Samfunn

IS demonstrerte i 2016 at de fortsatt klarer å inspirere ensomme, misfornøyde, og mentalt syke mennesker til å utføre tragiske voldshandlinger via sosiale medier.

De farligste folkene på internett i 2016

Teknologinettstedet Wired har kåret de skumleste menneskene på nett det siste året.

Publisert Sist oppdatert

For ikke så mange år siden representerte internett en kraftig og rå omvelting i dagens samfunn.

Wired laget da en liste over opprørske individer som ved hjelp av den elektroniske verden hadde et potensial til å rokkere ved verdens maktstrukturer.

Men nå som internett spiller en stadig større rolle i hver enkelt sitt liv og regjeringer og politikere har lært seg å utnytte det, konkluderer nettstedet med at de mest farlige personene på internett i dag, ofte er de mest mektigste menneskene.

Vladimir Putin

Foto Vladimir Putin. (Foto: NTB-scanpix)

Helt siden amerikanske etterretningseksperter stadfestet at russiske hackere stod bak dataangrepet på Nasjonalkomiteen til Demokratene, har bevisstheten rundt Russland sin innvirkning på valget i USA bare økt.

Lekkasjer av interne e-poster i kampanjekomiteen til Demokratene førte til kaos og forvirring innad i partiet på et avgjørende tidspunkt i valget som kan ha hjulpet Donald Trump til å vinne.

Allerede før denne historien så dagens lys, har Putins regjering arbeidet hardt for å injisere falske nyheter inn i diskusjonsforum på nett.

«Russlands hacking og hær av nettroll gjør Putins regjering til en av verdens mest ondskapsfulle krefter for usanne nyheter på internett», skriver Wired.

Donald Trump

Foto Donald Trump. (Foto: NTB-scanpix)

– USAs fremtidige president Donald Trump har brukt internett, og spesielt Twitter, til å spre frykt og spille på amerikanernes verste fordommer i stedet for å adressere, viktige, globale problemer, skriver Wired.

Trump har ikke gitt avkall på sitt løfte om et forbud mot muslimsk innvandring eller bedt om unnskyldning for å kalle alle meksikanske innvandrere for voldtektsforbrytere.

«Med sine 17,6 millioner følgere på Twitter vil Trump bli verdens mektigeste internettroll når han tar over presidentrollen», skriver Wired.

Steve Bannon

Foto Steve Bannon. (Foto: NTB-scanpix)

Før Steve Bannon sluttet seg til Donald Trump kampanjen, var han allerede en aktiv redaktør av det ekstremt høyrepopulistiske nettstedet Breitbart.com.

Breitbart har publisert rasistiske, antisemittiske og åpenlyse kvinnefiendtlig innhold.

James Comey

Foto James Comey. (Foto: NTB-scanpix)

I ukene før det amerikanske valget, spredte FBI-direktør James Comey, det kontroversielle rykte om at hans agenter ville fortsette etterforskningen av Hillary Clintons private e-poster.

Han forklarte ikke hvilke nylig funn FBI hadde gjort og hvorfor de var av betydning.

Den islamske stat (IS)

Foto Den islamske stat. (NTB-scanpix)

«Den pseudo-religiøse apokalyptisk sekten som er bedre kjent som den islamske staten taper kanskje penger, resursser på hjemmebane i Irak og Syria, men ikke på internett og i sosiale medier», skriver Wired.

Gruppen demonstrerte i 2016 at de fortsatt klarer å inspirere ensomme, misfornøyde, og mentalt syke mennesker til å utføre tragiske voldshandlinger.

ISIS propagandaen har i år bidratt til forferdelige massakrer; fra Bastille Day lastebilangrepet i Nice til skyteepisoden på Puls nattklubb i Orlando.

Recep Tayyip Erdoğan

Foto Recep Tayyip Erdogan. (NTB-scanpix)

I sommer fryktet verden et kort øyeblikk at et militærkupp ville velte Tyrkias valg av president Recep Tayyip Erdoğan.

Deretter brukte Erdoğan det mislykkede kuppet for å rettferdiggjøre en internett- og medieaksjen som verden sjelden har sett maken til.

Mer enn 100 tyrkiske journalister har blitt fengslet og tilgangen til Twitter, WhatsApp Facebook og YouTube har blitt kuttet.

Til tider har regjeringen til Erdoğan kuttet folks internettilgang fullstendig og nektet dem midler til å montere og spre informasjon.

Milo Yiannopoulos

Foto Milo Yiannopoulos. (NTB-scanpix)

Breitbart-spaltisten Milo Yiannopoulos illustrerte i 2016 hvor galt det faktisk kan gå på Twitter.

Han klarte å få sine horder av følgere til drive målrettet misbruk av skuespiller og komiker Leslie Jones. Til slutt ble det for mye hatmelding for Jones at hun slettet seg Twitterkontoen sin.

Yiannopoulos ble til slutt utestengt fra Twitter, noe som bare førte til at han ble enda mer kjent.

Julian Assange

Foto Julian Assange. (NTB-scanpix)

Wikileaks-grunnleggeren demonstrerte i 2016 at det er fullt mulig å skape kaos fra et toroms «fengsel» på den Ecuadoriansk ambassade i London.

Han var hjernen bak e-post lekkasjene fra Nasjonalkomiteen til Demokratene og Hillary Clintons kampanjesjef John Podesta.

Assange har selv benektet at kilden til lekkasjen kommer fra Russland.

Peter Thiel

Foto Peter Thiel. (NTB-scanpix)

Etter å ha støttet Donald Trump både vokalt og økonomisk, endte Peter Thiel opp med å bli den mest innflytelsesrike personen i Silicon Valley. Han har blitt beskrevet som Trumps venstre hand i den teknologiske verden.

Thiel demonstrerte sin makt på internett i 2016 med Hulk Hogan sitt søksmål mot Gawker, som teknologimilliardæren mest sannsynlig har finansiert.

Thiel fjernet dermed suksessfullt en av sine største konkurrenter fra internett.

Powered by Labrador CMS