Samfunn

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron kan bli Frankrikes neste president.

Ekspert: Nederlag for både høyre og venstre i Frankrike

For første gang i den femte republikks historie går verken høyresiden eller venstresiden videre til annen omgang i presidentvalget.

Publisert Sist oppdatert

– Det er dette som er den store tragedien, sier førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold.

Slår prognosene til, blir det den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron og Marine Le Pen fra ytre høyre som møtes i annen omgang i presidentvalget i Frankrike.

Ifølge Orban er det i så fall tredje gang i den femte republikks historie den tradisjonelle venstresiden ikke går videre til annen omgang. Det samme skjedde også i 1969 og 2002.

For den tradisjonelle høyresiden er det første gang det skjer.

– Og det skjer på grunn av splittelse, sier Orban til NTB.

– Legger man sammen stemmene til Jean-Luc Mélenchon og Benoît Hamon, får venstresiden til sammen et resultat som ligger over Emmanuel Macron, forklarer Orban.

– Og det samme gjelder på høyresiden. François Fillon kommer tett på Marine Le Pen, men taper på grunn av Nicolas Dupont-Aignan, som får 5 prosent av stemmene, sier han.

Et oppgjør mellom Macron og Le Pen blir ikke et tradisjonelt oppgjør mellom høyre og venstre, påpeker førsteamanuensen.

– Det blir et oppgjør mellom en kandidat som står for et åpent Frankrike, og en kandidat som står for antiglobalisering, EU-motstand og nasjonalisme. Det betyr at mange sentrale spørsmål som man kunne ha tatt opp i annen omgang, kommer til å bli forenklet til et spørsmål om hvem som støtter demokratiet og ikke, sier Orban.

– Det tjener ikke den politiske debatten i Frankrike, sier han.

Fakta om presidentvalget i Frankrike

* Det franske presidentvalget går i to runder. Første runde holdes 23. april. De to kandidatene som får flest stemmer i første runde, går videre til en avgjørende runde 7. mai.

* Elleve kandidater stiller i første runde: Nicolas Dupont-Aignan, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Benoît Hamon, Nathalie Arthaud, Philippe Poutou, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Jean-Luc Mélenchon, François Asselineau og François Fillon.

* Ifølge meningsmålinger er det sentrumskandidaten Emmanuel Macron og ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen som ligger best an til å gå videre til annen runde. Konservative François Fillon er nummer tre på målingene.

* Meningsmålinger for en tenkt annen valgrunde mellom Macron og Le Pen viser at Macron ligger an til å vinne med over 60 prosent av stemmene.

Powered by Labrador CMS