Samfunn

Statsminister Erna Solberg.

Eldrereform på trappene

Uansett hvor de bor i landet, skal eldre oppleve samme kvalitet i omsorg og tjenester, sier regjeringen. Nå starter arbeidet med en eldrereform.

Publisert Sist oppdatert

– Det svikter for ofte med det aller viktigste i eldreomsorgen. Det gjør siste del av livet tyngre å mestre for mange eldre og deres pårørende.

Det bakgrunnen for at regjeringen starter arbeidet med en reform for eldre, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte reformen "Leve hele livet" sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fredag.

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS slutter opp om ønsket om å få etablert beste praksis på ulike områder raskere i alle kommuner.

KS i tvil

– KS og kommunene vil selvsagt bidra aktivt med innspill underveis i de prosessene regjeringen nå varsler. Men vi tviler sterkt på at enda en stortingsmelding er det mest målrettede nye tiltaket regjeringen kan komme med for å løfte eldreomsorgen videre rundt om i kommunene, sier Helgesen i en kommentar.

Prosessen skal munne ut i en stortingsmelding våren 2018, og målet er at endringene skal settes i gang fra 2019.

Reformen skal ta for seg fire hovedområder: Mat og ernæring, helsehjelp, hvordan forebygge ensomhet og passivitet og bedre koordinering av tjenestene.

Både organisasjoner og fagmiljøer skal trekkes med i arbeidet, og det skal holdes dialogmøter ulike steder i landet i vår og i høst.

Betydelige kvalitetsforskjeller

Tilsyn og undersøkelser tyder på at det er betydelige kvalitetsforskjeller i tjenestene, både mellom kommuner og innad i kommuner.

Målet med reformen er å sørge for at eldre skal få dekket sine grunnleggende behov og oppleve å mestre livet – uansett hvor de bor. Andre viktige mål er at pårørende skal slippe å slite seg ut og at ansatte skal kunne bruke kompetansen sin.

– Jeg har besøkt mange kommuner for å lære. Mange steder er tjenestene gode, og eldre og pårørende fornøyde. Men på for mange steder opplever eldre og pårørende at siste del av livet blir tung og utrygg på grunn av mangelfulle tjenester. Vi må finne ut hvilke verktøy som gir de beste tjenestene og sørge for at de blir tatt i bruk alle steder, sa Høie.

Han la til at dersom regjeringen må øke bevilgninger, endre lovverk eller finansiering av helse- og omsorgstjenesten for å få bedre tjenester til eldre, vil de vurdere det.

Tenke nytt

Finansminister Siv Jensen (Frp) tok til orde for at det er på tide å tenke nytt.

– Vi greier ikke å viske ut forskjellene i tjenestene til eldre på et skrivebord i et departement. Vi må snakke med dem som har skoene på. Det er ute i kommunene forskjellene oppstår. Det er der de gode løsningene finnes også, sier hun.

Eldre og pårørende, ansatte og ledere i kommunene, frivillige, fagfolk og forskere vil bli invitert. Reformen og dialogmøtene skal omhandle mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene. Målet er å få innspill om hva som er de beste løsningene, og hvordan de kan gjennomføres nasjonalt.

– Mange steder har mye, men veldig få klarer å være gode i hele kjeden. Det er for store forskjeller rundt om i landet, konstaterte statsminister Erna Solberg.

Powered by Labrador CMS