Samfunn

Her er den nedgraderte etterretningsrapporten om russisk innblanding

Rapporten er signert CIA, NSA og FBI.

Publisert Sist oppdatert

I rapporten heter det at: "Vi vurderer at president Putin bestilte en kampanje med den hensikt å påvirke den amerikanske valgkampen. Russlands mål var å undergrave folks tillit til den amerikanske demokratiske prosessen, rakke ned på Hillary Clinton og skade hennes mulighet til å bli president. Vi vurderer videre at Putin og russiske myndigheter utviklet en klar preferanse for president-elect Donald Trump."

Alle de tre etterretningsorganene stiller seg bak disse konklusjonene som de hevder å ha høy tillit til.

Videre heter det at den russiske kampanjen endret takt, fra å fremstille Clinton som mindre egnet enn Trump til å finne måte å undergrave Clintons fremtidige presidentskap, da det begynte å bli sannsynlig at Clinton kom til å vinne valget.

Det skal være det russiske etterretningsorganet GRU (General Staff Main Intelligence Directorate) som skal stå bak kampanjen, og det er også GRU som har brukt hacker-kollektivet Guccifer 2.0 og DCLeaks.com for å spre opplysningene de kom over i Wikileaks.

Russisk etterretning skal ikke ha vært innolvert i direkte hacking av elektronisk stemmegivning.

Ifølge rapporten skal Moskva sett en mulig alliert i Trump gjennom hans retorikk mot terroristgruppen IS.

Det hevdes også at Putin har hatt flere positive erfaringer med å jobbe med vestlige ledere som har hatt forretningsforbindelser som har gjort det vennlig innstilt mot Russland, som Silvio Berlusconi og Gerhard Schroeder.

I rapporten advares det mot at denne måten å drive cyber-krig på er den nye normalen i møte med Russland.

Glen Greenwald i The Intercept var journalisten som tok i mot varsleren Edward Snowden da han hoppet av fra USA. På Twitter skriver han at dette forsøket på å legge skylden på Russland og russisk etterretning er det mest patetiske siden da man bygget et påskudd for krig i Irak med jakt etter masseødeleggelsesvåpen.

Powered by Labrador CMS