Samfunn

Brannmann vurderer skadene etter en storbrann i Sonoma County.

Den ene kommunen som varslet over mobiltelefon slapp dødsfall i storbrann

Amerikanske myndigheter kan overstyre mobiltelefoner i kriser. Denne type beredskap redder liv.

Publisert Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter har innført et varslingssystem, Wireless Emergency Alert System, som tar over mobiltelefonen til folk og bruker denne til å sende ut en alarmlignende lyd. Systemet skal være i stand til å fungere selv når telefoner er slått på lydløs.

Forrige uke fikk det også vist hva det duger til. Mens en stor brann slukte store skog- og landområder i nordlige California, var det kun en av de mange kommunene i området som tok akkurat dette systemet i bruk for å varsle sine rundt 64000 innbyggere. Dette ble den eneste kommunen uten dødsfall.

Kl 0200 på natten bestemte det lokale sheriffkontoret ved Lake County å sende ut evakueringsvarselet.

Nabokommunen Sonoma County gjorde det ikke. De vurderte det til at varselet ville føre til panikk og kunne bidra til å skape problemer i trafikken - særlig for hjelpemannskapet.

Sonoma ble også hardere rammet av brannen. Alle de 36 brannrelaterte dødsfallene skjedde i Sonoma og tre andre kommuner som heller ikke sendte ut mobilvarsel, ifølge Washington Post.

Systemet er nå fem år gammelt, men tas svært skjeledent i bruk. Det har også vært rapporter om tilfeller der det ikke har fungert. Ikke alle amerikanske kommuner har gjort de nødvendige avtaler med staten for å kunne ta systemet i bruk.

Powered by Labrador CMS