Samfunn

Arbeiderpartiet mottok 30 av de 67 millioner kronene som gikk til de norske partiene i år.

Fagbevegelsen ga mye mer enn rike onkler

De politiske partiene fikk over 67 millioner kroner i støtte til årets valgkamp. Over halvparten ble gitt av fagforeningene til venstresiden.

Publisert Sist oppdatert

Nær 36 millioner kroner fant veien fra fagbevegelsen til Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV), Senterpartiet (Sp) og Rødt under årets valgkamp.

Det viser de endelige tallene i oversikten Valgkampbidrag fra SSB, publisert torsdag.

Av totalen på 67 millioner mottok Arbeiderpartiet nær 30 millioner kroner. Ni av ti kroner til Arbeiderpartiet kom fra fagforeningene, tilsvarende nesten 27 millioner.

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet fikk også brorparten av valgkampbidragene fra fagforeningene, skriver SSB. Til sammen ni av drøyt 10 millioner kroner som disse to partiene mottok stammet fra fagbevegelsen.

Partiet Rødt er unntaket blant partiene på venstresiden, etter at LO droppet valgkampstøtte til partiet. I 2013 ga LO 200.000 kroner til Rødts valgkamp. I år fikk partiet over 90 prosent av sine bidrag, som totalt var på en drøy million, fra private støttespillere. Enkelte forbund organisert i LO valgte også å støtte partiet økonomisk, som for eksempel Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), som ga Rødt 50.000 kroner.

Men selv om fagbevegelsen lot millionene drysse over venstresiden, fikk også partiene på den andre siden av den politiske venstre-høyre-aksen god økonomisk støtte. De måtte som vanlig legge sin lit til kommersielle foretak og privatpersoner.

Høyre, som er landets nest største parti, fikk også nest mest i økonomisk støtte. De måtte imidlertid ta til takke med omtrent halvparten så mye som Arbeiderpartiet, og endte totalt på drøyt 15 millioner kroner i støtte.

Ifølge SSB utmerker Høyre og Sosialistisk Venstreparti seg med at mange lokale partiorganisasjoner har mottatt bidrag. I tillegg til den sentrale partiorganisasjonen, mottok 20 ulike partiledd på kommune og fylkesnivå bidrag i Høyre, mens 15 partiledd fikk bidrag i Sosialistisk Venstreparti i tillegg til hovedorganisasjonen.

 
Powered by Labrador CMS