Samfunn

STATENS MEST EFFEKTIVE: Christine Bergland og resten av Direktoratet for e-helse vant «Bedre stat-prisen 2017» for prosjektet med opprettelsen av det digitale helseregisteret kjernejournal.

Kjernejournalen vant «Bedre Stat-prisen 2017»

Det ferske direktoratet for e-Helse vant årets Bedre stat-pris for prosjektet nasjonal kjernejournal.

Publisert Sist oppdatert

Prisen ble delt ut av finansminister Siv Jensen under Styringskonferansen til Direktoratet til Statlig økonomistyring onsdag.

Jensen pekte på at årets vinner har jobbet godt og systematisk siden opprettelsen av et lokalt prosjekt i Trondheim i 2010.

Deretter har prosjektet gradvis blitt evaluert og oppskalert og i dette kvartalet i 2017 er det ventet at kjernejournalen skal være tilgjengelig på nasjonalt nivå.

– Titaket er eksempel på god styring, sier Jensen.

Demokratiserende

Direktør i Direktoratet for e-Helse, Christine Bergland, mottok prisen på vegne av eget direktorat. Hun pekte på at prosjektet ofte er kjent blant folk, men at deler av nyvinningene godt kunne blir bedre kjent.

– Dette er den første løsningen som er tilgjengelig til både helsepersonell og pasient på samme måte, sier Bergland.

Når kjernejournalen er allment tilgjengelig vil den åpne for at pasientene kan legge inn informasjon om seg selv dirkete i systemet slik at det blir tilgjengelig for alt helsepersonell. Dette kan være spesiell sykdomshistorie eller nærmeste pårørende for eksempel.

– Det har vært dyrt. Prosjektet har kostet noen hundre millioner kroner. Men samtidig bruker den offentlige helsetjenesten 8,8 milliarder kroner på IT hvert år, og dette prosjektet vil bli veldig effektiviserende for hele tjenesten, sier Bergland.

Direktør i Direktoratet for økonomistyring, Øystein Børmer, sier løsningen er et svar på en viktig utfordring i helsetjenesten knyttet til tilgjengeligheten av kritisk informasjon.

–Kjernejournal berører alle, og gir en enklere hverdag både for pasient og helsepersonell, sier Børmer, som er leder for Bedre stat-pris-juryen.

Styringskonferansen er den største fagkonferansen for styring i staten, og har som mål å inspirere og motivere til god styring i statlige virksomheter. Direktoratet for økonomistyring (DFØ) arrangerer konferansen.

Om Bedre stat- prisen

• Direktoratet for økonomistyring (DFØ) kårer hvert år det virksomhetstiltaket som best har bidratt til å realisere vår visjon om effektiv ressursbruk i staten.

• Vi ønsker at statlige virksomheter skal jobbe systematisk med å oppnå bedre ressursbruk i staten.

• Målgruppen for DFØs pris er departementer og statlige virksomheter som er en del av statsforvaltningen.

• Prisen deles ut hvert år på Styringskonferansen.

Powered by Labrador CMS