Samfunn

TYRKIA-SPØRSMÅL: Utenriksminister Børge Brende (H) fikk spørsmål om Tyrkia da han ankom regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell tirsdag.

Brende avviser ikke tyrkisk valgkamp i Norge

Norge har en høy terskel for å nekte folk å komme hit, fastslår utenriksminister Børge Brende (H).

Publisert Sist oppdatert

Det er diplomatisk krise mellom Tyrkia og Nederland etter at den tyrkiske utenriksministeren ble nektet å lande i Nederland nylig. Nederland har nektet to tyrkiske ministre å drive valgkamp i landet.

– Vi har en høy terskel i Norge for å nekte folk å komme hit, sier den norske utenriksministeren.

LES MER:

På direkte spørsmål om en tyrkiske statsråd kunne drevet valgkamp i Norge, svarer Brende slik:

– Hvis det er slik at den tyrkiske ambassadøren melder fra om at en tyrkisk statsråd er interessert i å komme til Norge, skal vi håndtere det på en ordentlig måte. Vi har ytringsfrihet, men det innebærer også at de må finne seg i at vi tar opp de spørsmålene vi er veldig bekymret for, for eksempel pressefriheten i Tyrkia, sier utenriksministeren.

Vi har en høy terskel i Norge for å nekte folk å komme hit

Han vil nødig gå direkte inn i konflikten mellom Tyrkia og Nederland, men ber partene roe seg ned.

– Det er viktig at dette nå ikke eskalerer ytterligere. Det ene ordet tar det andre. Vi må nå greie å håndtere denne typen problemstillinger uten at vi bruker ord om hverandre som ikke hører hjemme det offentlige ordskiftet, konstaterer Brende.

Underveis i konflikten har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sammenlignet både nederlendere og tyskere med fascister og nazister.

Tyrkia ønsker å drive valgkamp rettet mot tyrkere i europeiske land for Erdogans omstridte folkeavstemning. Grunnlovsendringene som foreslås, vil gi presidenten mer makt og er blitt kritisert av mange europeiske land.

Striden mellom Tyrkia og EU-land

  • 1. mars: Myndighetene i den tyske byen Gaggenau avlyser et folkemøte for tyrkere i Tyskland som er tilhengere av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Grunnen oppgis å være sikkerhetsmessige årsaker.
  • 2. mars: Tyrkisk UD kaller Tysklands ambassadør inn på teppet og krever en forklaring. Samme dag trekker myndighetene i Köln en tillatelse til et planlagt folkemøte med en tyrkisk minister.
  • 5. mars: Østerrikes statsminister Christian Kern sier tyrkiske politikere bør forbys å drive valgkamp i EU-land.
  • 7. mars: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu taler på et velgermøte i Hamburg til om lag 300 tyrkiske velgere. Møtet ble flyttet til den tyrkiske generalkonsulens bolig etter at politiet stengte bygningen der møtet opprinnelig skulle vært holdt.
  • 9. mars: Tysklands statsminister Angela Merkel tar avstand fra president Erdogans uttalelser om at tyskere er "nazister og fascister".
  • 10. mars: Europarådet kritiserer den kommende folkeavstemningen i Tyrkia om utvidet makt til president Erdogan og sier Tyrkia beveger seg i retning av et diktatorisk styre.
  • 11. mars: Utenriksminister Cavusoglu nektes å lande i Nederland. Senere samme dag blir den tyrkiske familieministeren Fatma Kaya stanset av nederlandsk politi i Rotterdam og eskortert ut av landet. President Erdogan truer med sanksjoner mot Nederland.
  • 12. mars: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ber Tyrkias statsminister Binali Yildirim utsette et planlagt besøk i Danmark.
  • 12. mars: Den tyrkiske utenriksministeren deltar på et folkemøte for tyrkere i Metz i Frankrike etter at den franske regjeringen ikke ville nekte ham det.
  • 13. mars: Tyrkia kaller inn Nederlands charge d'affairs på teppet for tredje dag på rad. Nederland oppdaterer reiserådet for Tyrkia og ber sine borgere være forsiktige og unngå store folkemengder.
Powered by Labrador CMS