Annonse
Venstre og KrF fikk ikke akkurat enorm tyngde ved valget i 2013, men alle ser jo at vår holdning har betydning i norsk politikk, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hareide vil samle sentrum

Før han tok fatt på sine tre måneder borte fra jobb sa Hareide at han ville bruke tiden til å klekke ut en plan for sentrum. Det har han gjort.

– Jeg vil i løpet av de neste månedene ha samtaler med alle de tre jeg definerer som sentrumspartier, altså Venstre, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne. Hensikten er å løfte sentrum som politisk kraft fram mot valget, sier KrF-lederen til NTB.

Han mener det er naturlig å invitere De Grønne med på samtalene, og viser til at partiet kaller seg selv blokkuavhengig.

– Det er det nærmeste man kan si sentrum uten å si sentrum, sier han.

God timing

Hareide mener timingen er god for politisk alliansebygging i sentrum.

– For første gang siden 2001 er samtlige sentrumspartier i opposisjon. I tillegg har denne våren vist at alle de fire partiene tenker bredere om sentrum nå enn ved forrige stortingsvalg, sier KrF-lederen.

Han viser til at Senterpartiet er beredt til å samarbeide med alle andre partier enn Høyre og Frp, at Venstre-leder Trine Skei Grande i landsmøtetalen sin inviterte De Grønne inn i varmen og at MDG og KrF selv holder døra åpen for alle de andre.

– Målet mitt er politiske samtaler der ledelsen i alle fire partier sitter rundt bordet. Det er ikke dermed sagt at vi nødvendigvis skal utgjøre et politisk sentrumsalternativ ved valget i 2017, men jeg vil heller ikke utelukke det, sier Hareide til NTB.

Utfordringer

KrF-lederen er åpen om utfordringene ved å samle og gjenreise sentrum. En av de fremste er det anstrengte forholdet mellom Venstre og Senterpartiet.

– Venstre og Senterpartiet har ikke den samme tilhørigheten til hverandre som de hadde i 1997, men de utelukker heller ikke hverandre. De har hver sin prosess på gang, og det kan være at begge sier ja til sentrum, men peker i hver sin retning når det gjelder samarbeid. Uansett vil begge være tjent med en god dialog i sentrum, sier han.

At de fire partiene i øyeblikket bare samler rundt 20 prosent av velgerne, noe som kun ville ha gitt 30 av 169 stortingsrepresentanter, bekymrer ham ikke.

– Sentrum har spilt en avgjørende rolle ved alle valg etter at Ap mistet sitt rene flertall. Venstre og KrF fikk ikke akkurat enorm tyngde ved valget i 2013, men alle ser jo at vår holdning har betydning i norsk politikk, sier han.

Sakene viktigst

Hareide mener det til sjuende og sist er de politiske sakene som avgjør hvor sentrum går etter valget i 2017. Men at de fire partiene har mye til felles, er han overbevist om.

– Jeg mener vi har en enighet og forståelse som går langs tre hovedspor: Det handler om å ta hele landet i bruk og føre en distriktsvennlig politikk, om å føre en ansvarlig klimapolitikk og om verdispørsmål. Her vil vi kunne finne felles grunn, mener KrF-lederen.

Vil ha større fedrekvote

Mandag var han tilbake på kontoret etter tre måneder hjemme med sin ett år gamle sønn. Fra før har Hareide og kona en datter på tre. Det går i full fart.

– Jeg har ikke vært arbeidsledig, nei. Det er mye mer krevende å holde styr på de to enn på KrFs stortingsgruppe, erkjenner han.

At KrF nå ser ut til å samle seg om en utvidelse av fedrekvoten fra 10 til 14 uker, slik regelen var under de rødgrønne, er han glad for.

– Det å være hjemme med barna har vært bra for meg og bra for familien. Jeg skal bli flinkere til å prioritere og sette av tid til familien også framover. Det kommer til å være mange ganger hvor jeg kommer midt i et møte og drar før det er ferdig, sier han.

 

Annonse
Annonse