftene stupte da to tidligere ledere kjøpte leilighet sammen

Marianne Størseth (50) og May Britt Østby (49) tok et verdivalg når koronakrisen oppsto. Hvorfor kan ikke to single uavhengige privatpersoner dele på boutgiftene og livsopphold?

Staten kjøper IT-tjenester for sju milliarder

I 2019 brukte staten nesten sju milliarder kroner på innkjøp av IT-tjenester. Statens vegvesen kjøpte IT-utviklingstjenester for 700 millioner.

UDUklart hvilke økonomiske konsekvenser EU-avtalen har for Norge

Utenriksdepartementet har ennå ikke bestemt seg for hvor mange EU-programmer Norge vil delta i i perioden framover. Kostnadene blir trolig høyere.

Etter korona

– Vi trenger en ny modell for verdiskaping

Koronakrisen har vist at Norge har mye av den viktige ressursen «tillit». Nå må vi vise at vi også evner å ta vare på naturressursene.

Dette irriterer flest nordmenn på tur

Halvparten av oss mener at søppel er det mest irriterende når de er ute på tur.

Sterk markering av 22. juli – ni år etter

En tung stillhet lå over regjeringskvartalet da navnene på de 77 ofrene for terrorangrepene for ni år siden ble lest opp. I talene sto kampen mot hat sentralt.

Strømprodusentene rammes av lave strømpriser

Prisen på strøm har aldri vært lavere, og kraftanalytikere mener nivået vil holde seg lavt utover høsten og vinteren.

Etter korona

– Staten bør ikke piske liv i døde hester

Vi må tenke nytt, mener biologiprofessor Dag O. Hessen. – Mulig vi må gjennom en flaskehals for å få til dette, men i andre enden venter det nye samfunnet vi uansett skal til, og de som er først ute vil tjene på det.

Sp vil ha omkamp om helseverneplikt

Koronakrisen har vist hvor sårbart helsevesenet er, mener Senterpartiet. Nå vil partiet ha omkamp om helseverneplikt for ungdom.

Adevinta kjøper Ebays rubrikkvirksomhet for 9,2 milliarder dollar

Norske Adevinta overtar Ebays rubrikkvirksomhet for over 9,2 milliarder dollar – eller rundt 85 milliarder kroner. Adevinta-aksjen stiger kraftig på børsen.

Etter korona

Nå må vi klare å navigere i ustabilt farvann

Geopolitisk konflikt, regionalisering og handelskrig. Verden er blitt mer ustabil. Likevel: Norge må nå ta eksportgrep. Knapt noen land har tapt større markedsandeler av global handel de siste 20 årene.

Buss- og passasjerbåtselskaper får koronapakke på 100 millioner

Nedstengingen av samfunnet etter utbruddet av covid-19, førte til at etterspørselen etter disse transporttjenestene sank med mellom 85 og 95 prosent, ifølge NHO Transport.

Vi dropper utlandet i år og frykter for neste sommer

Kun en av syv nordmenn satser på utenlandsreiser i løpet av året 2020. Flertallet frykter også at sommerferien til neste år kan bli påvirket av koronasituasjonen.

Etter korona

Koronakrisen har rystet oss– Nå må Norge vise hvem vi vil være

– Norges inntreden i FNs sikkerhetsråd blir en prøve på hvem vi vil være, hvilke verdier vi vil står for som nasjon i det internasjonale samfunn.

Nordmenn har høy tillit til myndighetene til tross for åpne grenser

Tilliten til informasjonen fra myndighetene er fortsatt høy og uforandret etter at grensene til Europa åpnet opp.

Søkertallet til masterutdanning øker

Universitetet i Oslo (UiO) opplever en økning på 13,6 prosent i antall søkere til sine masterstudier. Også Universitetet i Bergen og BI melder om økning.

Dette har legene lært om koronapasientene

Idet første smittebølge ebber ut, kan legene på Ahus fortelle om viktige framskritt i behandlingen av koronapasienter som blir alvorlig syke.

ESA gir klarsignal til norsk karbonfangstprosjekt

Efta-tilsynet Esa sier ja til at det norske prosjektet for karbonfangst og -lagring kan motta over 20 milliarder kroner i statsstøtte.

Navn i uken

Ghislaine MaxwellEpsteins høyre hånd

Sosietetskvinnen Ghislaine Maxwell blir i Netflix-dokumentaren «Jeffrey Epstein: Filthy Rich» beskrevet som en av nøkkelpersonene i Epstein-skandalen. Denne måneden ble hun arrestert.

Mange ble lurt av ordet «COVID-19» i phishing-e-poster

– Alle bør være veldig skeptisk til e-poster som handler om COVID-19, sier sikkerhetsekspert Kai Roer.

Kaski inspirert av EUKrever skatteparadisnekt for selskaper som får koronahjelp

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener regjeringen bør følge EUs råd og nekte statsstøtte til selskaper som har bånd til skatteparadiser.

Utenlandske turister uteblir fortsatt på norske hoteller

Selv om grensene åpner mer opp, merker norske hotellkjeder liten pågang fra utenlandske turister. – Jeg tror ikke de kommer tilbake før i 2021, sier direktør.

Apple og Irland vant over EU-kommisjonen i skattesak

En EU-domstol har gitt Apple og Irland medhold i en anke over EU-kommisjonens krav om at Apple må betale flere milliarder mer i skatt til Irland.

Milliardgevinster for norske investorer under koronakrisen

Investeringer i norske helse- og bioteknologiaksjer har gitt norske investorer gevinster på nesten 14 milliarder kroner under koronakrisen.

Kraftig byråkratvekst i Kommune-Norge: 5.000 flere på fire år

Til tross for regjeringens mål om økt avbyråkratisering og effektivisering har antall byråkrater i norske kommuner økt med 5.000 fra 2015 til 2019.

Bollestad med klar beskjed til lokalpolitikereStans nedbyggingen av landbruksjorden

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) vil gjøre Norge mer selvforsynt av korn og grønnsaker. Lokalpolitikere som bygger ned landbruksjorden, frustrerer henne.

KoronakrisenNordmenn har fått mer respekt for ansatte i helsevesenet

Gjennom hele koronaepidemien sier i gjennomsnitt 73 prosent at de har tillit til at de vil få tilstrekkelig behandling av helsevesenet om de skulle bli smittet av koronaviruset.

LuftfartstilsynetViktig at SAS og Norwegian overholder refusjonsfristen

Virke og Forbrukerrådet reagerer kraftig på at SAS og Norwegian ikke overholder fristen for refusjon av kansellerte reiser. Luftfartstilsynet jobber med saken.

Etter korona

Krisen er både samlende og splittende

– Samlende fordi vi er avhengig av at alle opptrer solidarisk og tar hensyn til hverandre. Splittende fordi vi blir truffet så ulikt og at mange blir mest opptatt av seg selv.

Dette er de tre vanligste svindelformene

Hele 97 prosent sier at de blir oppringt av ukjente numre ifølge en undersøkelse. Vær spesielt oppmerksom når ukjente ringer deg, advarer sikkerhetsdirektøren i Telenor.

Svensk minister slår alarm om krise i nordisk samarbeid

Sveriges Norden-minister Anna Hallberg mener koronakrisen har ført til gnisninger i det nordiske samarbeidet. Den norske regjeringen forsvarer sin politikk.

Den nye oljen?Den kommende geopolitiske kampen om hydrogenet

Oljeeksportørene har styrt verden i flere generasjoner. Nå kan hydrogen-satsingene snu opp ned på alt.

Disse landene kan du reise til uten å måtte gå i karantene ved hjemkomst

De nye unntakene gjelder for enkelte land i Europa fra og med 15. juli.

Fremskrittspartiet varsler kamp mot EUs nye arbeidsbyrå

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg mener Norge må si nei til å bli med i EUs nye arbeidsmarkedsbyrå ELA.

Vi er mer redde for at korona skal ødelegge ferien enn vi er for å bli smittet

En ny undersøkelse viser at nordmenn er mer bekymret for at covid-19 skal ramme ferien, enn vi er for krig, naturkatastrofer og terror.

Annonse
Annonse
Annonse