Samfunn

SKRIVER BREV: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont skriver brev og ber fortsatt om dialog med regjeringen i Madrid.

Gir ikke klart svar på selvstendighetsspørsmålet

Catalonias president Carles Puigdemont har sendt et brev til Spanias regjering der han unnviker spørsmålet om selvstendighet og i stedet ber om dialog.

Publisert Sist oppdatert

Den spanske regjeringen har bedt om et klart svar fra katalanske regionmyndigheter om hvorvidt de har erklært seg uavhengige fra Spania innen mandag klokka 10.

Kravet kom etter at Puigdemont tirsdag i forrige uke antydet en uavhengighetserklæring, men utsatte den i håp om dialog med spanske sentralmyndigheter.

I et brev sendt til den spanske regjeringen ber Puigdemont nok en gang om dialog, og uten å svare direkte på spørsmålet om Catalonia har erklært seg uavhengig. I stedet lover han å utsette eventuelle tiltak på vei mot uavhengighet.

Puigdemont foreslår at han og statsminister Mariano Rajoy møtes så fort som mulig, og at dialogen løper de neste to månedene.

Les mer:

Rajoy sa i forrige uke at det er umulig å holde en dialog med noen som bryter loven. Han anklaget også regionmyndighetene for å ha forsøkt å skaffe seg falsk legitimitet ved hjelp av demonstrasjoner og stemplet dem som en gjeng aktivister.

For drøyt to uker siden avholdt regionmyndighetene en folkeavstemning om uavhengighet, der om lag 90 prosent sa ja til løsrivelse, men kun 43 prosent av velgerne deltok.

Regjeringen i Madrid og spansk rettsvesen har erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig, og spansk politi ble satt inn for å stanse den. Det endte imidlertid med sammenstøt og kraftig kritikk av spansk politis framferd.

Powered by Labrador CMS