Annonse

Samfunn

Derfor roman

Historien til to kvinner som har levd åpent som foregangskvinner innen handel og sjøfart, men skjult og hemmelig som lesbiske

Forfatter Cecilie Enger ble så inspirert av de, kanskje verden første, kvinnelige skipsrederne Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs at hun skrev en roman om dem.

Ap fester grepet i ny måling: – En stor inspirasjon

Høyre går på en smell på DNs nye meningsmåling og får en oppslutning på 19,5 prosent. Ap ligger langt foran med 26,9 prosent.

Valg 2021

− Aktiv næringspolitikk skal være et honnørord og ikke et fyord

− Vi må gjenreise næringspolitikken for å styrke handelsbalansen, sier Geir Pollestad, næringspolitisk talsperson i Senterpartiet.

Barn fra 12 år kan få koronavaksine til høsten

Etter sommerferien skal FHI vurdere om aldersgruppen 12 til 15 år skal få koronavaksine.

FHI ønsker diskusjon om hvor mange koronadøde samfunnet kan tåle

FHI ber om et tall på hvor mange sykehusinnlagte og døde av covid-19 samfunnet kan tåle framover. – Vi ønsker en diskusjon, forklarer fagdirektør Frode Forland.

Oslos vannforsyningsprosjekt blir 7 milliarder dyrere

Det såkalte stamnettprosjektet i Oslo, er nå anslått å koste 9,2 milliarder kroner. Det er 7 milliarder mer enn det som tidligere er kjent.

Vedums plan: Slik forbereder han regjeringsmakt

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum begynte å jobbe med regjeringsplattformen allerede i 2018.

Valg 2021

Venstre: Elsker gründere

− Vi elsker gründerne og har et hjerte for små og mellomstore bedrifter. De små og mellomstore må få vokse seg større. Før pandemien sto de små for to av tre nye arbeidsplasser.

Norske helsetopper gleder seg over britiske tall

Fallende smittetall i Storbritannia tross oppheving av alle restriksjoner 19. juli har overrasket forskerne. Norske helsetopper kaller tallene interessante.

Sp anklager Ap og regjeringen for å stanse spredt boligbygging i distriktene

Stortingsflertallet, både til høyre og venstre, stemte rett før sommerferien ned et Sp-forslag om å åpne for mer spredt boligbygging i Norge.

Slik skal Erna snu uførekurven

Antall unge uføre har fortsatt å øke under Erna Solbergs (H) regjering. Nå legger hun fram en ny plan for hvordan hun skal få flere av dem i jobb.

Liten nedgang i varehandelen

Omsetningen i detaljhandelen gikk ned med 0,1 prosent fra mai til juni, viser sesongjusterte tall. Men nivået er fortsatt langt høyere enn normalt.

Investor og millionær gir pengestøtte til Sp– Vurderer å stemme på Vedum

Mangeårig Høyre-velger Jan Petter Sissener gir 100.000 kroner til Oslo Sp og mener Jan Bøhler må fortsette på Stortinget. Bøhler setter pris på bidraget.

Valg 2021

MDGAktiv næringspolitikk for mindre oppstartsbedrifter

Oppstartsbedrifter og mindre bedrifter vil være et viktig grunnlag for videre vekst i norsk økonomi i årene som kommer. Disse bedriftene er morgendagens eksport- og hjørnesteinsbedrifter, mener MDG.

Knallresultatet for teknologigigantene

Microsoft, Apple og Alphabet, eierselskapet til Google, gikk med store overskudd i andre kvartal.

Ap-topp ønsker høyere sperregrense

Etter stortingsvalget kan det bli diskusjon om sperregrensen i Stortinget. Rødt vil senke den til 2 prosent, men Ap-folk diskuterer en grense på 5 prosent.

Foreslår livskvalitet som mål på samfunnsutviklingen

Regjeringen vil utvikle en nasjonal strategi for livskvalitet.

Flere nordmenn vil ha elbil

Lite sannsynlig med egne regler for uvaksinerte i Norge

Flere europeiske land innfører egne regler for uvaksinerte. Høy vaksinasjonsdekning og stabil smittespredning gjør at det samme trolig ikke vil skje i Norge.

Et sammenfall av dårlig nytt får verdenshandelen til å knake

Det knaker i verdensøkonomien. Et sammenfall av hendelser skaper mangel på alt fra sykler til databrikker. Reservedeler er et knapphetsgode, og leveransene blir stadig forsinket. Pandemien ligger som et kvelende teppe over den globale handelen.

Valg 2021

Vil ta Equinor av børs og bruke oljepenger til nytt industrifond

Rødt er et næringsvennlig parti, men ser helst at de store aktørene i næringslivet er i offentlig eie. Derfor vil partiet at staten både overtar Equinor og etablerer flere statlige industriselskap.

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

Meglertopp tror folk vil flytte tilbake til Oslo

Eiendomsmeglerforbundet tror folk flytter tilbake til hovedstaden når koronaepidemien er over.

Eramet Porsgrunn brenner ubrukt gass – slipper ut store mengder CO2

Advarer mot vaksinevegring: – Ta vaksinen du får tilbudt

Steinar Madsen i Legemiddelverket advarer folk mot å vente med vaksinering etter at flere i Bergen vegret seg for å blande vaksinetyper.

Valg 2021

Sp– Vil få på plass det lokale kulturløftet vi skulle i gang med da vi tapte regjeringsmakt

Senterpartiet ønsker seg blant annet en aktiv leselyststrategi, ny boklov, mer satsning på film som næring i Norge og mer vedlikehold og bygging av kulturhus hvis de kommer i regjering til høsten.

Derfor roman

Har skrevet romanen «Marka»– Vi glemmer at skogen, naturen, er et sted vi alltid kan søke til og finne et større perspektiv på tilværelsen

Forfatter Tove Braathen har skrevet romanen «Marka» med utgangspunkt i naturen. – Skogen kan være helende, gode rom å være i når man må finne ut av tilsynelatende uløselige knuter i tilværelsen, sier hun.

Moddi på vei til Olavsfest i Trondheim – til fots

Britisk studieÅtte ukers vaksineintervall trolig ideelt

Et intervall på åtte uker mellom de to dosene av Pfizer/Biontechs koronavaksine kan være ideelt for å beskytte mot deltavarianten, ifølge britiske forskere.

Ungarn mister EØS-milliarder fra Norge

Norge, Island og Liechtenstein ble ikke enige med Ungarn om forvaltningen av EØS-midler til sivilsamfunnet. Dermed går landet glipp av 2,3 milliarder kroner.

Solid flertall mot gjeninnføring av arveavgiften

I en fersk meningsmåling sier nesten sju av ti at de ikke ønsker at arveavgiften skal gjeninnføres.

Kritikken hagler mot tidligere Høyre-ordførers 22. juli-utspill

I et slettet Facebook-innlegg refset eks-ordfører Fabian Stang Ap-leder Jonas Gahr Støre for å gjøre 22. juli til partipolitikk. Han møter motbør i eget parti.

Solberg– 22. juli var et angrep på demokratiet

22. juli var et angrep på demokratiet og politisk motivert terror rettet mot Arbeiderpartiet og AUF, sa Erna Solberg på markeringen i regjeringskvartalet.

To vaksinedoser beskytter mot deltavarianten

To vaksinedoser fra Pfizer/Biontech eller AstraZeneca er like effektive mot deltavarianten som alfavarianten, viser en ny forskningsstudie.

− Ingen statlig oppgave å være kapitalist

Klar tale fra Frp om næringspolitikk: Kutte avgifter, fjerne formuesskatten og nei til «symbolske klimatiltak.

Kina kaller ny WHO-gransking «arrogant» og «respektløs»

Kinesiske myndigheter er sjokkert over Verdens helseorganisasjons (WHO) plan om å fortsette fase to av undersøkelsene for å finne koronavirusets opprinnelse.

FHI regner med at koronasmitten vil øke framover

Delta-varianten er nå dominerende i Norge og FHI-direktør Camilla Stoltenberg regner med vi vil se en smitteøkning i tiden framover.

De fleste av oss tenker sjelden på terrorangrepene

Fire av fem tenker sjelden eller aldri på Utøya og terrorhandlingene 22. juli, viser en undersøkelse.

Politikere vil ha flere tiltak mot trakassering mot folkevalgte

MDG og SV mener de foreslåtte tiltakene som skal stoppe trakassering mot stortingsrepresentantene, ikke er nok. De vil ha flere tiltak.

Sverige skjerper innvandringsreglene

For å få permanent opphold i Sverige, må man nå ha hatt midlertidig oppholdstillatelse i tre år, ha forsørget seg selv og ha rent rulleblad.

Tidligere Equinor-sjef for oljeleting melder seg inn i MDG

Gunn Kari Hygen, som i 80- og 90-årene var i ledergruppen for daværende Statoils letegruppe etter olje, har meldt seg inn i MDG. Hun vil stoppe oljeletingen.

Elvestuen mener Telenor kunne vurdert avvikling i Myanmar

Istedenfor å selge til M1 Group kunne Telenor vurdert å avvikle virksomheten i Myanmar eller fryse investeringen, mener Ola Elvestuen. Telenor er uenig.

KrFStår opp for de små og mellomstore

− Næringspolitikken må særlig bidra til å styrke de små og mellomstore bedriftene, som er ryggraden i norsk næringsliv, og bidra til norsk og lokalt eierskap.

SV vil skape klima-jubel i Bygde-Norge

− Vi må lage en politikk som omfatter alle i Norge. Og med vår nye plan håper jeg nå at både bygdefolk og de med dårlig råd skal våkne opp og si, «fy faen den planen til SV vil vi ha!».

Datainnbruddet på StortingetNorge peker på Kina

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fastslår at innbruddet i Stortingets epostsystemer i mars ble gjennomført fra Kina.

DNAp har strategi for å unngå Listhaug-konfrontasjoner

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi. Planen er å ikke bite på provokasjoner i innvandringspolitikken, skriver Dagens Næringsliv.

Folk tror pandemien blir langvarig

Kun en av fem nordmenn tror at pandemien i Norge er over i løpet av det nærmeste halvåret. Andelen som tror at det tar lengre tid, øker kraftig.

45 prosent av koronapositive var født i utlandet eller har utenlandske foreldre

Rundt 45 prosent av dem som har testet positivt på covid-19, var født i utlandet eller hadde utenlandsfødte foreldre, ifølge tall Aftenposten har fått.

Ti år etter 22. juliBarneombudet vil ha mindre utredning og mer handling mot radikalisering

Barneombud Inga Bejer Engh var aktor i rettssaken etter 22. juli. Nå etterlyser hun mer langsiktig tenkning i kampen mot radikalisering og utenforskap.

Norge kommer dårlig ut i klimarapport

Ifølge en rapport er det brukt mer på støttetiltak som forsterker klimakrisen enn som minker den – og Norge scorer dårlig takket være støtte til oljebransjen.

Årsrapport for Den kulturelle skolesekken 2020

Ny rapport viser forholdsvis høy aktivitet i DKS-ordningen på tross av pandemien.

Bekjemper matsvinn med teknologi

Kampen mot matsvinnet trenger teknologi. Gründer Charlotte Aschim sikter mot milliardomsetning for teknologiselskapet TotalCtrl.

Hvem fortjener Gullsekken 2021?

300.000 kroner deles ut til skoleårets beste formidlere. Fylkeskommuner og direktekommuner kan sende inn sine nominasjoner innen 15. september.

Norsk gourmetprodukt vi selv ikke spiser

Mange tror de ikke er så glad i sild, men matjessild kan gi skeptikere en aha-opplevelse. Lenger syd i Europa har de for lengst forstått det.

Valg 2021

SVVil jobbe for mer mangfold, likestilling og representativitet i kunst- og kulturlivet

– Kultursektoren vil få økt sin status, både utfra kunstens egenverdi og som næring med viktig verdiskaping og sysselsetting. En rødgrønn-regjering med et nytt rødgrønt kulturløft vil merkes, sier SVs Freddy André Øvstegård.

Derfor dikt

Diktsamling om 22. juliØnsker å belyse terrorhendelsene i sine mange sjatteringer gjennom poetiske virkemidler

Forfatter Endre Ruset har sammen med Harry Man skrevet diktsamlingen «Deretter» om 22. juli. Han håper Kamzy Gunaratnam leser boka.

Svindlere bruker norske ungdommer til å flytte penger utenlands

Svindlere rekrutterer norsk ungdom til sommerjobber via sosiale medier, hvor oppgaven deres er å flytte penger utenlands.

EUs klimaplan splitter Ap og Sp

Mens Ap er grunnleggende positiv til EUs storstilte klimaplan, advarer Sp om industridød og tap av arbeidsplasser. Fellesforbundet er avventende.

Kina lanserer handel med utslippskvoter

Kina har lansert en kraftig forsinket nasjonal ordning med handel av utslippskvoter, melder statlige medier.

StudieKomplikasjoner hos en av to koronapasienter

Så mange som annenhver pasient som er innlagt med alvorlig covid-19-sykdom, utvikler andre helseplager og komplikasjoner, ifølge en omfattende britisk studie.

Annonse
Annonse
Annonse