Samfunn

Partileder Jesse Klaver i GreenLinks.

De grønne tar over for Arbeiderpartiet

Valget i Nederland 15. mars blir spennende. Nå samler mange seg i en felles front mot Geert Wilders. Det kan bety innflytelse for miljøbevegelsen som er i kraftig medvind.

Publisert Sist oppdatert

Lederen for det lille partiet GroenLinks (VenstreGrønne), 30-årige Jesse Klaver, opplever en kraftig oppsving i dagene før det skjebnesvangre valget i Nederland der populisten og innvandrings- og islamkritikeren Geert Wilders lenge har ledet i meningsmålingene.

Ifølge Financial Times kan det lille partiet vinne opp mot 20 seter i parlamentet, noe som er fem ganger mer enn ved forrige valg.

Et slikt brakvalg vil også innebære at partiet kan bli større enn det nederlandske arbeiderpartiet som alltid har vært dominerende på nederlandsk venstreside.

I forkant av det norske kommunevalget hvor De grønne gjorde et historisk godt valg i Oslo uttalte forfatter av boken Green Parties - Green Futures, den svenske politikeren og opinionskaperen Per Gharton til Dagens Perspektiv at fremtidens konflikt vil stå mellom grønne partier som ønsker å verne miljøet og multikulturalismen og de populistiske partiene på høyresiden.

Siden den gangen har vi sett flere eksempler på at Ghartons analyse har noe ved seg. Etter flere runder med presidentvalg i Østerrike vant til slutt De grønnes kandidat, Alexander van der Bellen over høyrepopulisten Norbert Hofer.

Så langt ser det ut til at GreenLinks vinner frem ved å støtte EU-vennlig politikk i kombinasjon med mer klassisk ammunisjon fra venstresiden som regulering av bonuslønn og kritkk av Nederlands skattepolitikk som i praksis går ut på å gjøre skatteflukt fra andre land mulig. En mer offensiv klimapolitikk ligger selvsagt også i partiprogrammet.

Fremveksten har gått aller hardest utover arbeiderpartiet som ligger an til sitt dårligste valg noensinne med tap av 67 prosent av stemmene i parlamentet og et fall fra å være landets nest største parti til det syvende største.

Powered by Labrador CMS