Samfunn

DYR MORO: To av disse, de nye F35 kampflyene – gjorde et anseelig innhugg i de offentlige innkjøpsbudsjettene i 2015.

Det offentlige handler for 480 milliarder

Offentlig sektor handler varer og tjenester som aldri før. 480 milliarder kroner gikk i 2015 med til blant annet veier, jernbane, skoler, kommunale boliger og kampfly. Anskaffelsene utgjør mer 15 prosent av BNP – den største andelen på fem år.

Publisert Sist oppdatert

Det samlede innkjøp av varer og tjenester for offentlig sektor utgjorde om lag 480 milliarder kroner i 2015, en økning på 19 milliarder fra 2014. Innkjøpene utgjør over 15 prosent av fjorårets BNP – den største andelen siden 2011, skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev mandag.

Siden 2011 har innkjøp av varer og tjenester i offentlig sektor – såkalt offentlige anskaffelser – økt med hele 24,8 prosent.

Økning i militære investeringer

Offentlige investeringer i såkalt fast realkapital – produkter, bygninger, utstyr etc – økte med nesten 4 prosent, noe som er en relativ moderat økning fra året før og kan være mye av forklaringen på at den totale veksten ikke ble på mer enn i underkant av 6 prosent, skriver SSB. I Forsvaret bidro leveransen av to nye F35-kampfly til en vekst i investeringene på drøye 13 prosent, mens det innen resten av statsforvaltningen kun var en vekst på under 6 prosent fra 2014 til 2015.

Mer enn halvparten av de statlige investeringene skjer innen samferdselssektoren gjennom utbygging av veier og jernbane. Det er denne sektoren som ifølge statistikerne i SSB har hatt den sterkeste investeringsveksten i de siste årene. Økningen fra 2014 til 2015 var på mer beskjedne 6 prosent – men denne veksten skjedde fra et relativt høyt nivå fra året før.

Innkjøpene i kommuneforvaltningen trekkes opp av en sterk investeringsvekst. Investeringene i denne delen av forvaltningen økte med drøyt 12 prosent, eller nesten 6 milliarder kroner, fra 2014 til 2015. Det er særlig økte investeringer i skolebygg, kommunale boliger og vann- og avløpsnett som forklarer veksten, ifølge SSB.

Offentlige innkjøp

Offentlige innkjøp omfatter utgifter til varer, tjenester og bruttorealinvesteringer i statlig og kommunal forvaltning, samt tilsvarende innkjøp foretatt av statlig og kommunal forretningsdrift. Innkjøp foretatt av offentlig eide foretak ellers (ASA/AS, SF m.fl) regnes ikke som offentlige i denne sammenheng og er derfor ikke med i statistikken.

Kilde: SSB

Powered by Labrador CMS