Samfunn

GJENNOMSLAG: SVs Karin Andersen får gjennomslag i Stortinget for sitt forslag om å legge forholdene bedre til rette for at ideelle organisasjoner kan drive asylmottak.

– Det handler om integrering

SVs Karin Andersen mener Per Sandberg tar feil når han hevder at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom pris og kvalitet på drift av asylmottak.

Publisert Sist oppdatert

I dag vedtar Stortinget at regjeringen må sørge for at UDI legger forholdene bedre til rette for at ideelle organisasjoner kan drive asylmottak.

Gode mottak gir bedre integrering

Stortingets kommunal- og forvaltningskomité la i forrige uke fram sin innstilling om opprettelse, drift og nedleggelse av asylmottak. I den går komiteens flertall blant annet inn for å styrke de ideelle og kommunale driftsoperatørenes andel i «asylmottaksmarkedet».

Bakgrunnen var at særlig de ideelle aktørene er i ferd med å bli presset ut av asylarbeidet. Forslaget ble lansert av SV-representantene Karin Andersen og Heikki Eidsvold Holmås.

Vedtaket innebærer at regjeringen må iverksette tiltak som styrker de ideelle og kommunale aktørenes andel i asylmottaksmarkedet.

Videre skal regjeringen utarbeide (nye) kriterier for opprettelse, videreføring og nedlegging av mottak «som ivaretar Stortingets pålegg om å sikre kvalitet i tilbudet og en god balanse mellom kommunale, ideelle og private aktører, og som bidrar til god integrering, beredskap og geografisk spredning».

Mottak skal holde nøktern, men god kvalitet, påpeker SVs Karin Andersen. Oppholdet på mottak, som for noen er ganske lenge, må fremme integrering og god helse, mener hun.

– Når regjeringen kutter i norskopplæring og til og med har fjernet beboerrettet arbeid og lokalsamfunnsarbeid som kriterium i anbudstildelingene, og kun mener pris, ikke kvalitet på integreringsarbeidet, skal telle når mottakskapasiteten skal ned… Ja, da må Stortinget gripe inn, sier Karin Andersen.

Regjeringen har endret kriteriene for nedlegging av mottak, slik at nå teller i realiteten bare pris. Det betyr at regjeringen ved dette senker kvaliteten på mottakene

Sandbergs brev

I forbindelse med behandlingen av forslaget ba Kommunalkomiteen konstituert innvandrings- og inkluderingsminister Per Sandberg om hans vurdering. I svarbrevet kommer tydelig fram at han ikke hadde sans for det.

Sandberg presiserer «at det ikke finnes noen dokumentert sammenheng mellom type driftsoperatør og kvalitet på tilbudet i asylmottak». Han mener at politikerne derfor bør være «tilbakeholdne med å styrke enkelte typer driftsoperatørers stilling på bekostning av andre da det ikke kan dokumenteres at en slik styrt differensiering vil styrke kvaliteten i mottakstilbudet».

Videre skriver han: «Tilsvarende har vi heller ingen dokumentasjon for at det finnes en entydig sammenheng mellom pris og kvalitet», poengterer statsråden overfor kommunal- og forvaltningskomiteen.

Sandberg oppsummerer med at det ikke er gitt at en økning i ideelle og kommunale driftsoperatørers andel i «asylmottaksmarkedet» vil gi høyere kvalitet i arbeidet.

Les mer:

Kun pris som teller

SVs Karin Andersen mener Per Sandberg tar feil, når han hevder at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom pris og kvalitet.

– Regjeringen har endret kriteriene for nedlegging av mottak, slik at nå teller i realiteten bare pris. Det betyr at regjeringen ved dette senker kvaliteten på mottakene og nesten bare kommersielle blir igjen, noe som ikke er i tråd med hva Stortinget har bedt om, sier hun.

– Det finnes ikke saklig grunn til å ikke holde samme kvalitetskrav enten en bygger opp, eller legger ned, dersom en da ikke vil senke kvaliteten. Det er det ingen grunn til når en ser nivået på mottakene og kuttene som i tillegg er gjennomført både i norskopplæringen og i beboernes ytelser til mat, klær, helse og så videre. – Dette gjør integrering vanskeligere, mener Karin Andersen.

Kun private sikrer ikke mangfold. Synergien mellom kommunale og frivillige aktørers integreringsansvar og -arbeid må tas vare på. Private som jobber godt, vil også kunne bidra positivt

Enslige mindreårige

Det er også en annen svært viktig grunn til forslaget, forteller Andersen. Det handler om enslige mindreårige.

– Nasjonal institusjon for menneskerettigheter har gjennom sin årsrapport, som er behandlet i Stortinget som egen sak, slått utvetydig fast at Norge bryter Barnekonvensjonen ved å ikke ha et kvalitetsmessig like godt omsorgstilbud til enslig mindreårige asylsøkere som det norske barn uten foreldre og foresatte har. – Sett i lys av teknikken de bruker for å legge ned mottak, blir dette da enda mer alvorlig, mener SV-politikeren.

SV får i dag flertall både for å lage like kvalitetskriterier for opp og nedbygging og for at det bør være balanse mellom private, frivillige og kommunale mottak.

– Kun private sikrer ikke mangfold. Synergien mellom kommunale og frivillige aktørers integreringsansvar og -arbeid må tas vare på. Private som jobber godt, vil også kunne bidra positivt, framhever Karin Andersen. Stortinget har også vedtatt at Regjeringen må opprette et uavhengig tilsyn med mottakene. Det har den foreløpig ikke gjort. Det ber Stortinget nå regjeringen sørge for.

– Å drive mottak er en velferdstjeneste som drives med offentlige penger. Da må kontrollen være god med at pengene blir brukt til det en har betalt for og ikke til å bygge privatformuer, mener Andersen.

Powered by Labrador CMS