Samfunn

Utvalgsleder Anne-Kari Lande Hasle.

Bevæpningsutvalget foreslår mer papirarbeid for politiet

Utvalget anbefaler at våpnene blir liggende i bilen, åpner for elektrosjokkvåpen og enda flere rapporteringsrutiner.

Publisert Sist oppdatert

Et ekspertutvalg, ledet av tidligere departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet Anne-Kari Lande Hasle, har sett på om norsk politi skal gå med våpen eller ikke. I dag ble utvalgets rapport overlevert til justisministeren.

Innrapporteringen må gjøres på en måte som ikke fører til ekstra belastning for de som skal utføre arbeidet

Utvalget har satt bevæpning i et historisk perspektiv og er opptatt av å verne verdiene i den norske polititradisjonen hvor legitimitet og tillit er viktige bærebjelker.

Et flertall i utvalget anbefaler videreføring av dagens ordning med et ordinært ubevæpnet politi som medbringer en- og tohåndsvåpen i bilen.

Et mindretall bestående av tidligere leder for Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, ønsker at politet får bære uladde våpen synlig på kroppen.

Utvalget anbefaler også at politiet får teste bruk av elektrosjokkvåpen.

Mer papirarbeid

Av de andre ni forslagene innebærer flere til dels mye kontroll- og innrapporteringsarbeid.

For eksempel ønsker utvalget at politiets bruk av makt skal registreres systematisk slik at en oversikt kan offentliggjøres regelmessig.

Utvalget anbefaler også at man systematisk evaluerer situasjoner der politiet har benyttet skytevåpen i tjeneste og at det kommer på plass et system for kvalitetssikrede rutiner for innrapportering av vold og trusler mot tjenestepersoner.

Utvalgsleder Lande Halse er godt kjent med at politiet frykter flere innrapporteringsrutiner. Hun er klar på at hun ikke ønsker endringer som føles som ekstra belastende.

– Det har vi tenkt mye på, og i rapporten vektlegger vi at innrapporteringen må gjøres på en måte som ikke fører til ekstra belastning for de som skal utføre arbeidet, sier hun til Dagens Perspektiv.

Det utvalget ser for seg, er at stadig mer av rapporteringen skal utføres digitalt. Hver gang det tas i bruk tåregass av politiet, for eksempel, så utløser det en melding til systemet.

– I forslaget som går ut på å lære av farlige situasjoner, er tanken at man skal bruke data som politiet allerede samler inn. Det handler egentlig bare om å bruke planer som allerede foreligger, sier hun.

Hvordan redde liv

Politiets Fellesforbund har lenge ønsket å beholde skytevåpnene. Nylig viste de til en rekke eksempler hvor de mener bevæpningen har vært medvirkende i å redde liv.

Dette blir utfordret av utvalget.

– Vi har løftet frem de samme eksemplene, men stiller oss spørrende til om det er så enkelt at man faktisk har spart liv på denne måten, sier Lande Hasle og viser til at elektrosjokkvåpen kan bli et viktig virkemiddel i akutte situasjoner og være mindre skadelig enn skytevåpen.

Utvalgets hovedanbefalinger:

  1. Utvalget er opptatt av at verdiene i den norske polititradisjonen og de fire prinsippene for politiets makt- og våpenbruk - legalitet, nødvendighet, forholdsmessighet og ansvarlighet - blir integrert og internalisert i hele politiet. Verdiene og prinsippene må legges til grunn og brukes aktivt som rettesnor, både i opplæring og i utøvelse av all polititjeneste, slik at de kommer til uttrykk og befestes gjennom politiets holdninger og samhandling med publikum.

  2. Utvalgets flertall, medlemmene Lande Hasle, Askevold, Berg, Finstad og Olafsen, anbefaler videreføring av dagens ordning med et ordinært ubevæpnet politi som medbringer en- og tohåndsvåpen i kjøretøy (fremskutt lagring). Utvalgets mindretall, medlemmet Snortheimsmoen, er enig i utvalgets vurderinger, men legger større vekt på at politiet må ha høyere beredskap for å være bedre forberedt på det uforutsigbare som ligger i dagens trusselbilde, og han foreslår en bevæpningsmodell med uladd våpen på tjenesteperson (fremskutt lagring på kropp).

  3. Utvalget anbefaler at elektrosjokkvåpen utprøves slik at politiet i patruljerende tjeneste får et nytt taktisk våpen som er mindre dødelig enn skytevåpen.

  4. Utvalget anbefaler at politidistriktenes operative kapasitet styrkes i form av en økning i antall tilgjengelige og responderende politipatruljer.

  5. Utvalget anbefaler at politiets bruk av makt registreres systematisk. Oversikt bør offentliggjøres regelmessig og innholdet bør brukes i politiets erfaringslæring.

  6. Utvalget anbefaler systematisk evaluering av situasjoner der politiet har benyttet skytevåpen i tjeneste.

  7. Utvalget anbefaler at politiet har kunnskap og ferdigheter som gir trygghet i håndteringen av psykisk ustabile personer, slik at det sikres forholdsmessighet i maktbruk.

  8. Utvalget anbefaler at politiet får på plass system og kvalitetssikrede rutiner for innrapportering av vold og trusler mot tjenesteperson.

  9. Utvalget foreslår at det som hovedregel skal være patruljerende politi på hovedflyplassen. Utvalgets flertall, medlemmene Lande Hasle, Askevold, Berg, Finstad og Olafsen, anbefaler at politiets tilgang til forhåndslagret våpen forbedres der dette er nødvendig. Utvalgets mindretall, Snortheimsmoen, foreslår en bevæpningsmodell med uladd våpen på tjenesteperson (fremskutt lagring på kropp). Dette vil også gjelde for tjenestepersoner ved flyplassene.

  10. Utvalget anbefaler at det ved en eventuell fremtidig situasjon med behov for midlertidig bevæpning, skal praktiseres krav om bevæpningsbeslutning for det enkelte oppdrag, med de unntak som våpeninstruksen fastsetter.

  11. Utvalget anbefaler at de sentrale kriteriene for bruk av skytevåpen nedfelles i politiloven.

Kilde: Regjeringen

Powered by Labrador CMS