Samfunn

En stadig større del av sosialhjelp-potten går til deltakere i regjeringens introduksjonsprogram.

I fjor brukte Norge 6.199.985.000 kroner på sosialhjelp

Antallet som mottar sosialhjelp i Norge er det høyeste på 13 år. I fjor passerte slike offentlige stønadsutbetalinger seks milliarder kroner for første gang. Samtidig synker andelen som forsørger seg med egen inntekt.

Publisert Sist oppdatert

Nesten halvparten av alle mottakere hadde sosialhjelp som hovedinntekt i fjor, viser ferske tall fra SSB. Det omfatter 53.000 personer, eller fire av ti mottakere. Samtidig hadde litt mer enn én av fire trygd eller pensjon som hovedinntekt i 2016.

 

Oversikten omfatter personer som har fått vedtak om stønad til livsopphold etter sosialtjenesteloven i løpet av 2016. Andre kommunale eller statlige ytelser er ikke inkludert.

LES OGSÅ Flere og flere blir avhengig av sosialhjelp

Til sammen mottok drøyt 130.000 mennesker økonomisk sosialhjelp i fjor, som er en økning på 5000 personer på to år. Ikke siden 2004 har så mange vært avhengig av denne typen støtte i Norge. Den største gruppen mottakere er arbeidsløse, mens den nest største gruppen står helt utenfor arbeidsmarkedet og er ikke arbeidssøkende. Sistnevnte gruppe har imidlertid krympet siden finanskrisen.

Samlet havnet utbetalingene i fjor på drøyt seks milliarder kroner. Det er det høyeste utbetalte beløpet til sosialhjelp i Norge noen gang.

Samtidig er det tydelig at innvandring spiller en stadig større rolle.

 

Gruppen av mottakere som er på introduksjonsordningskurs har økt med over 4000 personer på to år. Samtidig synker andelen som er på kvalifiseringsstønad.

LES OGSÅ Regjeringens introduksjonsprogram fungerer kun for menn

Omstillingen i arbeidsmarkedet etter nedturen i oljesektoren kan også ha spilt inn i de nye tallene. Andelen som mottar sosialhjelp og er i utdanning har økt noe, men har over tid holdt seg ganske stabil. Det samme gjelder gruppen som går på statlige arbeidsmarkedstiltak og kommunale tiltak.

Samtidig behøver færre av de som arbeider heltid sosialhjelp. Gruppen som er i deltidsarbeid trenger på den andre siden mer hjelp fra det offentlige.

 

I gjennomsnitt fikk sosialhjelpsmottakerne stønad i et knapt halvår, 5,1 måneder, i løpet av 2016. Dette innebærer at det hver måned var i gjennomsnitt 55.472 personer som mottok sosialhjelp. Den gjennomsnittlige utbetalingen av sosialhjelp til hver enkelt mottaker lå på drøyt 9.300 kroner.

Nesten 27.000 personer fikk hjelp i kun én måned, mens drøyt 13.000 hadde utbetalinger hver måned gjennom hele året.

De fleste mottar sosialhjelp i en kort periode, men antallet som mottar sosialhjelp i 12 måneder er også høyt. Færre mottar sosialhjelp på melllomlang sikt.

Powered by Labrador CMS