Annonse

Samfunnsstyring

Klimagassutslipp i mer enn tre av fem kommunene går ned

Reduserte utslipp fra veitrafikk er hovedårsaken til at 68 prosent av norske kommuner hadde lavere utslipp av klimagasser i 2019 enn i 2018, viser tall fra Miljødirektoratet.

Flere får inkassokrav – lavtlønnede rammes hardest

En generell nedgang i inkassokrav snudde mot slutten av fjoråret, hvor antallet steg i fjerde kvartal. Spesielt gikk det utover de lavtlønnede.

Nordre Follos ordfører– Vi opplever at vi har utbruddet under kontroll

Ordfører Hanne Opdan i Nordre Follo sier at kommunen venter flere tilfeller av mutert virus, men at de mener at de har kontroll.

Frps og KrFs velgere mest skeptiske til koronavaksinen

Velgerne til Frp og KrF er mest skeptiske til å ta koronavaksinen, viser en ny undersøkelse. Mange av dem som ikke vil ta vaksine følger ikke smittevernreglene.

Eliten mener mangel på klimatiltak er den største trusselen

2020 ble året som viste hva det faktisk koster å ignorere globale trusler, ifølge World Economic Forum.

ForskereKoronavaksinen kan gi dårlig beskyttelse mot mutasjoner

Nye studier tyder på at koronavaksinen ikke gir særlig immunitet mot de nye virusvariantene fra Sør-Afrika og Brasil. – Bekymringsfullt, mener ekspert.

Skoleforbund med kraftig kritikk av omorganisering i Oslo

Omorganiseringen har satt Utdanningsetaten i Oslo ut av funksjon i halvannet år, mente Skolelederforbundet under torsdagens høring om saken.

Uken som gikk

Populistisk journalistikk og opportunistisk politikk

I Oslo holder MDG hjemmealenefest og får Trygve Slagsvold Vedum både på nakken og på døra. I resten av landet jakter alle mediene på Jonas Gahr Støre, med TV2 som tvilsom «vinner».

Laber interesse for Smittestopp-app

En måned etter at den nye Smittestopp-appen ble klar, er nordmenns interesse fortsatt upåvirket av relanseringen.

Regjeringen vil bidra med hybridlån til Norwegian

Regjeringen er positiv til å bidra med penger til et rekonstruert Norwegian, men forutsetter at private investorer stiller opp.

Motstandere av helseforetakene samler seg

«Alternativ til helseforetaksmodellen» er navnet på ei ny gruppe som i løpet av våren skal legge fram en alternativ modell.

ForskereNesten all global oppvarming skyldes mennesker

Det aller meste av oppvarmingen av jorda skyldes menneskelig aktivitet, ifølge en ny studie som bekrefter tidligere forskningsresultater.

Hevder Ap vil få hundretusenvis av nye velgere om Støre gårTvilsom meningsmåling fra TV2

Ifølge en fersk meningsmåling på TV2 vil Ap kunne få 400.000 nye velgere dersom Jonas Gahr Støre trekker seg. − Å stille hypotetiske spørsmål på denne måten er en tvilsom metode, sier valgforsker.

Klar nedgang i registrerte smittetilfeller forrige uke

I forrige uke ble det registrert 2.972 smittetilfeller i Norge. Det er en nedgang på 36 prosent fra uka før.

Solberg kjørt på klima i Stortinget

Regjeringen vil forhandle med Frp først om tiltakene i Klimakur 2030, bekrefter statsminister Erna Solberg (H). SV-lederen frykter utvanning av klimaplanen.

UførereformenStø kurs i feil retning

Regjeringen uførereform skulle få uføre til å jobbe mer, men det har ikke skjedd. Yrkesdeltakelsen har stått på stedet hvil, realinntekten har gått ned og avhengigheten av trygd har økt, viser nye tall.

Bedre stat-prisen for 2021 til Dødsårsaksregisteret

Folkehelseinstituttet og Direktoratet for e-helse ble i dag tildelt Bedre stat-prisen 2021 for elektronisk melding om dødsårsak.

Bidens plan for de første 100 dagene

Joe Biden har lagt et heseblesende program for sine første uker som president i USA.

BeregningEn sykepleier kan kun kjøpe 1 av 40 boliger i Oslo

En enslig sykepleier vil kun ha mulighet til å kjøpe 2,5 prosent av boligene i Oslo, ifølge den ifølge halvårlige sykepleierindeksen fra Eiendom Norge.

Opposisjonen enig om ni forslag for å styrke innsatsen mot importsmitte

Ap, Frp, Sp og SV er enige om ni forslag mot importsmitte, som styrket testkapasitet og fjerning av ordningen med å kunne teste seg i løpet av 24 timer.

Michelets oppgjør med AKP (m-l)-miljøetMå kjempe for å bli tatt på alvor

Etter to bokutgivelser mener Tania Michelet det fortsatt er vanskelig å bli tatt på alvor i kulturbransjen.

Koronapandemien førte til mindre skatteinntekter for staten

I 2020 ble det betalt inn 858,4 milliarder kroner i skatt i Norge. Dette er 85,6 milliarder, eller 9,1 prosent, mindre enn i 2019.

Norge slipper igjen til i EU-domstolen

Etter ti år på utsiden får Norge og Efta – og tilsynsorganet Esa – igjen slippe til med innlegg i saker som føres for EU-domstolen.

EU vil vaksinere 70 prosent av den voksne befolkningen innen sommeren

Opptil 70 prosent av voksne i EU bør være vaksinert mot covid-19 innen sommeren, ifølge EU-kommisjonen.

Eldreombudet anklager regjeringen for å svikte de eldre

Regjeringen får sterk kritikk fra Eldreombudet for mangel på nye koronatiltak mot den sosiale isolasjonen av eldre.

Norge vil gi bort vaksiner vi ikke trenger selv

Norge kan få tilgang til tre ganger så mange vaksiner som vi trenger hvis alle vaksiner vi har avtale om gjennom EU, blir godkjent, ifølge Bent Høie (H).

FHI og Helsedirektoratet vil løsne opp i koronatiltakene

Etter to uker med svært strenge nasjonale koronatiltak anbefaler både FHI og Helsedirektoratet at regjeringen løsner litt opp i reglene.

Regjeringens anbudskrav kan utelukke Wizz Air fra å delta

Regjeringen har lagt ut anbud på statlig kjøp på flyruter i to nye måneder. Der stilles det flere krav som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen.

Laila Anita Bertheussen dømmes for angrep på demokratiet

Laila Anita Bertheussen (55) er funnet skyldig i angrep på demokratiet. Hun sendte selv flere trusselbrev og begikk hærverk på egen bil og bolig, mener retten.

Synspunkt

SynspunktKompetansepolitikk − en av 2020-årenes viktigste saker

Å utvikle kompetansen vår kontinuerlig er en forutsetning for å skape nye og levedyktige arbeidsplasser og dermed trygge den økonomiske bærekraften i samfunnet.

Wikipedia-grunnleggerTwitter og Facebook har sviktet i håndteringen av Trump

Twitter og Facebook sviktet i håndteringen av USAs president Donald Trump og hans grunnløse påstander om valgfusk, ifølge Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales.

Nå kommer vaksinepassene

Vaksinesertifikater kan bli nøkkelen til gjenåpning av grensene i Europa. Men regjeringen har ikke tatt stilling til om vaksinerte skal få fordeler i Norge.

Norwegian dropper langdistanse og satser på Europa

Norwegian kan være ett skritt nærmere statlig pengestøtte når selskapet nå legger ned langdistanserutene. Tonen er positiv fra regjering og opposisjon.

Vaksineringen i Østfold kunne vært firedoblet

Helseforetakene i Østfold sier de er godt organisert og klare for å vaksinere flere om de får muligheten. Tilgangen på vaksinedoser er det som begrenser.

Solberg åpner for lettelser hvis smitten flater ut

Til helgen skal regjeringen revurdere de nasjonale koronatiltakene. Statsministeren åpner for å gå over til mer lokale tiltak hvis smittesituasjonen bedrer seg.

Langt færre lovbrudd på sykehusene i pandemiåret

Både i Helse vest, Helse nord og Helse Midt-Norge er det registrert klart færre mulige brudd på arbeidsmiljøloven i fjor enn året før.

Frp vil flytte Giek-hovedkontor til Ålesund

Fremskrittspartiet vil ha hovedkontoret til Giek og Eksportkreditt, som slås sammen i år, til Ålesund og et avdelingskontor i Bergen.

Regjeringen vil la flere studere fra hjemmekontor – også etter korona

Koronaen har gitt flere muligheten til å ta mer utdanning hjemmefra. Og sånn vil statsministeren og forskningsministeren at det skal fortsette etter pandemien.

Norge har ingen prosedyrer om statsministeren nekter å gå av

Det norske demokratiet er uten vern dersom en statsminister nekter å gå av. Det som skjer i USA, bør være en vekker for norske folkevalgte, mener jussprofessor.

MerkelProblematisk at Trump kastes ut av Twitter

Ytringsfriheten bør ikke bestemmes av sjefer i nettselskaper, mener Angela Merkel, som synes det er problematisk at Donald Trump stenges ute fra sosiale medier.

Mer enn 3.100 ofre for trygdeskandalen er identifisert

Nav har så langt funnet fram til 3.143 personer som er rammet av trygdeskandalen, men tallet kan stige, skriver Arbeids- og sosialdepartementet i et brev til Eftas overvåkingsorgan Esa.

Andelen private skoler i Norge øker stadig

Andelen private skoler i Norge har økt med 61,8 prosent siden 2010. SV er bekymret.

Tidligere LO-toppSenterpartiet er blitt folkets parti

Tidligere LO-topp Sture Arntzen kaller Aps målinger for katastrofale. Han sier Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti.

Norsk landbruk og matproduksjon må også bidra til klimakuttene på hjemmebane, men de store kjøttkuttene er lagt bort i regjeringens nye klimaplan for perioden 2021 – 2030 Foto: iStock

Klimaplan fri for kjøttkutt

Landbruk og kjøttindustri kan puste ut: Regjeringens klimaplan legger bort kjøttkutt som sentralt virkemiddel i framtidens klimapolitikk. Bondelaget er likevel ikke fornøyd.

Klimaplan varsler kraftig økning av CO2-avgiften til 2.000 kroner

I sin nye klimaplan går regjeringen inn for en skjerping av CO2-avgiften til 2.000 kroner per tonn i 2030, mot 590 kroner i dag.

Klimaplan i utakt med EU

Norges klimaplan for neste tiår er endelig klar. Nå vurderer EU å forkaste hele systemet som planen bygger på.

Høyblokka krymper når det nye regjeringskvartalet reiser seg

Toppetasjene på Høyblokka rives og med det er byggingen av det nye regjeringskvartalet i gang, nesten ti år etter terrorangrepet.

PfizerVaksinen fungerer mot den muterte virusvarianten

En studie viser at vaksinen til Pfizer og Biontech er effektiv mot de nye muterte virusvariantene først oppdaget i Storbritannia og Sør-Afrika, ifølge Pfizer.

Navn i uken

Anders ØstensenIdyllen som raste

Det er gjerne dramatiske årsaker til at en lokalpolitiker blir rikskjent i Norge.

Askeladdens metodeBransje etter bransje skal tas med enkel og innovativ oppskrift

Først tok de ­frisørene med Cutters. Nå får ­veterinærene, fastfood­bransjen og håndtverkerne, og også din bransje (hvis den er lukrativ nok), kjenne på konkurransen fra ­generasjon gründer.

… nå merkes slitasjen

Nå begynner koronakrisen virkelig å tære på for samfunnskritiske virksomheter. Særlig sykepleiere og lærere begynner å merke kjøret. Det er langvarigheten og utfordrende samarbeid lokalt, som er mest utmattende.

NHOVil utfordre partiene på jobbskaping

NHO skal sørge for at det å skape arbeidsplasser står høyt på dagsorden i valgkampen, lover NHO-leder Ole Erik Almlid.

Tangen frykter trangere tider for oljefondet

Oljefondet vil ikke fortsette å vokse inn i himmelen i all framtid, advarer oljefondsjef Nicolai Tangen.

Antallet vaksinerte doblet på en dag

Nå rulles vaksinen ut i kommunene.

Større frihet for Nav lokalt – men arbeidet hoper seg opp for veilederne

Én av to Nav-veiledere oppgir at de ikke har nok ressurser til å følge opp brukerne. Like mange opplever at de har liten innflytelse over egen arbeidshverdag.

Nullutslippssoner får grønt lys

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) har en gladmelding til byrådene i Oslo og Bergen: Nå blir det tillatt med bysoner der fossilbiler forbys.

Forsiktige forslag om politikernes lønn

Utvalget som har sett på fastsettelsen av politikernes lønn tar ikke stilling til lønnsnivået, og nøyer seg stort sett med å foreslå å stadfeste dagens praksis.

Stadig flere kritiske til rødt nivå ved ungdomsskolene

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er skeptiske til at regjeringen overprøver faglige råd. Det samme er Frp og BufDir.

SpUforsvarlig dårlig koronainformasjon til kommunene

Regjeringen må informere kommuner og kommuneoverleger raskere og bedre om endringer i smitteverntiltakene, krever Senterpartiet.

− Vi har et krevende halvår foran oss

Det er i kommunene de møter alle sider ved koronapandemien ansikt til ansikt i hverdagen. Og nå begynner de å merke kjøret. − Vi trenger å finne løsninger på hvordan vi kan lette situasjonen i kommunene for å kunne stå i dette særlig mye lenger.

Annonse
Annonse
Annonse