Annonse
Senterpartiets Kjersti Toppe vil ikke gå i eventuelle regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet før Ap justerer sitt syn på heleforetaksmodellen. Foto:  NTB scanpix

Sp med tidlig helseultimatum til Ap

Mer enn to år før stortingsvalget varsler helsepolitisk talsperson og stortingsrepresentant for Senterpartiet Kjersti Toppe at partiet ikke vil gå i regjering med Arbeiderpartiet dersom Ap insisterer på at dagens helseforetaksmodell skal ligge fast. Det skriver Klassekampen i dag.

Tilbake til folkevalgt styring

Toppe varsler at Senterpartiet allerede 18. juni vil fremme et stortingsforslag om å avvikle helseforetaksmodellen og «ta sykehusene tilbake til «folkevalgt styring og offentlig forvaltning».

Sp stemte nei da loven om helseforetak ble vedtatt tilbake helt tilbake i 2001.

Til Klassekampen sier Toppe at uenigheten mellom Sp og Ap «ikke er noe å bygge en ny regjering på».

Kald skulder fra Ap

Det er lenge til stortingsvalget 2021 og eventuelle regjeringsforhandlinger, men Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvil Kjerkhol levner liten tvil i sin e-post til Klassekampen:

«Vi har liten tro på Sps løsning med en ny stor omstilling i sektoren, mer detaljplanlegging i departementet og en dobling i antallet styrer. Vårt landsmøte vedtok en klar uttalelse om behovet for forbedringer i helseforetaksmodellen. Hvis Sp heller vil samarbeide med Bent Høie, som har sørget for en markedsorientering i helseforetakene, er det overraskende.»

Annonse
Annonse