Samfunn

KLAR TALE: Tyrkias utenriksminister, Mevlut Cavusoglu, mener alle nederlandska politikere er like «facisten Wilders».

– Ingen forskjell på Wilders og andre nederlandske politikere

Tyrkias utenriksminister mener Nederland drar Europa i retning av «hellig krig».

Publisert Sist oppdatert

Etter at en hel verden har diskutert fotholdet mellom Nederland og Tyrkia den siste uken, kom Tyrkias utenriksminister, Mevlut Cavusoglu, torsdag ettermiddag med sin første kommentar etter det nederlandske valget onsdag.

Ifølge en av Tyrkias ledende aviser, Hurriyet, uttalte den tyrkiske ministeren at «valget i Nederland er ferdig. Og hvis man ser på alle partiene som deltok, de man legge merke til at det ikke er noen forskjell mellom sosialdemokratene og den fascistiske Geert Wilders».

– De alle har samme mentalitet. Hvor er de på vei med dette? I hvilken retning leder de Europa? spurte en høylytt og engasjert utenriksminister.

Dere trekker Europa mot avgrunnen

Og han svarte selv:

– Dere har startet sammenbruddet av Europa. Dere trekker Europa mot avgrunnen. Snart vil hellig kriger starte i Europa, tordnet Mevlut Cavusoglu.

LES MER:

Følger opp sjefen

Disse kommentarene kommer etter den ukelange krisen i det diplomatiske forholdet mellom Tyrkia og Nederland, etter at den nederlandske regjeringen nektet å la tyrkiske ministre å komme inn i landet for å offentlig tale til tyrkiske velgerne før den kommende tyrkiske folkeavstemningen.

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu følger i realiteten bare opp sjefen sin, president Erdogan. Under en av sine taler på mandag, nølte ikke den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, med å anklage Tyskland med at tyskerne «nådeløst støtter terrorisme». Erdogan har allerede anklaget alle som vil stemme «nei» i folkeavstemningen for å støtte terrorisme.

Det er ikke overraskende at den tyrkiske regjeringen har valgt å ta en «all round» anti-europeisk posisjon, med anklager om at europeiske regjeringer støtter terrorisme. Erdogan mener bestemt at Europa ikke støttet ham nok under det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer, og at de dermed støtter hans fiender, og som sådan, støtter terrorisme mot «det tyrkiske demokrati».

Korset mot halvmånen

EU har startet striden mellom korset og halvmånen

Erdogan selv har nettopp holdt en tale i den tyrkiske byen Sakarya. Der fortsatte han den tyrkiske tordentalen mot EU:

– Skam på EU! Vi har fått nok av deres prinsipper og deres snakk om rettferdighet. EU har startet striden mellom korset og halvmånen. Det er det ingen annen forklaring, sier Tyrkias president.

Powered by Labrador CMS