Samfunn

Illustrasjonsfoto

Innvandrere fra Afrika tjener minst i Norge

Yrkene afrikanerne ofte har, er ikke de der man vanligvis tjener mest.

Publisert Sist oppdatert

Samlet sett har innvandrerne et lavere lønnsnivå enn ikke-innvandrere. Gjennomsnittslønna for innvandrerne er 38.000 kroner. Det tilsvarer 86 prosent av lønna for ikke-innvandrere på 44.200 kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Innvandrere fra Norden, Vest-Europa, Nord-Amerika har høy lønn i forhold til innvandrerne samlet sett. De tjener også mer enn øvrige ansatte.

Innvandrerne fra Nord-Amerika har den høyeste gjennomsnittslønna: 51.100 kroner i måneden. Det er 18 prosent mer enn de øvrige ansatte. I de øvrige innvandrergruppene er lønna en del lavere.

Dårligst gjennomsnittslønn har afrikanere med 34.000 kroner. Dermed har innvandrere fra Afrika bare 77 prosent av lønna til de øvrige ansatte.

Mange renholdere og håndverkere

Leger, lærere og økonomer er mer vanlig blant innvandrere Norden og Vest-Europa enn for dem fra Øst-Europa og Asia. Det samme ledere for ledere og høyskoleyrker.

Mange av innvandrerne fra Øst-Europa og Asia arbeider derimot som renholdere, hjelpearbeidere mv. Litt under 20 prosent av de ansatte herfra har disse yrkene. Blant nordiske innvandrere er det bare 3 prosent med slike yrker.

Når man ser på håndverkere, skiller østeuropeerne seg klart fra de andre gruppene. 23 prosent av de ansatte fra Øst-Europa er håndverkere, og det er klart mer enn hos de andre innvandrerne. For eksempel er det bare 7 prosent av innvandrerne fra Norden som er håndverkere.

Mange østeuropeere er sysselsatt i bygg- og anleggsnæringa, der det er naturlig at mange er håndverkere.

Nordiske håndverkere tjener mer

Blant snekkere og tømrere er hele 85 prosent av innvandrerne fra Øst-Europa. Samlet tjener innvandrerne 32.400 kroner, tilsvarende 94 prosent av lønna for snekkerne som ikke er innvandrere.

Gjennomsnittslønna for innvandrerne sett under ett er sterkt påvirket av østeuropeerne, men lønna varierer en del mellom innvandrerne. For eksempel tjener de fra Norden 36.300 kroner, og det er 13 prosent mer enn østeuropeerne som har 32.100 kroner. Det er også 6 prosent mer enn de som ikke er innvandrere.

Når det gjelder renholdere, tjener innvandrerne i snitt 29.500 kroner. I forhold til lønna for de som ikke er innvandrere, tilsvarer det 92 prosent. Også blant renholdere skiller de fra Norden seg ut med høyere lønn enn andre innvandrere.

Med et snitt på 31.900 kroner tjener de omtrent det samme som øvrige renholdere, og 9 prosent mer enn de fra Øst-Europa som har 29.200 kroner.

Utdanning viktig faktor

Arbeid og flukt med påfølgende familiegjenforening er de vanligste årsakene til at personer innvandrer til Norge. Arbeidsinnvandrere og flyktninger har i mange tilfeller helt forskjellig forutsetninger for å delta på arbeidsmarkedet.

Utdanning er en av de viktigste forutsetningene for arbeid og hvilket yrke man har. Det gjelder både for innvandrere og resten av befolkningen. Fordelen med utdanning er at det er en formell og målbar kompetanse. Men for mange av innvandrerne mangler det opplysninger om utdanningsnivå.

Innvandrerne fra Vest-Europa og Norden har utdanningsnivå på høyde med ikke-innvandrerne, og de har derfor i stor grad også de samme yrkene.

Arbeidsinnvandrerne fra Øst-Europa har noe lavere utdanningsnivå. For dem er det vanligere med fagutdanning tilsvarende videregående skole. Derfor er det ikke unaturlig at mange er håndverkere og renholdere.

Mange av afrikanerne har lite utdanning og en del har ikke fullført grunnskole. De er ofte sysselsatt innen varehandel, renhold og omsorg der det er gode muligheter for jobb, selv om man har lite formell kompetanse.

Powered by Labrador CMS