Annonse

Samfunn

Erna Solberg skjerper tonen mot Arbeiderpartiet: – De forsøker å stemple folk

Statsminister Erna Solberg (H) beskylder Arbeiderpartiet for å polarisere med sine frierier til «vanlige folk».

Poeten som ble krimforfatter følger opp

Med «Av mitt blod» fortsetter ordsmed, Bragevinner og poet Ruth Lillegraven sin kriminelle litteraturferd.

Lillebjørn Nilsen og Andy Irvine gir ut ny singel sammen

Derfor roman

Heidi Mittun-KjosHva det er som får et menneske til frivillig å holde ut smerten?

Heidi Mittun-Kjos bor sammen med en ultraløper og har i debutromanen sin undersøkt hva som driver dem og hvorfor de vil presse kroppen til tålegrensen og litt over.

Møte med...

Den aller største fyller 80 år

24. mai fyller Bob Dylan 80 år. Mick Jagger, David Bowie, Jim Morrison og Lars Lillo Stenberg får ha meg unnskyldt: «His Bobness» er den aller største.

Møte med...

Den aller største fyller 80 år

24. mai fyller Bob Dylan 80 år. Mick Jagger, David Bowie, Jim Morrison og Lars Lillo Stenberg får ha meg unnskyldt: «His Bobness» er den aller største.

Hellas åpner for turistene

Hellas startet turistsesongen fredag og håper at turistene som søker sol og strender, skal bringe inntekter etter fjorårets miserable sesong.

IKT-Norge– Landet trenger en digital utdanningsreform

Digital sikkerhetskompetanse er i ferd med å bli et knapphetsgode, advarer IKT-Norge.

Skråblikk siden sistTrinnvis åpning for kjærlighet

Myndighetene har også en plan for trinnvis åpning for kjærlighet. Etter koronakrisen kommer kanskje kornkrisen og Frp til kamp for grønt i kjøttkaker.

Om sykdom og ondskap

Blir det etter hvert rutine å sammenligne sykdom med ondskap og moralsk degenerering, spør Nina Kraft.

En krise i kulturlivet kan også gi nye muligheter

Kulturlivet har kraft til å bidra innen helse, miljø, utdanning og internasjonale relasjoner, skriver spesialrådgiver for kultur i KS, Line Anni Solbakken.

Uken som gikk

Krenkorama

Stadig færre i Norge aksepterer uttalelser andre kan føle seg krenket av. Og nå vil Frp krenkehysteriet til livs. Men det er ganske mange som tydeligvis får ståpels av å krenke andre på det styggeste.

Altaværinger delt på midten i spørsmålet om fylkestilhørighet

51,6 prosent av de spurte i kommunen mener Alta bør bli i Finnmark fylke dersom Troms og Finnmark fylke deles igjen.

Statnett anslår 30-dobling av strøm til datasentre til 2040

I sin høyeste prognose anslår Statnett at datasentre her i landet vil bruke 15 terawattimer (TWh) strøm i 2040, mot dagens 0,5 TWh.

Laksen trives dårlig på land

Landbasert oppdrett skulle utkonkurrere merder i norske fjorder. Så langt har det gått dårlig. Men på sikt er nyetableringene fortsatt en trussel.

Pandemi i fengsel– Har vært en vanskelig bemannings-situasjon under krisen

Mer isolasjon, ustrakt bruk av fotlenke og kreative videoløsninger som erstatning av besøk har vært noen av konsekvensene. – Å lede kriminalomsorgen under pandemien har vært utfordrende, sier direktør Lise Sannerud.

Jernbaneprosjekt ved Moss blir mye dyrere enn planlagt

Utbyggingen av intercitystrekningen Sandbukta–Moss–Såstad blir forsinket med over halvannet år, og kostnadene ventes å øke med 5,3 milliarder kroner.

Opposisjonen ber om større ressurser til Økokrim

Ap, Sp og SV ber regjeringen sørge for at Økokrim får økte ressurser til å bekjempe hvitvasking. Justisministeren avviser kritikken.

Halvledere er blitt den nye oljen

Halvledere er i ferd med å erstatte olje som drivstoff i verdensøkonomien. Kampen om hvor framtidens produksjonskapasitet skal bygges opp pågår nå for fullt.

Regjeringens plan ABudsjettenighet med Frp

I åtte år har regjeringspartiene og Frp blitt enige om budsjettet. Det vil skje denne gangen også, tror Høyres Mudassar Kapur.

Fellesorganisasjonen– Fortsatt en lang vei å gå

– Et steg i riktig retning, men fremdeles en lang vei å gå, mener Fellesorganisasjonen (FO) om regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

2 milliarder kroner mer til kommunene neste år

Regjeringen lover kommunene mellom 2 og 2,4 milliarder kroner mer i frie inntekter neste år. Men en del av det spises opp av økte pensjonsutgifter.

Hver fjerde skole måtte stenge i vinter

I vinter førte økt smittetrykk til at en av fire skoler var nødt til å stenge helt eller delvis. Hver sjette skole hadde problemer med å få tak i elevene.

Regjeringen vil bruke 402,6 oljemilliarder i år

I revidert nasjonalbudsjett for 2021 foreslår regjeringen å bruke 402,6 milliarder kroner fra oljefondet. Det er 90 milliarder mer enn i statsbudsjettet i høst.

FHIAlle får trolig tilbud om vaksinedose to før høsten

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at alle vil ha fått tilbud om dose to med koronavaksine før sommeren er over om alt går etter planen.

Legeforeningen– Fastlegeordningen er i ferd med å bryte sammen

Fastlegeordningen skaper store problemer for landets kommuner. Hele 83 kommuner melder at de har store problemer med å skaffe innbyggerne fastlege.

UtvalgRegjeringen bør vurdere å flytte 18-25-åringer fram i vaksinekøen

Myndighetene bør vurdere om aldersgruppen 18–25 år burde prioriteres fram i vaksinekøen, mener Vorland-utvalget.

Nordmenn er mindre bekymret for økonomien

Nordmenns bekymring for både egen økonomi og landets økonomi er på sitt laveste nivå under pandemien.

Derfor bok

Økonomisk og sosial ulikhet i Norge– Erna Solberg bagatelliserer ulikhetene

– Inntektsulikhetene har ikke økt så mye i Norge som i mange andre land, men de 1 prosent rikeste drar fra også her, sier Knut Halvorsen som sammen med Steinar Stjernø har skrevet en bok om økonomisk og sosial ulikhet i Norge.

Kulturell selvangivelseDaglig leder på Litteraturhuset i Oslo

Susanne Kaluza ville gitt 25 millioner til å rette opp skjevheten i innkjøpsordningen, ved å øke Kulturrådets rammer for innkjøp av god, norsk sakprosa.

Dokumentar

Han bygde sin egen lilleputtstat i Adriaterhavet

Første mai 1968 erklærte Giorgio Rosa sin egenkonstruerte plattform utenfor Rimini for en uavhengig stat. 55 dager senere invaderte italienske styresmakter mikronasjonen. Hva skjedde?

10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien

– Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Unge dansere mister dyrebar tid

I et halvt år har Katherina Solvang (18) måttet ha dansetimer over nett. Pedagoger frykter at unge danseres selvtillit brytes ned.

Synspunkt

Hvorfor er det dumt å si pent?

Arkitektopprøret er berettiget, men kan vi håpe på endring etter generasjoner med fantasiløse, triste og direkte stygge nybygg, spør Nina Kraft.

Synspunkt

Hvorfor er det dumt å si pent?

Arkitektopprøret er berettiget, men kan vi håpe på endring etter generasjoner med fantasiløse, triste og direkte stygge nybygg, spør Nina Kraft.

Nordisk bibelmuseum håper snart å kunne åpne dørene

Hovedstadens mange museer har holdt stengt siden november i fjor. Etter den lange perioden med lukkede dører, håper Nordisk bibelmuseum å være blant de første som åpner igjen når byrådet tillater det.

Synspunkt

Kulturpolitikken må argumenteres for og diskuteres

Den nye medieoffentligheten utfordrer alle politikkområder, og kultursektoren er ikke noe unntak, skriver generalsekretær i NOKU, Hege Knarvik Sande.

Synspunkt

Kulturpolitikken må argumenteres for og diskuteres

Den nye medieoffentligheten utfordrer alle politikkområder, og kultursektoren er ikke noe unntak, skriver generalsekretær i NOKU, Hege Knarvik Sande.

Mike Patton fra Faith No More bidrar på Stian Carstensens nye singel

Lydbildet på «Hippocampus Serenade» er originalt, og skaper assosiasjoner til 1970-tallet, Orienten og filmmusikk.

– Grådigheten er den største synd

Grådighet var kardinalsynd nummer én for rundt 100 år siden, viser Operaens forestilling «Led oss inn i fristelse». Slik er det fortsatt, mener teologiprofessor Anne Hege Grung.

Fikk kreft i hjernen, kommer med debutalbum

Magnus Wærness var bundet opp av kontrakter i England som satte begrensinger for hans egen karriere. Etter at han ble syk, vil han nå gi ut musikk før det er for sent.

Derfor dikt

Vil nå ut til andre som sliter med dødsangst med psykedeliske dikt

Forfatter Andreas Syrstad Collins har skrevet en diktsamling om dødsangst og ruspolitikk. Han håper Jonas Gahr Støre leser diktene hans og kanskje gjør en ny vurdering av rusreformen.

Nå kommer filmen om morfaren som reiste til al-Hol-leiren – og hentet hjem den avdøde datterens barn

Før helgen hadde kinodokumentaren «Children of The Enemy» svensk premiere, om den mørke reisen som Patricio Galvez foretok til Syria for å hente hjem den avdøde datterens sju barn.

Norske festivaler er redde for å skuffe publikum

– Kontantstøtten til bedriftene må forlenges

Kompensasjonsordningen til bedrifter, som har tapt mye på koronatiltak, går ut på dato i juni. Nå må den forlenges, ber en av de største landsforeningene i NHO, NHO Service og Handel.

LO gir 23 millioner kroner til rødgrønn valgkamp

LO slår på stortromma og bevilger 23 millioner kroner til de tre rødgrønne partienes valgkamp. Det er ti millioner mer enn for fire år siden.

De rødgrønne åpner for å styrke Stortingets kontroll med oljeinvesteringer

Arbeiderpartiet åpner for å vurdere å styrke Stortingets kontroll med investeringene på norsk sokkel, slik SV har ivret for lenge.

Uken som gikk

Uken som gikkSutrestopp

«Tenk positivt», er et overforbrukt munnhell. Men kanskje er tiden inne for å gjøre nettopp det. Snart er det jo neste sommer.

Søreide om patentunntak– Feil at Norge har snudd

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er feil å si at Norge har snudd i spørsmålet om patentunntak for koronavaksiner, noe Norge før har stemt imot.

Flertallet sier ja koronasertifikat med fordeler

Seks av ti nordmenn mener at vaksinerte bør få et koronasertifikat eller vaksinepass som gir dem større frihet enn folk som ikke er vaksinert.

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Senterpartiet frykter vi kan gå like tomme for mat i neste krise, som med smittevernutstyr i pandemien. Men regjeringen sier fortsatt nei til kornlagre.

RapportOslo kan få for få sykehusplasser

Pasientveksten i Oslo blir stor de neste tiårene, ifølge fremskrivninger. Men antall sengeplasser skal ikke økes like mye, noe som kan føre til fulle sykehus.

KoronasertifikatÅpner for deltakelse på offentlige arrangementer, cruise og pakkereiser

Regjeringen åpner for flere bruksområder for koronasertifikat, men har foreløpig ikke fullstendig oversikt. Nordmenn kan trolig reise til Europa i juni.

Lønnsveksten truet av inflasjonsspøkelse

Mens lønnsforhandlingene i Norge går sin vante gang, pågår et høyt spill i finansmarkedene som kan få store konsekvenser for reallønnen.

Erna Solberg lover fire krisesvar i revidert budsjett

Statsminister Erna Solberg (H) varsler et revidert nasjonalbudsjett med sterkt koronapreg.

Rødt og MDG kan få LO-støtte

LO skal bevilge millioner til valgkampen. Det ligger imidlertid an til strid om partiene Rødt og MDG skal få støtte, ifølge Klassekampen.

Siv Jensen– Det koster å ta ansvar

Er det én ting Siv Jensen angrer på etter 15 år som Frp-leder, er det denne replikken: «Morn'a, Jens!».

Stor oversiktNesten 2 milliarder i kompensasjon til hotellbransjen

Thon, Stordalen, Adolfsen-brødrene og Wenaas. Virksomhetene til en rekke kjente milliardærer er blant de største mottakerne av kompensasjon til hotellene som til nå har fått 1,78 milliarder kroner totalt. – Det er ikke på langt nær nok, sier konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels AS.

– Uakseptabel lang saksbehandlingstid i Nav og Trygderetten

Behandlingstiden på klagesaker har økt i Nav og Trygderetten. Lang saksbehandlingstid er en stor belastning for dem som er avhengige av velferdsytelser, fastslår riksrevisor Per-Kristian Foss.

Frp vil ikke ha kontrollsak om Koronakommisjonens rapport

Fremskrittspartiet vil ikke følge opp kritikken av regjeringens pandemihåndtering i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Annonse
Annonse
Annonse