Samfunn

«Fant» olje og gass tilsvarende et års BNP

Bare ett år siden forrige anslag må prognosene for reserver i Barentshavet jekkes kraftig opp.

Publisert Sist oppdatert

Oljedirektoratet tror på enorme mengder olje og gass i Barentshavet. Mens man først antok at gass kom til å dominere produksjonen i disse havområdene, peker nye anslag på at det også finnes store mengder olje.

Foto Oljedirektoratet

Oljedirektoratets anslag viser nå at det er 60 prosent væske og resten gass i havområdene i nærheten av Svalbard.

Det er disse anslagene som gjør at man nå våger å heve den forventende verdien av energiressursene fra det første anslget på om lag 1.370 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter til et nytt tak på 2460 millioner Sm3 o.e.

Det er fortsatt stor usikkerhet rundt anslagene, men med dagens oljepris på 52 dollar per fat, og en dollarpris på 8,50 kroner innebærer de nye anslagene en oppjustering av verdiene med om lag 3000 milliarder kroner, om lag tilsvarende et norsk bruttonasjonalprodukt som i fjor var på 3100 milliarder kroner.

Foto Oljedirektoratet

Ifølge Oljedirektoratet ern den geologiske usikkerheten i området relativt høy. Men som det heter i rapporten: Barentshavet har, basert på dagens kunnskap, det største uoppdagede ressurspotensialet på norsk sokkel. Området kan derfor komme til å spille en viktig rolle for å opprettholde en lønnsom petroleumsvirksomhet på norsk sokkel i lang tid framover.

Powered by Labrador CMS